İhale

Alemdağ'ın sıkıntısı büyük

Alemdağ Merkez Emlak sahibi İsa Demir, ''Bize, Alemdağ'ın imar planlarının İSKİ 2006 yönetmeliğine göre hazırlandığı söyleniyor. Hektar başına yaşaması gereken insan sayısının İSKİ yönetmeliğine göre hesaplanması önemli sorun. 2B arazilerine de Milli Emla

Çekmeköy'e bağlanacak beldelerden Alemdağ'ın ve bölge ahalisinin sıkıntısı büyük... Alemdağ Merkez Emlak sahibi İsa Demir, "İmar planları için, Planlama Müdürlüğü ile sürekli yazışıyoruz. Planların İSKİ'nin 2006 yönetmeliğine göre hazırlandığını söylüyorlar. Yani, hektar başına yaşaması gereken insan sayısı İSKİ yönetmeliğine göre hesaplanıyor" diye konuşuyor.
Orman dışına çıkarılmıştı
Taşdelen'in Ömerli Barajına daha yakın olduğunu söyleyen İsa Demir, buna rağmen orada 10 kata kadar çıkılabildiğini ifade ediyor. Alemdağ'ın birinci sorununun su havzasında olması, ikincisinin de 2B arazileri sorunu olduğunu hatırlatan İsa Demir şöyle devam ediyor:
"Bu sorunlarımızı anlatmak, derdimize derman aramak için Ankara'ya, bakana kadar çıkacağız. Ama daha önce randevu isteyeceğiz. 2B'lere Milli Emlak parseli gibi davranılıp ecrimisil gönderilmeye başlandı. Normalde bu araziler köylü işgalinde; ama, Hazine adına, köylüye verilmek üzere orman dışına çıkarılmış alanlar. Şehir çok hızlı geliştiği için orman köylüsüyken biz de şehirli olduk. Şehir hızlı geliştiği için de şimdi bizi şehirli sayıp bizden yerleri geri istiyorlar. Alemdağ'da yaklaşık nüfus 20 bin... Burada 20 bin nüfusa göre plan yapılıyor. Yeni dönemde belde dönemi bitecek. İlçe olan Çekmeköy'e bağlanacağız. İlçe nüfusuna göre plan hazırlanmalı. Hazırlanan plan neden beldeye göre hazırlanıyor?"
Kendi dedelerinin de 130 yıl önce padişah 2'nci Abdülhamid'in izniyle bu bölgeye yerleştirildiğini söyleyen İsa Demir, "İnanır mısınız, biz 2B'yi 130 yıldır bekliyoruz. Alemdağ'a, Batum'tan göç etmiş muhacirleriz. 130 yıl önce padişahın izniyle bu araziler 39 aileye açılmış. Bu araziler yeni açılma, ormanı kesme değil. Yaşama amacıyla padişahın izniyle açılmış araziler... Ama tapular çıkarılmıyor" diye konuşuyor. Hükümetin 2B'yi yeniden Meclis'e getireceğini duyduklarını belirten İsa Demir, "Bekliyoruz... Siyasiler 'Çıkaracağız' diyor. Bu iş dallanıp budaklandı" diyen İsa Demir, siyasilerin de bölgede 2B arazilerinden aldığını hatırlatıp şöyle sitem ediyor:
"Burada gerçek hak sahibi, eski orman köylüsü mağdur oldu. Siyasilerin de bölgeden yer alması, kamuoyunda ters tepki yaratıyor. Siyasilerin 2B arazilerinden alması yüzünden, halkın gözünde bizi de orman işgalcisi konumuna yerleştiriyor. Özellikle Alemdağ'a bağlı Reşadiye köyünde siyasiler de alım yapmış. Bu yüzden bölge halkı da zarar görüyor, tapularını alamıyor.
Futbolcular da ev aldı
Eski bir bakan da arazi almış. Futbolcular 2B arazisinden ev almış. Bazı orman köylüleri yıllar içinde arazilerini satmış. Şile otobanının yapılması, bölgeyi daha gözde bir yer yapmıştı. Ama biz yine ihmal edildik. Bölgemizde 130 yıldır bekleyen, Kurtuluş Savaşı sırasında burada yaşamış aileler var. Biz bu bölgenin insanlarıyız. Padişahın izniyle iskan edilmişiz, sonra bizi ihmal etmişler. Bölgeye ilgi artınca, peşpeşe emlak ofisleri açıldı. Ancak bir de ayakçı tabir ettiklerimiz var. Bölgede fırsatçılık yapıyorlar. Muhtarların da emlakçılık yaptığını duyuyoruz."
Tapulu arsalara imar gömleği giydirin
ALEMADAĞ Merkez Emlak'tan İsa Demir, "Siyasiler de okusun" deyip, bir sitemini de şöyle aktarıyor: "Tapulu olan arsalara da 18'inci madde uygulaması yapılıyor. Belediyeler arazilerin yüzde 40'ının parasını alabilmek için imar uygulamasını, görevlerini yapmıyor. Kamu ortaklık paylarını almak için herkes için aynı oran uygulanmalı. İnşaat yapacağın zaman müracaat yapacaksın, yüzde 30'unun parasını alıyorlar. Böyle de bir sorunumuz da var. Tapulu olan arsalara da imar gömleğini giydirmeleri lazım. Tarla vasfında gösterilen şehir içindeki arazilerin imar gömleğini giymesi lazım. İmar planı varsa o planı o arsaya göre giydirmek, kamu ortaklık paylarını ayırıp uygulamak lazım. Ömerli'de bu iş yapıldı ama Alemdağ ve Reşadiye'de yapılmıyor."
Alemdağ'da 2B'lerin metrekaresi 100-170 YTL aralığında
ALEMDAĞ'daki arazierin üçte ikisinin 2B kapsamında olduğunu ifade eden Alemdağ Merkez Emlak sahibi İsa Demir, "Ömerli ve Çekmeköy de 2001 öncesi bizim durumumuzdaydı. Onlar tapularını aldı. Tapu kütüklerimiz hazır. Kadastral çalışma bitti. Tam biz tapu alacakken uygulama durduruldu" diyor. Alemdağ ahalisinin, paralarını ödeyip tapularını almak için beklediğini ama bir türlü yüzleri güldürecek çalışma yapılmadığını belirten İsa Demir, şunları kaydetti:
"Herşeyimiz hazır, ama tapu senedimiz yok. Ömerli'deki araziler için 2001'de tapular çıkmıştı. Sonra uygulama durdurulunca tapu senetlerimize kavuşamadık. 2B kapsamına giren arazilerin metrekareleri 100 YTL'den başlıyor, 170 YTL'ye kadar çıkıyor. İmar planları bir bütün yapılıyor. Orman dışında kalan araziyi görerek hazırlanıyor. Tapu senedi olmayan hiçbir yerin imarı olmaz. Tapulu arazilerin imarı Alemdağ'da yüzde 30. Alemdağ'da 2B düzenlemesi de yapılırsa, tapular çıkarsa imar oranı yüzde 30, Reşadiye'de yüzde 20 olacak."
Aylık 20-25 bin dolara kiralanan malikaneler var
ÖZELLİKLE Reşadiye köyü, villa ve malikaneleri ile dikkat çekiyor. Burada 2B kapsamında olmasına rağmen yapılan konutlar, villalar ve malikaneler çok izlenen dizilere de kiralanıyor. Örneğin, Binbir Gece dizisinde mekan olarak kullanılan malikane, Alemdağ'da... Emlakçı İsa Demir, diziler için kiralanan malikaneler konusunda bilgi verirken şöyle konuşuyor:
"Bölgemizde yeni yapılan evler krediye uygun. Eskiler 2B'lerin üzerinde olduğu için tapulu değil ve banka kredisine de uygun değil. Krediye uygun müstakil villaların metrekaresi 2000-2500 dolar civarı. 2B arazisi üzerinde olanlar 1200-1500 dolar aralığında. Yerine ve kalitesine göre değişiyor. Malikane tarzında evler de var. Aylığı 20-25 bin dolara kiraya veriliyor ve çok tutulan diziler çekiliyor. Binbir Gece, Sağır Oda gibi dizelerde Alemdağ'daki malikaneler mekan olarak kullanılmıştı... Tarık Akan'ın başrolünü oynadığı bir film daha Alemdağ'da çekiliyor."
Bize verilen emsal oranı düşük kaldı
Emlakçı İsa Demir, "Tapulu arazilerin büyük bölümü Ömerli içme suyu havzası içinde. Havzada olduğundan dolayı imar yoğunlukları düşük. Büyükşehir Belediyesi'nin imar planı çıkarması bekleniyor" dedi. Ömerli Barajı'nın önündeki pis su arıtma tesisinden dolayı bölgeye düşük imar verildiğini ifade eden İsa Demir, "Arıtma küçük bir arıtma olduğu için düşük imar veriyorlar. Arıtmanın gücünü artırıp bölgemize yüksek yoğunlukta imar verilmesini istiyoruz" diye konuştu. Alemdağ'da verilen emsal oranının çok düşük kaldığını savunan İsa Demir, "Bölge Şile otobanından başlıyor, Reşadiye'ye kadar gidiyor. Emsal 0.20... 30-40 yıldır olan bir yapılaşma var. 5-6 katlı bina ve fabrikalar da var. Bu durum bölgeyi kilitliyor. Kimse inşaat yapmıyor. Bir an önce bölgeyi kalkındırabilecek plan yapılmalı" dedi.
Kaynak: hurriyetemlak.com