28 / 11 / 2024

Alçı konutlara estetik katıyor!

Alçı konutlara estetik katıyor!

Konutlara estetik katan bir yapı malzemesi alçının yangına dayanıklılık,yalıtım ve yaşam konforu sağlamak gibi üç önemli özelliği de var




Yanmaz bir yapı malzemesi. Estetik ve kolay uygulanabilir olmasıyla yapılarda mimari çözümler yaratılmasma yardımcı oluyor. Tavan ve duvarlarm kaplama malzemesi olarak çağdaş ve modern binaların tercihi oluyor. Yangına ve izolasyona karşı en önemli önlemlerden biri olarak görülüyor...

Alçıdan söz ediyoruz. Türkiye'de gelişen konut sektörüne paralel olarak 2000'li yılların başlarında kullanımı hız kazanan bir yapı malzemesi. 500 milyon TL'lik bir sektör haline gelmiş durumda. Alçı günümüzde, binaları yangına dayanıklı kılması, yalıtım sağlaması ve konfor yaratmasıyla dikkatleri çekiyor. Alçı ve alçı ürünleri yalıtım sistemleri ile birlikte kullanıldığında binaları kışın sıcak, yazın ise serin tutuyor.

ESTETİK VE KOLAY UYGULANABİLİR

Türkiye Alçı Üreticileri Derneği (ALÇIDER) Genel Sekreteri Turgan Vargı, alçının ısı ve yangın yalıtımında önemli bir malzeme olduğunu söylüyor. Ona göre, yapılardaki ısı yalıtım kaybının başlıca nedeni, ısı yaktım malzemesi ile sıvanmamış duvar ve yüzeyler. Alçının Türkiye'de inşaat malzemesi olarak üretimi ise 1990'h yılların ortalarında yaygınlaşmaya başlamış. Vargı, "Konut sektöründeki ivmeyle 500 milyon TL'lik bir pazar oldu. Türkiye'nin alçı ihracatı ise 2008 yılında 84.3 milyon dolar düzeyinde iken 2009 yılında 66.9 milyon dolar olarak gerçekleşti" diyor. Alçı özellikle yanmaya karşı dayanıkhlığıyla dikkat çekiyor. Vargı, geçmişte dünyada yankı bulan yangınlarda duvarları alçıyla kaplanmış yapıların ayakta kaldığının görüldüğünü vurguluyor.

Günümüzde çağdaş ve modern binaların ise vazgeçilmezi oldu. Alçı ve alçı levhalar binalarda kullanılıyor. Alçının önemli özellikleri arasmda estetik ve kolay uygulanabilir olması geliyor.

Turgan Vargı, büyük bir kısmı deprem kuşağında olan Türkiye'de binaların gereksiz ağırlıklardan kurtarılması amacıyla hafif yapı malzemelerinin kullanılmasınm henüz yönetmeliklerle düzenlenmediğine de dikkat çekiyor. Alçı nefes alan bir ürün. Bünyesindeki boşluklar sayesinde içerisindeki nemi kuruyan ortama veriyor. Ortamdaki nem düzeyinin artması durumunda fazla nemi geri alıyor. Vargı'ya göre alçı, bu özelliğiyle de birçok ülkedeki sağlık kurumlarında tercih nedeni oluyor. Alçının yangına dayanıklılık, yalıtım ve yaşam konforu sağlaması şeklinde üç temel özelliği var. Vargı, konutlarda ısının yüzde 35'inin yalıtım gücü olmayan duvar ve yüzeylerden kaybedildiğini belirtiyor ve şunları söylüyor: "Bu da mekanları ısıtmak için yapılan harcamalara gereksiz bir yük, ülke ekonomisine büyük bir zarar getiriyor. Alçı ve alçı ürünleri yalıtım sistemleriyle birlikte kullanıldığında binaları kışm sıcak, yazın serin tutuyor. Ayrıca alçı mekanlarda oluşan rutubeti çabucak emiyor, hava kuruyunca da ortama geri iade ediyor."
Hürriyet/Hanife Baş


Geri Dön