Genel

Ali Babacan: İnşaatın üretime etkisi az sanayiye öncelik verilmeli!

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın sanayisiz büyümenin kalıcı olmayacağı açıklamasına Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan da katıldı.Özilhan, inşaatın belirli sektörleri canlandırıp geliştirdiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın sanayisiz büyümenin kalıcı olmayacağı açıklamasına Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan da katıldı. Yatırım ortamının eksikliklerine dikkat çeken Özilhan, inşaatın belirli sektörleri canlandırıp geliştirdiğini, ancak sanayinin bunu daha ileriye taşıyacağını söyledi.


Sanayi sektöründe faaliyet gösteren Anadolu Holding, yatırımlarına hız verdi. Son olarak Gürcistan’da 180 milyon dolar yatırımla hidroelektrik santrali kuran holding, meşrubat sektöründe de Astana, Duşanbe ve Pakistan’da yaklaşık 250 milyon dolar değerinde üretim tesisi kurarak sanayideki yatırımlarını artırıyor. Türkiye’de yatırım ortamının eksiklikleri olduğunu ve iyileştirilmesi gerektiğini belirten Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, son günlerde Türkiye’de üretim ve sanayinin öneminin gündeme gelmeye başlamasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Türkiye’nin son yıllarda uyanmaya başladığını kaydeden Özilhan, “Belirli sektörlerle Türkiye’nin büyüyemeyeceği, istihdam oluşturamayacağı, markalar üretemeyeceği ve ihracatında artış sağlayamayacağı görüldü. Türkiye tekrar üretim hamlesine girdi. Bundan Türkiye’yi yönetenler önemli dersler çıkaracaklardır.” diye konuştu. İnşaatın önemli olmasına rağmen üretime katkısının sınırlı olduğunu vurgulayan Özilhan, “İnşaat belirli sektörleri canlandırıyor ve geliştiriyor ama Türkiye bu durumu sanayileşme ile daha ileri götürebilir. Onun için bu konuda çok önemli adımlar atılacağına inanıyorum.” dedi. Yabancı ortaklarının Türkiye’deki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve Türkiye’deki son karışıklıkları sorduklarını belirten Özilhan, “Türkiye kritik bir dönemden geçiyor, önemli kararların alınacağı alanlara doğru geliniyor. Dolayısıyla böyle karışıklıklarda yatırım olur diye düşünüyoruz. Yatırımcılar devamlı olarak risk alabilen insanlar. Ukrayna’da fabrikamızın 500 metre ilerisinde savaş var ancak üretimimize devam ediyoruz. Irak’taki fabrikamız da faaliyet gösteriyor. Bu yüzden yatırımlar azalmaz.” ifadelerini kullandı.


Migros’un yüzde 40 hissesini alarak perakende sektörüne adım atacaklarını kaydeden Özilhan, Migros’un hissedarı olan Amerikalı fona bağlayıcı olmayan 1,7 milyar liralık teklif verdiklerini belirterek hukuki ve mali açıdan görüşmelerin devam ettiğini ifade etti. Satın alma süreci tamamlandıktan sonra Migros’taki hisselerini yüzde 50’nin üzerine çıkarmayacaklarını dile getiren Özilhan, 1970’li yıllardan beri halka açık şirketlerde ortaklarla çalıştıklarını ve bu şirketlerde hissedarlık oranının yüzde 50’nin altında olduğunu kaydetti. Öte yandan içecek sektöründeki yatırımlarının da hızla devam ettiği bilgisini veren Özilhan, Cocacola ile Astana, Duşanbe ve Pakistan’da yaklaşık 250 milyon dolar değerinde üretim tesisi yatırımı gerçekleştirdiklerini söyledi.


Zaman