Sektörel

Ali Ağaoğlu: Vergi vermekten kaçılmaz!

Yeni bir vergi kuşkusuz ek bir gelir sağlayabilir. Ancak, “varlık vergisi” ülkeden dışarıya para kaçışına ve yatırımcıların Türkiye’ye gelmesine engel olabilir. Yurtdışındaki sıcak paranın Türkiye’ye gelmesini durdurabilir

Başbakan Erdoğan’ın, bir TV programında “Zengine ek vergi uygulamasına gerektiğinde geçilebileceği” şeklindeki açıklaması, yeni bir tartışma başlattı. Fransa, Almanya ve İspanya’da da konuşulan “zengine ek vergi”, Türkiye’de de telaffuz edilince, kafalar karıştı.


İlk vergiler


Ak Parti Hükümeti’nin ilk ek vergileri, 11 Nisan 2003 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan, “Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi” ve “Ek Emlak Vergisi” olmuş; taşıt ve gayrimenkul sahipleri, 2003 yılında ödedikleri vergi kadar ikinci bir vergi ödemişlerdi.


Daha önce de 1994 yılında Çiller Hükümeti döneminde “Ekonomik Denge Vergisi” adı altında, gelir ve kurumlar vergisi matrahının yüzde 10’u oranında vergi alınmıştı. Bunun yanı sıra “Net aktif vergisi” ve yine ek motorlu taşıtlar ve ek emlak vergisi alınmıştı.


Bir de 1999’daki deprem nedeniyle, ek gelir ve kurumlar vergisi, ek emlak ve motorlu taşıtlar, özel işlem ve özel iletişim vergileri alınmıştı.


Varlık vergisi mi?


Başbakan’ın “Zenginlerden ek vergi alınabileceği” açıklaması, “yeni bir ekonomik denge vergisi ya da varlık vergisi mi?” sorusunu da beraberinde getirdi.

Bu vergiler  “bildirilen kazanç veya varlık üzerinden düşük oranlı bir vergi” şeklinde olursa,  kuşkusuz ek bir gelir sağlayabilir.. Ancak, “varlık vergisi” ülkeden dışarıya para kaçışına ve yatırımcıların Türkiye’ye gelmesine engel olabilir. Yurtdışındaki paraların Türkiye’ye gelmesini durdurabilir.

Halk arasında konuşulan “şuyuu vukuundan beterdir” yani “konuşulması gerçekleşmesinden daha kötüdür”, diye bir söz var. Dün erken saatlerde, yurt dışından tanıdığım iki bankacı aradı. İlk soruları şuydu;


“Türkiye’de ne oldu? Birçok kişi bizi arayıp yurt dışına para transfer etmek istediklerini söylüyor..”

Varlık ya da servet üzerinden, belli bir oranda vergi alınması, servetin hiç değilse bir kısmının yurt dışına kaçmasına neden olabilir.


Harcamalar izlenebilir


Bu arada konuştuğumuz Maliye yetkilisi: “Vergi yasalarında yapılacak değişikliklerle harcamaların izlenmesine yönelik düzenleme yapılacağını, çok harcama yapanların yüksek gelir sahibi oldukları varsayımıyla, onlardan harcamalarını baz alan ek bir vergi alınmasının söz konusu olduğunu” açıkladı. Zenginden ek vergi olayı ile ilgili gelişmelerin ne yönde olacağını merakla izliyoruz.


İş dünyasında sesler farklı

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu

İhtiyaç varsa veririz


MEMLEKETİN faydasına olan her şeye varım. Nasıl askerlik yapıyorsak şehit oluyorsak birileri canını veriyorsa zenginden vergi istenirse tabii ki o da verecek. Ben zaten geçmişte dış borç çok yüksekken buna benzer bir öneri getirmiştim. ‘Zenginler belli miktarda versin borçtan kurtulalım’ demiştim. Şu anda Türkiye’nin ekonomik durumu iyi ama yine de ihtiyaç olduğu düşünülüyorsa tabii ki veririz. Memleket bizim, başka memleket mi var? Bu bir ekonomi savaşı ve biz üzerimize düşene hazırız.

Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar

Önce kayıt dışı çözülmeli


BAZI ülkelerde buna benzer uygulamalar oldu. Şirketlerin ciroları üzerinden ek vergiler alındı. Ancak bence burada önemli olan kayıt dışı konusudur. Kayıt dışı ekonominin kontrol altına alınması gerekiyor. Kayıt içindekilere ek vergiler getirmek yerine kayıt dışının önüne geçilmesi daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Ağaoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu

Vergi vermekten kaçılmaz


DEVLETE vergi vermekten hiç bir zaman kaçılmaz. Bence, Başbakan bunu düşünmeden söylemiş olamaz. Dünyanın her yerini saran global ekonomik kriz ortamında eğer ki Türkiye’nin de bazı ek gelirler elde etmesi gerekiyorsa, ek vergiler mantıklı olabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken iki şey var; birincisi getirilen ek ‘zengin vergisi’nin makul seviyede olması, ikincisi de toplanan vergilerin doğru yerlere harcanması. Hepimiz bu ülkenin insanıyız ve kazandığımızı bir şekilde geri vermeliyiz.

TUSKON Başkanı Rızanur Meral

İstirham ediyoruz, ilave yük olmasın


TUSKON Başkanlar Kurulu Toplantısı’nda konuşan Başkan Rızanur Meral, gelecek yıl dünya ekonomisinde küçülme ve bölgemizde politik risklerin fazla olacağına dikkat çekerek, şunları söyledi: “İş dünyası olarak rüzgar dursa dahi küreklere asılacağız. Dünyadaki bu dalgalanmalardan, çalkantılardan güçlenerek çıkacağız. Türkiye’de yeni iş yapma normları çıkarmak için genelgeler hazırlanıyor. Bunlar gerçek anlamda uygulandığında rekabet gücümüzü azaltıyor, performansı etkiliyor, maliyetlerimizi yükseltiyor. Geçiş döneminin biraz ağırlaştırılmasını, dünyadaki çalkantı geçinceye kadar Türk iş dünyasının üzerine ilave yükler getirilmemesini özellikle istirham ediyoruz.”

Hürriyet