Ali Babacan: Ölçüsüz ranta kim karşı koyabilir ki?
Babacan sanayinin yeniden inşaata galip gelme formülünü açıkladı: Bir kalem oynatıp mevzuat değişikliğiyle ölçüsüz rantın sağlandığı bir alan varken emek fedakârlık isteyen sanayi sektörüne ilgi düşebiliyor. Bunu dengelemeliyiz.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan 5. İstanbul Finans Zirvesi’nde gündemdeki konulara ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Geçtiğimiz haftalarda sanayi sektörünün milli gelirden aldığı payın azalmasına dikkat çeken Babacan, inşaat sektörü ile ilgili görüşlerini açtı. Babacan şunları söyledi:
“İnşaat sektörü de desteklediğimiz çok önemli bir sektörümüzdür. Gelişmiş ülkelerde dahi milli gelirin yüzde 8’i inşaat sektöründen gelir ama bir inşaat sektörünün kendi kuralları içerisinde düzenleme ve denetlemelerle çalışması, bir de kısa vadeli küçük kalem oynatmalarla oluşan ölçüsüz rantlar var.
Ölçüsüz rant
Bu ölçüsüz rantların oluşmasıyla ilgili eleştirilerimiz var. Ölçüsüz rantların daha kontrollü, fırsat eşitliğine dayanan ve şeffaf şekilde yönetilmesi gerekiyor. Böyle olmalı ki hangi sektöre yatırım yapayım denildiğinde sektörler arasında kararlar daha sağlıklı verilebilsin. Aksi halde çok kolay ve bir gecede bir kalem değişikliğiyle, mevzuat değişikliğiyle sağlanan rantların olduğu bir alan varken, ister istemez sanayi gibi uzun vadeli, çok emek, ciddi fedakârlık isteyen bir sektöre ilgi düşebiliyor. Bunu yeniden dengelememiz gerekiyor.”
Tarım piyasasını izleyecek komite
Gıda enflasyonunu kontrol altına alacak bir şeyler yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine Babacan, geçen hafta pazartesi gerçekleştirilen Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarının başkanlığında tarım ürünleri ile ilgili bir komite kurulması kararı aldıklarını söyledi. Babacan, komitede ilgili diğer bakanlıkların müsteşarları ve kurum yetkililerinin de bulunacağını ifade ederek, komitenin tarım ürünleri piyasasını yakından izleyeceğini belirtti.
BDDK kurallar içinde kalacak
Başbakan Yardımcısı Babacan soruları da yanıtladı. Bank Asya ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözleri hatırlatılınca Babacan “Tek bir banka ile alakalı konularda BDDK yetkilidir, kurallar içerisinde gerektiği zaman gerekli adımı gözünü kırpmadan atar” diye konuştu. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türk bankalarının fazla borçlandığına ilişkin değerlendirmeleri ve Bank Asya’ya ilişkin sorular üzerine Babacan, Basel kriterlerine göre sektör için belirlenen sermaye yeterlilik rasyosunun yüzde 8 olduğunu ifade etti. Türkiye’de ise kriz öncesinde bu oranın yüzde 12 olarak uygulanmaya başlandığına işaret eden Babacan, oranın son dönemlerde yüzde 15-16 civarında seyrettiğini, bunun dünya standartlarına göre çok yüksek olduğunu söyledi. Ali Babacan, banka bazında takip ve denetleme görevini BDDK’nın yürüttüğünü belirterek, şunları kaydetti: “BDDK, Bankacılık Kanunu’na göre hareket eder. Kanundaki maddeler de çok açıktır. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da BDDK, kurallar içerisinde, banka banka ne gerekiyorsa kuşkusuz yapacaktır. Herhangi bir banka ile ilgili hangi adımın atılıp, hangi adımın atılmayacağı kararı da BDDK’nın bağımsızca vereceği bir karardır. Bankacılıkla ilgili bazen, kaynağı belirsiz bilgiler ortalıkta dolaşabilir. Bunların önemli bir kısmı da kasıtlıdır. Bunu Gezi olaylarında da yaşadık. Bugünlerde de yalan yanlış bir sürü bilgi ortalığa saçılabilir. Bankacılıkla ilgili bütün bilgileri yetkili kişi ve kurumlardan almak gerekir. BDDK da herhangi bir banka ile alakalı bir şey söyleyecekse bunu ya Başkan çıkar söyler ya da web sitesinde bir duyuru olarak söyler. Dolayısıyla bu sektörle ilgili söylentiler, şunlar, bunlar dikkate alınmaması gereken hususlardır.”
Vatan