Sektörel

Aldığınız evde ki̇racı varsa bi̇lmeni̇z gereken 3 husus!

Avukat Kadir Kurtuluş, Emlakkulisi.com okurları için "Aldığınız evde ki̇racı varsa bi̇lmeni̇z gereken 3 husus" başlıklı yazı kaleme aldı. İşte Kurtuluş'un yazısı...

Bilindiği üzere gayrimenkul içinde kiracı varken satılabiliyor. Konutu yatırım amacıyla aldıysanız ve kiracı ve kira tutarından memnunsanız problem yok zira önceki kira sözleşmesi devam eder. Eğer kira miktarından memnun değilseniz o vakit kira tespit davası açabilir ve düzeltme yoluna gidebilirsiniz. davası açabilirsiniz. Peki yeni ev aldınız ancak konut gereksiniminiz sebebiyle satın aldığınız evi kullanma zorunluluğunuz doğdu ve evinizde kiracı oturuyor, ne yapabilirsiniz? Yeni malik sebebiyle kiracının tahliyesini nasıl sağlarsınız?

1-Konut Gereksinimi Sebebiyle Kira Sözleşmesini Sona Erdirebilirsiniz

Konutunuzu satın aldığınız tarihten itibaren 1 ay içinde konutunuzu kullanım gereksiniminiz olduğunu, kiracınıza yazılı olarak bildirmelisiniz. Bu bildiriminizden itibaren kiracınızın 6 ay daha konutunuzu kullanım hakkı vardır. Ancak, bildirimden itibaren 6 ay sonra açacağınız bir davayla, kira sözleşmenizi sona erdirebilirsiniz. Evi satın aldığınızda bu işlemleri resmi şekilde yapmazsanız, yeni evinizde oturmak için aylar hatta yıllar sürecek tahliye davası gibi süreçlerle karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle içinde kiracı olan ev satın alanların belirttiğimiz işlemleri dikkatle gerçekleştirmesinde fayda var.

2- Altsoy veya Üst Soyunuzun Konut Gereksinimi Varsa Kira Sözleşmenizi Sona Erdirebilirsiniz

Anneniz ya da çocuklarınızın oturması için aldığınız evlerle ilgili de 1. maddedeki işlemler geçerlidir. Örneğin annenizin veya çocuğunuzun konut gereksinimi varsa kira sözleşmenizi ilk maddedeki usulle sona erdirebilirsiniz.

3- Gereksinim Sebebiyle Kira Sözleşmesini Sona Erdirme Hakkınızın Bir Başka Kullanım Şekli Daha Var!

İlk 2 maddede bahsedilen gereksinim durumunu yaşadığınızda, kira ilişkinizi, kiracınızla olan kira sözleşmesi süresinin bitiminden itibaren 1 ay içinde açacağınız dava ile de sona erdirebilirsiniz.

AYRICA;
1.Kiracınız kira bedelini ödemiyorsa,
2.Kiracınızın veya eşinin aynı ilçede veya belde belediye sınırları içinde, oturulabilir bir konutu varsa,
3. Kiracı, konutu belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak taahhüt etmiş, boşaltmamışsa,
4.Kiralananın yeniden inşası, esaslı onarımı, genişletilmesi gerekliyse,

ve kanunda yazan şartlar gerçekleştiyse, yeni konut sahibi sahibi olmanız fark etmeksizin, dava yoluyla, kira sözleşmesini sona erdirebilirsiniz. 

5 maddede ai̇datını ödemeyeni̇n sorumluluğu nedi̇r?