Genel

Ali Babacan: Türkiye, Körfez ülkelerini demiryolu ile Avrupa'ya bağlasın!

Körfez ülkeleriyle Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi için yeni projeler üzerinde çalışılması gerektiğini dile getiren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Türkiye olarak, Körfez ülkelerini birbirine bağlayacak bir demiryolu ağının kurulmas

Körfez ülkeleriyle Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi için yeni projeler üzerinde çalışılması gerketiğini dile getiren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Türkiye olarak, Körfez ülkelerini birbirine bağlayacak bir demiryolu ağının kurulmasına özel önem veriyoruz. Bu ağın Türkiye’ye uzatılması aradaki coğrafi mesafeleri kısaltacak. Körfez’i sadece Türkiye’ye değil, aynı zamanda Avrupa’ya ve Orta Asya’ya bağlayacak. Dolayısıyla biz bugün bir olabilirsek, işbirliğimizi daha da geliştirebilirsek insanlarımızın refahı katlanarak artacak” diye konuştu.Büyük bir potansiyel var.

Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi 1. İş Forumunda konuşan Babacan, Türkiye ve Körfez ülkelerinin büyük bir potansiyele sahip bulunduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Önümüzdeki dönemde nüfus artış hızının yavaşlaması ve göçün önündeki engeller nedeniyle Batı Avrupa gibi bazı bölgelerde nüfus hızla azalacak. Bu eğilimin aksine bölgemizde nüfus artmaya devam edecek. Türkiye ve Körfez ülkelerinin toplam nüfusu Birleşmiş Milletler’in verilerine göre 119 milyon civarında. Bu rakamın 2050 yılında 168 milyona yükseleceği tahmin ediliyor. Bu da bölge ekonomisinin büyüme bağlamında büyük bir potansiyel taşıdığının en belirgin göstergesidir.”

Ticaret hacmi artmalı
Körfez ülkeleri ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi hakkında da bilgi veren Babacan, şunları söyledi: “2002 yılında yaklaşık olarak 1.5 milyar dolarlık ticaretv ardı. 9 yıl gibi kısa bir sürede 11.9 milyar dolara yükseldi. Ülkelerin büyüklükleri ve sahip olduğu potansiyel ile kıyaslandığında ticaret hacmi son derece düşük seviyede bulunuyor. Karşılıklı ticaret hacminin daha da artarak potansiyelini gerçek manada yansıtabilmesi için Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) en kısa sürede imzalanması gerek. Bu bağlamda, gerek Türkiye, gerek tüm Körfez bölgesi için geniş ticaret ve yatırım fırsatları sunacak olan Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin uzun bir süreden bu yana yapılamayan 5. tur müzakerelerin ivedilikle gerçekleştirilmesi faydalı olacak.”

Öne çıkan sektörler
Ali Babacan, özellikle son yıllarda birbiri ardına uygulamaya koydukları ekonomik reformlar neticesinde Türkiye’deki yatırım ortamının son derece cazip hale geldiğini belirterek, “Bunun bir yansıması olarak, Körfez bölgesi iş adamlarının artan oranda Türkiye’ye yatırım yapma arzularını memnuniyetle karşılıyoruz. Özellikle finans ve bankacılık, inşaat, taşımacılık, enerji ve tarım gibi pek çok alanda firmalarımız güzel projelere, ortaklıklara imza atabilirler” dedi.

100 milyar dolarlık enerji yatırımına ihtiyaç var

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin önümüzdeki 5 yılda 100 milyar dolar enerji yatırımına ihtiyacı olduğunu, bu alan yatırım yapan her müteşebbisin kazanacağına işaret ederek, “En karlı sektör, gelin birlikte yapalım. Krizde, Körfez sermayesinin yatırım yaptığı kuruluşlar devlet yardımı aldı. Türkiye ise devlet yardımı olmadan karlar sunuyor. Paranızı oralarda çarçur edeceğinize istikrar adası Türkiye var. Avrupalı bankalar kendi ülkelerinde zarar ettiler. Buradaki karları ile onu karşılamaya çalışıyorlar” diye konuştu.

Gayrimenkul alanında esnek bir yapı için çalışıyoruz

ŞU anda Türk vatandaşı olmayanların gayrimenkul satın almaları ile ilgili olarak daha esnek bir çerçeve üzerinde çalıştıklarını belirten Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, şu bilgileri verdi: “Ayrıca Hazinemiz yatırımcı tabanın genişletilmesi ve risklerin daha etkin bir şekilde yönetilmesi için kira sertifikası ihracı üzerinde çalışıyor. Yasal düzenlemenin ve hemen akabinde de ilk ihracın bu yıl içerisinde gerçekleşmesini arzu ediyoruz.”

BAE’de 40’tan fazla Türk şirketi bulunuyor

TÜRKİYE ile ikili ilişkilerin büyük ivme kazandığını, ülkesinin Türkiye’nin en önemli ortaklarından biri haline geldiğini söyleyen Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Ticaret Odaları Federasyonu Başkan Yardımcısı Saeed Ali Khamas, “Ülkemizde 40’tan fazla Türk şirketi faaliyet gösteriyor. Türkiye’de ise 12 BAE şirketi bulunuyor. Yatırımların teşviki, korunması, çifte verginin önlenmesi, hava ulaşımı, odalar arası işbirliği gibi konularda anlaşmalar imzalandı” dedi.

Hürriyet