29 / 04 / 2024

Ali Ağaoğlu, neden Sakıp Ağa değil

Ali Ağaoğlu, neden Sakıp Ağa değil

M. Rauf Ateş Posta Gazetesi'ndeki Yeni Gerçekler adlı köşesinde 'Ali Ağaoğlu, neden Sakıp Sabancı değil!' başlıklı yazıyı kaleme aldı  



 Ali Ağaoğlu için bu yılın başında 'Türkiye'nin en iyi satışçısı' diye yazmıştım. Gerçekten konut işini, satışı iyi biliyor. İyi projeler üretip, başarılı kampanyalarla satıyor. Son kampanya ve reklam filmi, bunun en güzel göstergesi oldu. Reklam nedeniyle hem basında kendinden söz ettirdi hem de satış ofislerinde kuyruklar oluştu. Bu nedenle son dönemde Ali Ağaoğlu için, 'Yeni Sakıp Sabancı' benzetmeleri yapılıyor. Sevgili Ali Ağaoğlu ne düşünüyor, sormadım ama ben aynı görüşte değilim. Ali Ağaoğlu, rahmetli Sakıp Sabancı'ya pek benzemez diye düşünüyorum. çünkü, aralannda epey fark var. Birkaçına bakalım:
1. Sakıp Ağa, halkla ilişkileri iyi kullanırdı, tam bir halk adamı ve başarılı bir sanayiciydi. Ali Ağaoğlu, 'dünya çapında bir satışçı'... Krizde bile projelerini 'yok satacak' düzeye getirmeyi bildi.İki ayrı dünyanın ağaları!
2.Sakıp Ağa'nın gece hayatıyla, çapkınlıkla işi olmazdı. Ali Ağaoğlu, söyleşisinde 'havada karada kaçırmam' diyecek kadar bu hayatın içinden...
3.Sakıp Ağa, iyi bir eş ve baba idi. Aile babası fotoğrafı verirdi. Ali Ağaoğlu, 'bekarlık sultanlıktır' havasında yaşıyor. İyi baba olduğuna ise diyeceğimiz yok.
4.Sakıp Ağa, Adana'da büyümüş, okumamış, ama kendini geliştirmiş girişimci bir işadamıydı. Ali Ağaoğlu, İstanbul'da büyüdü, kolejde okudu, üniversite bitirdi.
5.Sakıp Sabancı, sadece bir işadamı değil, sözü dinlenen, etkin biriydi. Ali Ağaoğlu henüz yolun başında. çok önemli bir işadamı ama Sakıp Ağa gibi olmak için zamanı var.
6.Sakıp Ağa denince akla, sanat, sosyal sorumluluk, okul, hastane, hayır işleri gelirdi. Ali Ağaoğlu denince akla konut projeleriyle birlikte, Ferrarisi ve sevgilisi geliyor.benzetmeye gerek yok. Sakıp Sabancı, merhum Vehbi Koç gibi Türkiye'nin efsane sanayicilerinden biridir. Ali Ağaoğlu da çqk başanlı bir işadamıdır. Ondİyeni dönemin Özelliklerini, cesareti ve girişimciliği görüyorum. çok büyük projelere imza atıyor, zor zamanlarda müthiş satış performansı sergiliyor, krize meydan okuyabiliyor. Ama sadece televizyonda reklamda oynamakla onu Sakıp Bey'e benzetmek doğru değil ikisinin yeri de aynı benceO nedenle Ali Ağaoğlu, Ali Ağaoğlu'dur. Sakıp Sabancı da Sakıp Sabancı... Başka birine benzetmeye, zorlamaya gerek yok.
 
Altın nereye koşuyor
En son altınla ilgili yazdığımda, İslam ülkeleri, Hindistan ve çin'deki 'bayram' ve 'özel gün' etkilerine dikkat çekmiştim. Eylül ve Ekim aylannda altının hareketli olabileceğini belirtmiştim. Altın, 'Satış gelir' ve '2 bin dolara gider' görüşleri arasında yoluna devam etti, biraz daha edecek gibi görünüyor.
Görüşlerine değer verdiğim bazı analistler, 'Altın balonu' diye nitelendiriyor ve balonda yükselişin nereye gideceğini tahmin etmenin zor olabileceğinin altını çiziyorlar. Balon büyüdükçe büyüyor, daha da büyüyor... Tıpkı 900 dolardan 1300 dolara gelindiği gibi...Alırken dikkatli olmalı
Altın 1980'den bu yana yüzde 2.276 düzeyinde yükseliş sağlamış. Son rallideki çıkışı ise yüzde 500'ü geçmiş. Bazılan değil dese bile, bence bir balon oluşmuş.
Para piyasalan, böyle sert yükselişler ve sonra patlayan balonlarla dolu... 2000 yılı başındaki Nasdaq'ı, Japon emlak piyasasını, Dovv Jones'taki balonu unutmamak gerekiyor.
Bu sayfada sözünü ettiğim balonlardan bazılannı görüyorsunuz... Para piyasalan, bazen hep yükselir ya da hep düşer gibi bir görüntü verir. Ama her yükselişin, özellikle de 'balonlann' bir düşüşü vardır. Altın alırken bunu da göz önünde bulundurun derim.

         


 


Geri Dön