Genel

Ali Babacan: Lüks konut ve lüks alışveriş Türkiye’yi çıkmaza sokabilir!

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ekonomiye ilişkin risklerle ilgili değerlendirmesinde “ Üretmeden dışarıdan sağlanan krediyle lüks alışveriş, lüks konut Türkiye’ yi çıkmaza sokabilir ” uyarısında bulundu...

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ekonomiye ilişkin risklerle ilgili değerlendirmesinde “Üretmeden dışarıdan sağlanan krediyle lüks alışveriş, lüks konut Türkiye’yi çıkmaza sokabilir” uyarısında bulundu.



Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ekonomiye ilişkin riskleri değerlendirirken lüks alışveriş ve lüks konut gibi unsurlara dikkat çekerek, “Üretmeden dışarıdan sağlanan krediyle lüks alışveriş, lüks konut Türkiye’yi çıkmaza sokabilir” uyarısında bulundu.


CNBC-e/NTV ortak yayınında soruları yanıtlayan Babacan, “Gayrimenkulde her bir proje yeni bir tekel. Sanayici birikimini sanayiye mi yatırsın yoksa rezidans, AVM mi yapsın, oraya kayış var bu tehlikeli. Üreteceğiz, hak edeceğiz daha sonra lüks AVM’lerde alışveriş yapacağız, daha lüks konutlarda oturacağız. Üretmeden dışarıdan sağlanan krediyle lüks alışveriş, lüks konut Türkiye’yi çıkmaza sokabilir” dedi.


Büyümede revizyon yok

Babacan, bugün itibariyle yüzde 4 olarak belirlenen yılsonu büyüme hedefiyle ilgili bir revizyon ihtiyacı duymadıklarını belirtirken, cari açığın GSYH’ya oranının da bu yıl yüzde 6 veya altında gerçekleşmesinin beklendiğini söyledi. Orta Vadeli Program’da (OVP) bu yıl cari açığın GSYH’ya oranının yüzde 6.4 olması öngörülüyordu. 


Son dönemde Irak ve Ukrayna’da yaşananlar nedeniyle jeopolitik bazı risklerin ihracata etkilerini değerlendiren Babacan, bu gelişmelerin ihracata bazı olumsuz etkileri olduğuna dikkat çekerken, “İhracatta büyük bir olumsuz tablo görmezsek bu yıl yüzde 4’lük büyüme hedefimize ulaşılabilir. İhracatta bozulma olursa büyümeyi yüzde 4’ün altına çekebilir. İhracatın en iyi senaryosuyla en kötü senaryosu arasındaki farkın büyümeye etkisi en fazla yarım puan olur” dedi.  Babacan, cari açıkta ciddi bir düşüş süreci yaşandığını belirterek, “Altın ticaretinin etkisini düşünürsek, cari açıkta bir puanlık düşüş var. Bu yıl yüzde 6 civarında veya altında olacak gibi duruyor. Bu iyi bir sonuç” değerlendirmesinde bulundu.


Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında hükümetin ekonomide odaklanacağı iki önemli unsurun 2015 bütçesi ve yeni üç yıllık Orta Vadeli Program olacağını belirten Babacan, herhangi bir reform hazırlığı olup olmadığına dair soruları da yanıtladı.


Enerjide verimliliği artırmak, yerli enerji kaynaklarını kullanmak ve nükleer enerji projelerini hayata geçirmenin öncelikler arasında yer alacağını belirten Babacan, “Gerekli ama zor reformlar büyük ihtimalle 2015 Haziran sonrasına kalır” dedi.



‘Merkez herkesi dinliyor’

Babacan, Merkez Bankası’na yönelik eleştirilerle ilgili de, “Kurda oynaklığın azalması önemli. Merkez Bankamız zaten olası diğer etkilerle ilgili de gereken araştırmaları yapıyor. Herkesi dinliyor Merkez Bankamız. Enflasyonla mücadelede önemli başarı elde ettiğimiz bir dönem oldu. 12 yıllık bir başarımız varsa bunda Merkez Bankası’nın da etkisi oldu. Başarısız bir Merkez Bankası ile başarılı bir ekonomi oluşmaz. Bunda herkesin katkısı vardır” dedi. Babacan, enflasyonla ilgili, “Amaç enflasyonu tek hanede tutmak olmalı ama bu tek haneleleri daha düşük seviyelere indirmek de önemli”    dedi.


 


‘Seçimsiz 4 yıl reform için fırsat’

Babacan, Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili olarak da, “Bu tarihi bir seçim. Bu seçimle birlikte cumhurbaşkanı halkla daha bütünleşmiş hale gelecek. Cumhurbaşkanlığı seçimleri Türk demokrasisine katkı sağlayacak” dedi. Babacan, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından herhangi bir kabine kararı olmadığını söyledi.

Ali Babacan, Başbakan adaylığıyla ilgili olarak haberlere yönelik olarak, “Şu anda partimiz olarak 10 Ağustos seçimine odaklanmış durumdayız. Zaten partimiz 3 dönem kuralı var. Partimiz genelinde yapılan anketlerde bu kuralın devam ettirmesi sonucu çıktı. Önemli olan ülke için çalışmak. Kendimle ilgili daha önce de planlarımı açıklamıştım. Şu anda tamamen 10 Ağustos seçimlerine odaklanmış durumdayız. Parti içinde de bu konular konuşulmuyor. Bu konularla ilgili verilmiş bir karar da yok. Henüz hiçbir karar yok” dedi.

Babacan, 2015’ten 2019’a kadar seçimsiz bir dönemin olacağını, bu dönemin yapısal reformlar için önemli olduğunu, fırsatların değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Başbakan Yardımcısı bu sürecin değerlendirilmemesinin 2023 hedeflerini zora sokacağını söyledi.


Milliyet