Ali Ağaoğlu: Konut işini en iyi ben bilirim!
Ali Ağaoğlu, önceliğini Küçükçekmece'de gerçekleştireceği 3 bin 500 konuttan oluşan projeye verdi
Bodrum Milas'ta gerçekleştireceği 4 milyar dolarlık turizm şehri projesini rafa kaldıran Ali Ağaoğlu, önceliğini Küçükçekmece'de gerçekleştireceği 3 bin 500 konuttan oluşan projeye verdi. Bu projeye eylül ayında start vermeye hazırlanan Ağaoğlu, proje için, "Çok iddialı bir proje olacak. Yine orta gelir, alt gelir grubuna hitap eden, ses getirecek bir proje" tanımlamasını yapıyor.
Ağaoğlu Şirketler Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, konut sektörünün en büyük oyuncularından başında geliyor. Renkli bir kişiliğe sahip olan Ağaoğlu'nun, konut projeleri üzerine fokuslanmış ve bildiği işi yapmak üzerine kurulu bir dünyası var. Sadece inşaat değil, turizm ve enerji sektörlerine yönelik yatırımları da bulanan Ağaoğlu'nun önümüzdeki döneme ilişkin yatırım gündeminde yine konut var.
2006 yılında Net Holding'den borçları karşılığı devraldığı Bodrum Milas'taki 9 milyon 500 bin metrekare büyüklüğündeki arazinde gerçekleştireceği 4 milyar dolarlık projede değişikliğe giden Ağaoğlu, önceliğini İstanbul'un Küçükçekmece Ayazma bölgesinde gerçekleştireceği 3 bin 500 konuttan oluşan projeye verdi. Mortgage Market olarak bu ay 25 yıllık inşaatçı olan Ali Ağaoğlu ile grubun inşaat ve turizm projelerini konuştuk. Ağaoğlu, başka grubun yeni projeleri olmak üzere, inşaat sektöründe son dönemde yaşanan sıcak gelişmeler hakkında ilginç açıklamalarda bulundu.
Mortgage Market: Net Holding'ten hasılat paylaşımı karşılığı 2006 yılında devraldığınız Bodrum-Milas'taki arazide gerçekleştireceğiniz 4 milyar dolarlık projede bir değişikliğe gittiğiniz söyleniyor...
Ali Ağaoğlu: Milas'ta Mandalya Körfezi'ne hakim konumda 9 milyon 500 bin metrekarelik bu arazi üzerine içinde 2 tane golf sahası, 4-5 tane otel, başta golf oteli olmak üzere, tiyatro ve sinema salonlarına kadar yılın tüm zamanlarında yaşayabilecek bir turizm şehri planlıyorduk.
Bu projevi başta ingilizler olmak üzere Kuzey Avrupa'da vaşavanlara yönelik olarak geliştirmiştik. Ne var ki; pazarlama sorunlarının yaşanacağı gerekçesivle projeyi tamamen rafa kaldırıp, Körfez ve Orta Doğuda yaşayanlara göre projeyi yeniden şekillendirme kararı aldık. Dolayısı ile şu anda o projenin satışa sunulması demek, başarısızlığa neden olur. Onun için bekliyoruz şu anda.
Bu kararı almanızdaki gerekçe neydi?
Ağaoğlu: Küresel krizden Avrupa emlak pazarı olumsuz etkilendi. Şimdi Avrupa mali krizle boğuşuyor. Avrupa'nın kendine gelmesi 4-5 yılı bulur. Para Avrupa'dan Ortadoğu'ya kaydı. Bu Avrupa'da pazarlama açısından sorunlar yaratıyor. Projeyi çöpe atıp yeni proje hazırlayacağız. Avrupalılar'a yönelik olarak şekillendirdiğimiz Bodrum Milas projesini paranın yönünün kaydığı ve Türkiye'ye ilgisi artan Körfez ve Ortadoğulular'a göre yeniden revize edeceğiz. Ortadoğulular, Avrupalılar'a göre daha büyük evleri tercih ediyor. Yeni projede evleri, daha da büyük olarak planlayacağız.
Proje alanında tarihi kalıntılar da ortaya çıkmıştı. Bu nedenle Anıtlar Kurulu projeyi durdurmuştu. Bu konuda gelinen son durum nedir?
Ağaoğlu: Temmuz 2008'de projeye başladık. İlk etapta hayata geçirilecek 18 delikli golf sahasının çimlendirilmesi çalışmalarını tamamladık. Bu süreçte; proje alanında eski Yunan ve Roma kalıntıları, bulunması nedeniyle Anıtlar Kurulu projeyi durdurdu. Koruma amaçlı İmar Plam'nın yaklaşık bir ay içinde çıkacağını umuyoruz. Planın çıkmasının ardından çalışmalara devam edeceğiz.
Anadolu Hisarı'nda yer alan Amcazade Yalıları'nın yap-işlet-devret ihalesini 2007 yılında kazanmıştınız..
Ağaoğlu: Bu yalılar, Türk sivil mimarisinin boğazdaki ilk örneğidir. 1690'lı senelerde, Karlofça Antlaşması'nm da imzalandığı zamanlarda yapılmış yalılardır. Biz bu projeye açıkçası hiç ticari açıdan bakmıyoruz. Yanlış bir ön yargı vardır, müteahhitler herşeyi vitrinleştirmeye betonlaştırmaya çalışırlar diye. Oysa bu proje bizim İstanbul'un kültür hizmetine bir katkımız diye baktığımız bir proje. Şu anda projeleri çalışılıyor. Biliyorsunuz bu konuda çok araştırma yaptık, dünya arşivlerini taradık, orayla ilgili belgeleri bulmak için. Arkeoloji Müzesi ile beraber kazı çalışmaları yaptık. Maalesef şu anda orada ayakta kalan tek bina Divanhane, ancak asıl diğer büyük binaların hiçbiri ayakta değil. Bu binaların hepsini aslına uygun restore edebilmek için bu çalışmaları yaptık. Şu anda da proje çalışmaları bitmek üzere.
Yalıdaki restorasyon çalışmaları nasıl gidiyor?
Ağaoğlu: Daha o aşamaya gelemedik çünkü henüz proje ve ruhsat aşamasındayız. Bu konularda gerçekten inanılmaz bir bürokrasi var biliyorsunuz. Anıtlar Kurulu, imar yönetmelikleri... Şu anda onlarla uğraşıyoruz. Belli bir aşamaya da geldik. Amacımız bu sene içinde veya en geç önümüzdeki senenin ilk yarısında başlamak.
Bu yalıların restorasyon çalışmaları için ne kadar bir bütçe ayırdınız?
Ağaoğlu: Biz bu projeye belki 100 milyon dolar yatıracağız ama; ana gayemiz ticari beklenti değil, İstanbul'un kültür hazinesine değer katmak. İstanbul da dünyanın en zengin kültür hazinelerine sahip ama maalesef bunu pazarlamakta becerikli değiliz ve kıymetini bilmiyoruz. Bunun İstanbul'a değer katmanın bir örneği olacak diye düşünüyorum.
Has Ailesi'nden aldığınız Incirli'deki eski Coca-Cola fabrikasının arazisi üzerinde ne tür bir proje planlıyorsunuz?
Ağaoğlu: Bu araziyi almadan önce, yine Has Ailesi'nden şu an üzerinde 1.200 konutun inşa edildiği My City Bahçelievler projesini gerçekleştirdiğimiz araziyi almıştık. Peşinden de diğer projelerimiz gelecek. Şu anda İstanbul'da elimizde otuzun üzerinde arazi stoğumuz var, ancak hangi arazi üzerinde duracağımıza zaman ve piyasa koşulları karar verecek. Zamanı geldiğinde İncirli'deki araziyi de değerlendirece ğiz. Ama şu anda duruyor.
İstanbul'daki araziler nerelerde?
Ağaoğlu: Dediğim gibi şu anda elimizde otuzun üzerinde arazi stoğumuz var, bunlardan yaklaşık 20 üzeri Anadolu yakası üzerinde, yaklaşık 10 üzeri de Avrupa yakasında.
Emlak Konut GYO'dan aldığınız Seyrantepe'deki arazi üzerinde bir kule projeniz vardı. Bu proje ne aşamada?
Ağaoğlu: Orada Mimarlar Odası'nın açmış olduğu bir iptal davası var biliyorsunuz. İmar planları iptal oldu ve yeni planlar yapılmaya çalışılıyor. Halbuki İstanbul'da yeni şeyler yapılsın derken, her yapılan plana başta Mimarlar Odası olmak üzere, iptal davası açılıyor ve yargı da maalesef ki bunlara yol veriyor. Şahsen sivil toplum örgütlerinin de çok sağlıklı çalıştığına inanmıyorum. Yani en kötü plan bile plansızlıktan iyidir. Şu anda imar planları iptal oldu, eğer imarı düzelirse projenin devamını bekliyoruz.
Yine Emlak Konut GYO'dan aldığınız Küçükçekmece Ayazma bölgesindeki 200 bin metrekare büyüklüğündeki arazi üzerinde gerçekleştireceğiniz 3 bin 500 konuttan oluşan projeye ne zaman başlamayı planlıyorsunuz?
Ağaoğlu: Bu projeye eylül ayında start vereceğiz. Gerçekten çok iddialı bir proje olacak. Yine orta gelir, alt gelir grubuna hitap eden, ses getirecek bir proje. Eylül ayı içerisinde kısmet olursa oranın kampanyasını başlatıp satışlarına başlayacağız. İnşaat başladı, şantiye ve altyapı kurulundan devam ediyor.
İnşaat dışında enerji sektörüne yönelik yatırımlarınız bulunuyor. Bu yatırımlar hakkında da bilgi verebilir misiniz?
Ağaoğlu: Biz enerjiye çok geç karar verdik. Sektöre adım attığımızda ise küresel kriz patladı. Ama bizim için de bir fırsat oldu. Şu anda Mersin Hidro Elektrik Santrali (HES) projemiz üretime başladı. Yine inşaatı devam eden, Bandırma'da da 93 MW'lık bir rüzgar enerjisi projemiz var, kısmet olursa o da 11 ayda devreye girecek. Şu anda yaklaşık 600 MW'lık bir lisans sahibiyiz. Ve bunları hızlı bir şekilde yapıyoruz, 2 senede yapılacak işi biz 6 ayda üretip devreye alıyoruz.
Enerjide büyüme hedefimiz daha var, birinci hedefimiz ilk üç yılda 1000 MW'ı yakalamak, ki bu da yaklaşık 2 milyar dolarlık bir yatırım hedefimiz var. Türkiye'de de uygun gördüğümüz güzel projeleri almaya devam ediyoruz. Bir de Gürcistan, su bakımından dünyanın ikinci zengin ülkesi. Orada da 100 MW'lık HES projemiz var.
Ağaoğlu dan ilginç anekdotlar
Benim babam da inşaatçıydı, çocukluğumdan beri ben de konut inşaatlarında zaman geçirdim. Konut inşaatını Türkiye'deki en iyi bilenlerden biri olduğum konusunda da iddialıyım.
o Eğitimin ihmal edilmemesi lazım diye düşünüyorum. Bu konuda da biz üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Ben sağ elin verdiğini sol el duymayacak felsefesinde bir insanım. 0 konuda açıkçası biz bu konuyu çok ön plana çıkaran bir firma da değiliz. Bildiğim kadarı ile sadece bu eğitim yılında
açılacak 11 tane okulumuz var.
o Gelecekte bir vakıf kurma planımız var.
o Ben Oflu'yum; doğma büyüme de istanbulluyum. En son Of'a 1978'de gitmiştim. Bir de 5-6 ay önce gittim. Karadeniz mimarisinde, yani Laz müteahhit olarak değil, taştan ve kestane ağacından bir ev yapmıştım. Ev biteli dört sene olmuştu evi görme fırsatım olmamıştı. Bir hafta sonu tatilinde orada yaptığımız evde üst düzey yöneticileri topladım. Hafta sonunun bir tatili bana 15 milyon dolara mal oldu. Şu anda orada; bir fakülte binası ile bir Anadolu lisesi yapıyorum.
o İstanbul deprem kuşağında bir bölgede. Depreme hazırlanıyoruz diye, meydana 3-5 kamyon moloz döküyoruz ve sivil savunma ekipleri de orada iki tane köpekle kurtarma çalışması yapıyorlar. Depreme hazırlığımız maalesef bu.
o Biz böyle bir yıkım yaşamadan, önden tedbirini alıp, binaları yıkıp yeniden yapmamız lazım. Eğer kentsel dönüşüm yasası ile bu yapılabilirse biz de aktör olarak yerimizi alırız.
Mortgage