Genel

Alaz Albay: Piyasadaki bazı projeler yapılamayacak!

SEYAŞ SEY Mimarlık Genel Müdürü Albay, piyasada bir takım konut projelerinin gerçekleştirilemeyeceğini savunarak, "Açıkçası çok üzülüyorum. Rezidans projelerinde evin kapısını açıyorsun, karşı tarafta tuvalet var. Bunlar doğru şeyler değil" dedi

 

SEYAŞ SEY Mimarlık, Mühendislik, Müşavirlik Genel Müdürü Yüksek Mimar Alaz Albay, piyasada bir takım konut projelerinin gerçekleştirilemeyeceğini savunarak, "Açıkçası çok üzülüyorum. Rezidans projelerinde evin kapısını açıyorsun, karşı tarafta tuvalet var. Tuvaletin karşısında da klozet duruyor, bunlar doğru şeyler değil" dedi.

52 yıllık mimarlık, mühendislik ve müşavirlik şirketi SEYAŞ, finansör ortak Mustafa Başarının şirketi yeniden yapılandırmak üzere devralmasıyla, projelerine tekrar hız kazandırdı.

SEYAŞ SEY Mimarlık, Mühendislik, Müşavirlik Genel Müdürü Yüksek Mimar Alaz Albay, SEYAŞın temelini teşkil eden SEY Mimarlık Bürosunun Yalçın Tezcan ve okul arkadaşları tarafından 1959da kurulduğunu, SEY Mimarlık bürosuna 1965 yılında Esen Bolak, 1969 yılında Yılmaz Gedikin ortak olduğunu, SEY Mimarlık Bürosunun, mühendislik hizmetlerini de dahil ederek daha geniş çapta hizmet sunmak üzere Çetinay Albay Mühendislik Bürosu ile 1973te birleştiğini belirtti. SEY Mimarlık Bürosunun mimarlar, mühendisler ve plancıların katılımı ile 1974te anonim şirkete dönüştüğünü ve SEYAŞ SEY Mimarlık Mühendislik Müşavirlik A.Ş adını aldığını ifade eden Albay, 1980de uluslararası alana giren, 1990larda da endüstriyel tesislerde sektörün gelişmesine katkıda bulunan şirkete, kendisinin 2002 yılında ortak olduğunu ve 2004te de yönetim kuruluna girdiğini anlattı.

2008-2009 krizinin Türk müşavirlik, mimarlık sektörünü ciddi anlamda zora soktuğunu, kendi yatırımlarının da etkilendiğini ve şirketin küçülmeye başladığını söyleyen Albay, "Gençliğimden beri SEYAŞta farklı kademelerde görev yapıyordum. Mustafa Başarının teklifi ile SEYAŞa ortak oldum. Öncelikle geleceğin gereksinimlerine göre SEYAŞın idari, mali ve hukuki disiplinini yeniden yapılandırdık, SEYAŞı Anadolu Yakasındaki yeni merkezine taşıdık. SEYAŞı uluslararası bir marka haline getiren ve her zaman hürmetle anacağımız kurucularından devir aldığımız bu değeri geleceğe taşımayı, yaratıcı ve ekonomik çözümler sunmayı hedefliyoruz" dedi.

Yeni ortaklık yapısında kendisinin şirketin yüzde 52sine, Mustafa Başarıın yüzde 46sına sahip olduğunu, geri kalanı da diğer ortakların oluşturduğunu anlatan Albay, SEYAŞın şimdiye kadar Astana Milli Müzesi, Ankaradaki Karum AVM, Asya Finansın Kızılcahamam termal tesisleri, İş Kulelerininn mimari uygulama ve detay projesi ile ihale dosyasının düzenlenmesi, Honda Otomotiv, Coca Cola binası gibi pek çok projede yer aldıklarını, geçmişten bugüne 500e yakın endüstriyel tesis yaptıklarını anlattı.

Albay, "Yeni dönemde Gebze Organize Sanayi Bölgesinde 3 adet endüstriyel tesisi şu anda yürütüyoruz. Bir adet villa projemiz var. Gambiada hastane rehabilitasyonları, çocuk ve kadın sağlığında çalışan hastanelenin rehabilitasyonu konusunda bir proje çalışmamız var. Kartalda 2 otel projesi için ön çalışma yapıyoruz. Yenden yapılanma sonrası hız kazanmaya başladık. Sektör bize endüstriyel tesis tasarımcısı diyebilir ama biz onun yanı sıra konut, yüksek katlı yapılar mimar mühendislik hizmetlerini toplu olarak verebilecek durumdayız" diye konuştu.

"ENDÜSTRİYEL TESİS YATIRIMLARI ARTMAYA BAŞLIYOR"

Endüstriyel tesis yatırımlarının artmaya başladığını söyleyen Albay, komşu ülkelerdeki bir takım teşviklerin Türkiyeye sağlanması durumunda, bunun endüstriyel tesis yatırımlarını daha da artıracağını vurguladı. Avrupanın üretimden kaçtığını, bu üretimlerin Çine, Romanyaya gittiğini belirten Albay, "Sanayisi doğuya doğru kayanlardan biz de bir parça alabilmeliyiz ve kendi sanayimizi geliştirebilmeliyiz. Avrupa buralara kayıyor ama Hindistandaki yatırım da buraya geliyor. Bu tür yatırımların daha da artması için sanayide bir takım teşviklerin çok daha anlaşılabilir düzeyde olması gerek" diye konuştu. Belediyelerin yürüttüğü kentsel dönüşüm projelerini yakından takip ettiklerini ve oralarda da yer almak istediklerini ifade eden Albay, Fikirtepeyi, Kartalı takip ettiğini, Taksim bölgesi, Cihangir, Dolapdere, tarihi yarımadanın bulunduğu bölgede bir takım arayışları olduğunu, yurtiçi ve yurtdışı yatırımcılarla görüşerek, onları organize etmeye çalıştıklarını kaydetti.

"PİYASAYA SUNULMUŞ BİR TAKIM PROJELERİN YAPILAMAYACAĞI GÖRÜLECEK"

Konut sektöründeki gelişmeleri de değerlendiren Albay, konutlarla ilgili şu dönemde yapılan bazı projeleri çok beğenmekle birlikte, bazılarının da sadece "göz boyama" olduğunu söyledi. Albay, şunları kaydetti:

"Açıkçası çok üzülüyorum. Çünkü toprakta hiç bir şey yok ama bir resim var. Mevzuatlara göre o resmin nasıl gerçekleştireceğini merakla bekliyorum. Rezidans projelerinde evin kapısını açıyorsun, karşı tarafta tuvalet var. Tuvaletin karşısında da klozet duruyor. Bunlar doğru şeyler değil. Mimarın bu tür hatalar yapmaması lazım. En basit hataların başında konutların ışık almaması geliyor. Binanın cephesini o kadar güzel yapıyorlar ama içine girdiğinizde konutların ışık almasında ciddi problem var. Şu anda piyasaya sunulmuş bir takım projelerin yapılamayacağı görülecek."

AA