Sektörel

Ali Ağaoğlu: Konutta fiyat düşmez

Ali Ağaoğlu, 2009'da inşaat sektöründe kar marjlarının düşeceğini ve herkesin hesabını kitabını iyi yapmak zorunda olduğunu belirtti.

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, iş adamlarının hem ülkeye, hem sektöre, hem de çalışanlarına karşı sorumlulukları olduğunu vurgulayarak, "Kar marjlarından biraz fedakarlık yaparak üretimi devam ettirmek ve istihdam yaratmak zorundayız. 'Kriz var' deyip, iyi günde hep yanımızda olan ve bizleri bugünlere getiren ekiplerimize, çalışma arkadaşlarımıza hadi evinize gidin diyemeyiz. Ben kendim Of'luyum, ama hiçbir zaman of çekmem. Şimdi iş adamlarımıza diyorum ki of çekmeyi, ağlamayı bırakalım, üretimi sürdürme gayreti içinde olalım ve işimize bakalım. İnşaat sektörü sadece demir, çimento değil, tüm ekonomik alanları besleyen ve üretimi teşvik eden bir öncü sektör. Bu sektörün dinamizmi ekonomi için de hayati önem taşıyor" diye konuştu.

Ağaoğlu, küresel krize rağmen paranın buharlaşmadığını ve yerinde durduğunu ve temkinli bir hareket planı içinde olduğunu savunarak, "Uluslar arası sermaye güvenli limanlar arıyor ve Türkiye'de güvenli liman olarak gösterilen üç ülkeden biri. Ayrıca finans sektörümüz de Cumhuriyet tarihinin en sağlam ve güçlü dönemini yaşıyor. Türkiye'nin bu yönüyle yatırım çekebilme yeteneği yüksek. Paniğe kapılmaya gerek yok" dedi.

ALİ AĞAOĞLU: "BAŞBAKAN'IN SÖZÜNÜ YERDE BIRAKMASINLAR"

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Uludağ'ın yeniden yapılandırılarak "Davos" gibi ünlü bir turizm merkezi haline getirilmesi amacıyla geçen hafta üç bakana talimat vermesini değerlendirerek, "Daha önce de üç bakana görev verilmişti ancak yapılan protokollerde bakanların imzaları olmasına rağmen hiçbir aksiyona geçilmedi. Dileğim, bu defa Başbakan'ın sözünü yerde kalmasın ve Uludağ'a sahip çıkılsın" diye konuştu.


Uludağ'da gazetecilerle biraraya gelen Ali Ağaoğlu, dağın yeniden imarı yapılırken, herşeyin bir bütün olarak düşünülmesi gerektiğini vurgulayarak, daha önce şirketinin Uludağ'la ilgili yatırım planlarının hazırlıkları sırasında günde 10 bin Euro ücret ödeyerek uzmanlara raporlar hazırlattığını ifade etti. Şu ana kadar herhangi bir bakanlığın, Uludağ'daki yatırımcıların görüşüne başvurmadığını belirten Ali Ağaoğlu, Uludağ'ın yeniden imarı için görevlendirilen Çevre ve Orman Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı'nın da uygun görmesi durumunda elindeki tüm raporları, bilgileri ve görüşlerini paylaşmaktan memnuniyet duyacağını söyledi.


Uludağ'da daha önce yapılan planlama çalışmalarını desteklediklerini ancak buna rağmen 2002 yılından beri yürürlüğe sokulmamış kararlar olduğunu hatırlatan Ağaoğlu, Uludağ'ın sadece kış mevsimi için planlanmasının yanlış olacağını, dağda özellikle yaz aylarında 29 özel bitki çeşidinin yetiştiğini, Uludağ'ın yılın her ayında turizme katkı sağlayacak önemli bir merkez olduğunu belirtti. Uludağ'daki yatırımlarından ilk 6 yılda para kazandığını ama daha sonrasında kazanmak bir yana, sadece para harcadığını açıklayan Ali Ağaoğlu, Uludağ'da geciken yatırımlardan sadece devletin sorumlu tutulmasının doğru olmayacağını, biraraya gelerek ortak hareket edemeyen yatırımcı işadamlarının da hatada payları olduğunu belirtti.


Ağaoğlu: "Üstü kapalı telesiyejler için 7 milyon Euro harcadık"


Dağdaki pistlerin 5'ini satın alarak tek biletle tüm pistlerde kayılabilmesini sağladıklarını anlatan Ali Ağaoğlu, tek kart sistemini Uludağ'a ilk olarak kendilerinin getirdiğini belirtti. Ağaoğlu, toplam 7 milyon Euro'luk yatırımla tamamlayarak hizmete soktukları ve Uludağ'ın Uluslararası Kayak Federasyonu'ndan onaylı tek pisti olan Kuşaklıkaya'ya 4 dakika gibi kısa bir sürede çıkılmasını sağlayan üstü kapalı yeni telesiyej sisteminin kayak yapanlar tarafından tercih edilmesiyle Uludağ'ın yeniden cazip hale geldiğini belirtti.


Ali Ağaoğlu, 2009'da turizmde 1 milyar doların üzerinde yatırım planladıklarını, projelerin henüz tasarım veya inşaat aşamasında olduğunu ifade etti. Turizm projelerinin gelecek 3-4 yıl içinde tamamlanmasını beklediklerini kaydeden Ali Ağaoğlu, hazırlıklarına devam ettikleri 5 otelin Seyrantepe, Ataşehir, Küçük Çamlıca, Anadoluhisarı ve Ümraniye'de olacağını belirtti.




"2009'da yüzde 40 daralma bekliyoruz ama iddia ediyorum iki ayda 1.000 daire satacağız"


Kriz dönemlerinde arazi yatırımlarını fırsat olarak gördüklerini belirten Ali Ağaoğlu, inşaat yatırımlarına ilişkin değerlendirmesinde 2009 yılında yüzde 40'lık daralma beklediklerini söyledi. Sektördeki genel daralmaya karşın, Avrupa yakasında inşa edecekleri ilk proje olan 1.500 konutluk Bahçelievler My City'nin çok yakın bir zamanda satışa çıkacağını ifade etti. Bir de iddiada bulunan Ali Ağaoğlu, satışa çıktıktan sonraki ilk iki ayda Bahçelievler My City'de bin konutun satılacağını söyledi.


Ataşehir'de son olarak 38 milyon liraya arsa satın aldıklarını hatırlatan Ağoğlu, şirketleri için en önemli yatırımın arsa olduğunu kaydetti. 2009'da 5-6 bin koutluk projeye başlayacaklarını ve bunların toplam yatırım maliyetinin 3 milyar doları bulacağını belirten Ali Ağaoğlu, içinde 5-6 bin kişilik kongre merkezlerinin yer alacağı turizm yatırımlarıyla birlikte düşünüldüğünde kısa vadeli toplam yatırım hedeflerinin 4 milyar doları bulacağını ifade etti.


"Konutta fiyatlar düşmez"


Gazetecilerin konut fiyatlarında krizden dolayı bir düşüş olup olmayacağına ilişkin sorusunu da yanıtlayan Ali Ağaoğlu, Türkiye'de metrekare satış fiyatı 5 bin dolar ve üzerinde olan proje sayısının çok az olduğuna dikkat çekerek, inşaat üretiminde metrekare maliyetinin 1.500 dolar civarında olması nedeniyle mevcut fiyatların neredeyse maliyet fiyatları olduğunu ifade etti. Bugün konut piyasasında durgunluk olduğunu belirten Ali Ağaoğlu, marka projelerde fiyat düşüşü olmasının mümkün olmayacağını, ancak çok zor durumda kalacak küçük çaplı yatırımcıların yaptığı inşaatlarda münferiten fiyatların düşebileceğini vurguladı.


Ali Ağaoğlu, deprem riski nedeniyle İstanbul'daki eski binaların ve kaçak durumda olan yapıların kentsel dönüşüm çerçevesinde yeniden yapılmaları gerektiğini belirterek, insanların kaliteli ve nitelikli konuta ihtiyacı olduğunu, Türkiye'de faizlerin yüzde 150 olduğu dönemde bile daire sattıklarını hatırlattı. Ağaoğlu, dünyada emlak fiyatlarının gerilemesini ise krizden önce yaşanan aşırı fiyatlamadan kaynaklandığını vurguladı.


Ağaoğlu, Ataşehir'de 6 bin konutluk yeni projelerinin yapımına başladıklarını, Bahçelievler My City'deki 1.500 konutun yapımına da çok kısa bir süre sonra başlayacaklarını belirtti. Bahçelievler'den 600 milyon dolarlık hasılat beklediklerini kaydeden Ağaoğlu, kampanya için çok alternatifli ödeme koşulları üzerinde çalıştıklarını kaydetti. İstanbul'a sembol olacak bir projeyi Seyrantepe'de yapacaklarını hatırlatarak, Ayazağa'da bin konutluk projeye de bu yıl başlayacaklarını ifade eden Ali Ağaoğlu, ürettikleri konutların B gelir grubunun nitelikli ve kaliteli konut ihtiyacına cevap verdiğini belirtti.


Ağaoğlu, enerjide ise 600 milyon dolarlık bir portföyleri olduğunu ifade etti.