Ali Ağaoğlu'na kötü haber! 30 bin kişilik turizm kentine izin çıkmadı!
Ali Ağaoğlu’nun sahibi olduğu Akdeniz İnşaat'ın Bodrum ile Milas arasında yer alan antik kent alanında hayata geçirmeyi planladığı 30 bin kişilik turizm kentine izin çıkmadı ve söz konusu proje için hazırlanan ÇED raporunun yürütmesi durduruldu.
Ali Ağaoğlu’nun sahibi olduğu Akdeniz İnşaat'ın 1. derecede doğal ve arkeolojik SİT alanında hayata geçirmeyi planladığı 30 bin kişilik dev turizm kenti projesi için hazırlanan ÇED raporunun yürütmesi durduruldu.
DEV PROJE YARGIYA TAŞINMIŞTI
Halktv’de yer alan habere göre 9 milyon 700 bin metrekarelik körfezin kıyısında yer alan alana yaklaşık olarak 4,5 milyon metrekarelik inşaat yapılmasını sağlayacak proje için ÇED raporunun onaylanması sonrası sivil toplum örgütleri söz konusu projeyi yargıya taşımıştı.
Muğla Çevre ve Ekoloji Politikaları Derneği’nin açtığı dava Muğla 2. İdare Mahkemesinde görüldü. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre mahkeme heyeti, söz konusu projenin uygulanması durumunda telafisi güç zararlar yaratabileceğinden 2577 Sayılı Kanun'un 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına karar verdi.
Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre mahkeme, ilk bilirkişi heyetinin yanıltıcı bilgiler verdiğini tespit ederek açıkladığı kararda "Proje alanı içerisinde yer alan 1. Derece Arkeolojik SİT Alanlarının tescil fişlerinde nekropol alanı şeklinde tescil edildiği ve SİT alanlarının ayrı ayrı Cindya Antik Kenti ile ilişkili şekilde değerlendirildiği, buna karşın nekropol alanlarının aralarında 150-160 metre mesafe olduğu, iki nekropol alanında batıya bakan yamaca konumlandığı, bu durumun alanların farklı nekropoller değil aynı nekropolün parçaları olduğunu kanıtladığı, aynı zamanda tescil fişlerinde nekropol alanlarının Cindya Antik Kenti ile ilişkilendirilmeye çalışılmasına rağmen Cindya Antik Kentinin nekropol alanına 4 kilometre mesafede bulunmasının söz konusu bu görüşü çürüttüğü, bu nekropolün tescil fişlerinde yer verildiği üzere Bargylia antik kentine baktığı ve şehre 400 metre mesafede olduğu, aralarında bulunan boğazın iki yakasından nekropolün kente baktığı, antik kentlerin ve nekropol alanlarının değerlendirilmesinin bir bütün olarak yapılması gerektiğini" kaydetti.
ÇED RAPORU REVİZE EDİLMELİ
ÇED raporunda yer alan taahhütlerin söz konusu bu incelemeden sonra revize edilmesi gerektiği belirtildi. Kararda "Ortaya çıkabilecek olan yeni veriler ışında sit derecelerinin değişebileceği gibi tescilsiz olarak bırakılan bazı alanların sit statüsü kazanabileceği dikkate alındığı zaman bu hususları barındırmayan Nihai ÇED Raporunun eksiklikler barındırdığı, yine kullanma suyu ihtiyacının deniz suyunun arıtılması suretiyle elde edileceği görülmekle ters osmoz sonucunda oluşmuş olan yoğun tuzlu su konsantrasyonu ile membranların kimyasal yıkanması kaynaklı oluşan atığın nasıl bertaraf edileceği ve hangi noktadan alıcı ortama verileceğinin belirtilmediği görüldüğünden dava konusu işlemde hukuka uygunluk görülmemiştir" ifadeleri yer aldı.
Depremlere karşı alınması gereken önlemlere Japon tecrübesi: Kentler yeniden dizayn edilmeli!
TOKİ’den konut teslimi bekleyenlere Ekim müjdesi! Resmen açıklandı!
Konut yatırımcılarının güvenli limanı Kıbrıs'ta Türk tapusu en güvenlisi!