Sektörel

'Aldığıma değdi' diyen pahalıya satıyor

Emlak profesyonelleri, memnun müşterinin satışta da avantajlı olduğunu belirtiyor.

İnsan ömrünün en pahalı alışverişi olan konut satın alırken, sonradan pişman olmamak için ince eleyip sık dokumak gerekiyor.


Bir evin içinde yaşamaya başladıktan sonra mutsuz olmamak için satın alma sürecinde nelere dikkat etmek gerekir? İdeal Yaşam Alanları firmasının sahibi Oğuz Soydan'a göre, sonradan “Aldığıma değdi” diyebilmek için önce alıcının ihtiyaçlarını net olarak belirlemesi gerekiyor.

Konutun insanların hayatları boyunca yaptıkları en pahalı alışveriş olduğunu anlatan Soydan, insanların bu nedenle heyecanlı ve hassas olduklarını ifade etti. Soydan, çok dikkatli olmak gereken satın alma sürecindeki kritik noktaları şöyle özetledi:

FİRMAYA DİKKAT

Henüz bitmemiş evlerde müşteri sözleşmeyle satın alıyor ve henüz ortada olmayan, görmediği bir şeye para yatırıyor. Neye güvenecek? Burada firmanın kurumsal kimliği öne çıkıyor. Satış vaadi sözleşmesi yapılıyorsa mutlaka bir hukukçudan destek almalı. Satış vaadi sözleşmesinin noterde yaptırılıp tapuya şerh edilmesi gerekir.

BİR BİLENE SORUN

Eğer ev hazırsa ve tapuyu alacaksa diğer iki maddenin yanı sıra, evi satın almadan önce mutlaka evden anlayan birilerine evi göstermesi gerekir.

Kimdir bu kişi? İnşaat mühendisi, mimar bir yakınının fikrini almalı. Ayrıca bölgeyi de iyi bir biçimde incelemeli. Onu rahatsız eden bir şey var mı, ulaşımıyla ilgili sorun var mı, bölge gelişiyor mu, evi ne kadar değer kazanır, hangi belediyede ruhsat çalışması yapılıyor, ruhsat ve proje birbirine uygun mu; bu gibi sorulara tatmin edici yanıtlar bulmalı. n Bir diğer konu kredi alacaksa, hesaplarını iyi yapmalı. Dosya masrafını, kredi şartlarını iyi incelemeli.

FiYAT-ÜRÜN DENGESiNi TUTTURUN

Lokasyonun önemine dikkat çeken Beşyıldız Yuvataş Genel Koordinatörü Güzin Ervardar ise “Ana arterlere yakın olmalı ki, ulaşım sorunu yaşanmasın. Ayrıca ana arterlere yakın bölgeler gelişmeye adaydır. Bu da alınan evin zamanla prim yapacağını gösterir” diyor.

Bugün

Ervardar'ın bu konudaki tavsiyeleri şöyle sıralanıyor: “Firmanın kim olduğu, nasıl ve hangi projeleri yaptığı ikinci önemli etken. Doğru fiyatlandırılmış bir projeden evin alınması önemli. Her şeyden önce fiyat-ürün analizini herkes kendi ihtiyaçları doğrultusunda yapabilir. Tüm bu etkenler bir arada ise müşteri ‘aldığıma değdi' diyor.”

Bugün