Ali Ağaoğlu: Ataşehir Finans Merkezi'nde 1. etap 2015'te bitecek!
Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu ''İstanbul Finans Merkezi'nin hafriyat çalışmalarını 300 gün içerisinde bitireceğiz, projenin toplam maliyeti 4,5-5 milyar doları bulabilir'' dedi.
Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, ''İstanbul Finans Merkezi'nin harfiyat çalışmalarını 300 gün içerisinde bitireceğiz. Projenin toplam maliyeti 4,5-5 milyar doları bulabilir. Biz yaklaşık 900 milyon lira yatırıyoruz. 2-2,5 milyar lira hasılat bekliyorum'' dedi.
İstanbul Finans Merkezi projesinin tanıtımı, uluslararası finans çevrelerinin Dünya Ekonomik Forumu (WEF) yıllık zirvesi nedeniyle bir araya geldiği Davos'ta gerçekleştirildi. Küresel Ekonomi Forumu kapsamında düzenlenen ''İstanbul Finans Merkezi: Yükselen 2023 Vizyonu'' panelinde konuşan Ağaoğlu, ''İstanbul Finans Merkezi'nde biz kendi adımıza toplam 850 bin metrekarelik bir inşaatı yapacağız. Bunun için yaklaşık 900 milyon liralık bir yatırım yapacağız'' dedi.
İstanbul Finans Merkezi'nin toplam proje büyüklüğünün 3,2 milyon metrekare olduğunu belirten Ağaoğlu, kendi yatırımları dahil projeye toplam yatırımın 4,5-5 milyar doları bulabileceğini belirtti. Ağaoğlu, ''Projede bizim yükümlülüğümüzde olan etap, 2015'e kadar bitecek'' dedi.
İstanbul Finans Merkezi'nin Türk finans dünyasının ve Türkiye ekonomisinin gelişiminde büyük önem taşıdığının herkesçe bilindiğini ifade eden Ağaoğlu, ''Proje gerek kamu ve gerekse özel sektör tarafından gereken ilgiyi görüyor. Biz de inşaatını üstlendiğimiz bu projenin öneminin farkındayız. O nedenle bu projede her zaman kullandığımız finansman yöntemlerinden biraz farklılaşmak istedik. Madem bir finans merkezi inşa ediyoruz o halde yeni finansman enstrümanlarını kullanalım dedik. Yeni bazı finansman araçlarının sektöre girişine katkı yapmayı amaçladık'' dedi.
Projede şu an hafriyat aşamasında olduklarını anlatan Ağaoğlu, ''Planladığımızdan önce bitirebiliriz. Ancak İstanbul Finans Merkezi Projesi sadece binalardan ibaret değil. Türkiye her açıdan uluslararası bir finans merkezi olmanın gereklerini yerine getirmeli. Yasal düzenlemeler, vergi düzenlemeleri bütün bunlar uygun olmalı. Uluslararası kuruluşların çalışanlarının kalacağı yer, ailesinin sosyal yaşamı, çocukların okulu bunların hepsi birer etken. Bunlar olmazsa olmaz. Yoksa altından bina bile yapsanız, yasal altyapınız yoksa orası finans merkezi olamaz. Önemli olan ülkenin, istikrarıyla yatırımcıya güven vermesi.''
-''Projenin finansmanı için 3 yeni enstrüman''-
Ağaoğlu, ''Bu projenin finansmanında Türkiye'de ilk kez kullanılacak 3 yeni enstrümanı Türk sermaye piyasalarıyla tanıştırmak istiyoruz. Bunlar, murabaha sukuk, gayrimenkul sertifikası ve varlığa dayalı menkul kıymet'' diye konuştu.
Ağaoğlu, İstanbul Finans Merkezi projesinin finansmanında kullanmak üzere şu anda üzerinde çalıştıkları yeni enstrümanları mart ayından itibaren piyasaya sürmeyi planladıklarını belirtti.
İstanbul Finans Merkezi Projesinin finansmanında piyasaya sunulacak 3 yeni enstrüman ile ilgili çalışmaları yürüten Aktif Bank'ın Genel Müdürü Önder Halisdemir, paneldeki konuşmasında Ataşehir'deki projenin yavaş yavaş ete kemiğe bürünmeye başladığını belirterek, ''Proje ortaya daha net çıktığında uluslararası yatırımcıların ilgisi daha da artacak'' dedi
-''Acele edelim atı alan Üsküdar'ı geçmesin''-
Doğuş Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Aclan Acar da panelde, uluslararası platformlarda Türkiye'ye olan ilginin net bir şekilde hissedildiğini söyledi. Bu yılki Davos zirvesinde dünya ekonomisindeki batıdan doğuya kayışın artık ciddi şekilde ortaya çıktığının görüldüğünü söyleyen Acar, ''Her ülke aynı şeyin peşinde. Yatırım çekmek, büyümek, istihdam sağlamak. Türkiye batıdan doğuya kayışı en erken fark eden ülkelerden biri oldu. Yeni pazarlara yönelimde başarılı bir süreç izlendi ama rekabetçilikte acele etmeliyiz. Elimizi çabuk tutalım, atı alan Üsküdar'ı geçmesin'' diye konuştu.
-''Türkiye'nin şansı var''-
Panelde ayrıca Türkiye'de turizm ve e-ticaret alanlarında yatırımları bulunan Vijan Eswaran ise, Türkiye'nin genç nüfusuyla ve girişimcileriyle iştah kabartan bir pazar oluğunu vurguladı. Eswaran, Antalya'da bir otel yatırımları bulunduğunu ve İstanbul'da da şehir oteli yapmak için fırsatları değerlendirdiklerini söyledi.
Panelde ayrıca, Yıldız Holding Finansal Yatırım Grubu Başkanı Atilla Kurama da, İstanbul'un finans merkezi olabilmesi için 3 etkenin önemli olduğunu belirterek, bunları şans, oyuncular ve altyapı olarak sıraladı. İstanbul'un çok güzel ve lokasyon olarak önemli bir şehir olduğunu kaydeden Kurama, ''Oyuncular açısından da çok sağlam bir insan kaynağımız var, altyapı ile birlikte bu daha da gelişirse bölgesel üs olma konusunda İstanbul gerçekten çok büyük şansa sahip olur'' ifadelerini kullandı.
AA