İnşaat Malzemeleri

Ali Bey Resort Side, 1 Mayıs'ta açılacak!

Gürallar Şirketler Grubu bünyesinde yer alan Ali Bey Hotels & Resorts, yatırımlarına devam ediyor

Ali Bey Resort Side'nin 1 Mayıs 2010 tarihinde hizmete açılarak sezona yetiştirilmesi planlanıyor.

150 bin metrekare üzerine, İstanbul yalı mimari tarzı esas alınarak inşa edilen tesis, ilk etapta 275 oda ve 700 yatak kapasitesine sahip olacak.

2011-2012'de ise oda sayısının 450, yatak kapasitesinin de 1150'ye ulaşması planlanıyor. Tesis, çevreye duyarlılığı kapsamında hiç ağaç kesilmeden inşa edildi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Gürallar Yönetim Kurulu Üyesi Esin Güral Argat, doğa dostu binalar yaratmayı arzu ettiklerini, bu nedenle turizm yatırımlarında blok tek otel tipinden kaçındıklarını, daha çok dağınık tatil köyü, resort konseptini tercih ettiklerini belirtti.

Toplam 450 odaya sahip yeni tesiste de dağınık yapılanma olduğunu ifade eden Argat, yeni yatırımlarında İstanbul yalılarından esinlendiklerini, projenin mimarlığını Cüneyt Bükülmez ve Zeynep Fadıllıoğlu'nun yürüttüğünü kaydetti.

Esin Güral Argat, "Aslında planımız geçen sene oteli 2009 sezonuna yetiştirmekti ancak, 2008 Ağustos'unda ekonomideki olağanüstü gelişmeyi hissettik ve o anki tüm yatırımlarımızı beklettik. 6 ay beklemeden sonra kriz yılında, 2010 sezonuna yetiştirmek üzere yatırımımıza devam ettik. Şimdi tesisi sezona yetiştireceğiz. Yeni tesisimizde 400 personel çalıştıracağız" dedi.

Ali Bey Resort Side'nin arsa ile birlikte 50 milyon dolarlık bir yatırım bedeli olduğunu ifade eden Argat, "Turizmde büyüme beklentileri 2010'a kaldı ve biz böyle bir kriz döneminde 50 milyon dolarlık yatırımımızı tamamlıyoruz. Türkiye'nin en iddialı tesisini 1 Mayıs 2010 tarihinde açıyoruz" diye konuştu.

Yeni tesisle birlikte yatak kapasitelerinin 3 bin olacağını ifade eden Argat, 2015 yılına kadar toplam yatak kapasitelerini 8 bine çıkarmayı hedeflediklerini, Türkiye'deki fırsatlar kadar Akdeniz havzasıyla da ilgilendiklerini kaydetti.

Argat, "Uluslararası otel zinciri haline gelme hedefimiz var. Bu, yatırım ya da sadece işletmecilik yoluyla da olacak. Şehir otelciliği ile şu anda ilgilenmiyoruz" dedi.

-"TEMALI TURİZM BÜYÜYEN BİR PAZAR"-
Turizm sektörünü de değerlendiren Argat, dünyada turist sayısının kriz yılları hariç düzenli olarak arttığını, son 20 yılda iki katına çıktığını, 2020 yılında global turist sayısının 1,6 milyara ulaşmasının beklendiğini bildirdi.

Artan turist sayısına paralel olarak kişi başına harcamanın tüm dünyada aynı hızda artmadığına dikkati çeken Argat, "1990 yılında kişi başı harcama 600 dolar iken bugün 618 dolar (1990 yılının dolarına göre yapılan hesaplama)" dedi.

Argat, 2008 yılında 922 milyon olan tüm dünyadaki turist sayısının 2009 yılında 861 milyon kişiye gerilediğine de işaret etti.

Esin Güral Argat, temalı turizmin toplam payının dinlenme turizminin yarısına geldiğini, temalı turizmin büyüyen bir pazar olduğunu söyledi.

-"TÜRKİYE DÜNYADA EN ÇOK TURİST ÇEKEN 8. ÜLKE"-
Türkiye'nin bugün dünyada en çok turist çeken 8. ülke durumuna geldiğini, turistlerin Türkiye'de bıraktıkları kişi başı ortalama rakamın 700 dolar olduğunu dile getiren Argat, "2010 yılında 2009 yılına göre sektörde yüzde 10 artış öngörüyoruz. Bunu rezervasyonlarımızda da görüyoruz. 2009'a kıyasla yüzde 10'luk bir büyümeyi biz kendi adımıza bekliyoruz. 2010'da yüzde 10 büyümeyi hedefliyoruz mevcut tesislerimizde. Yeni tesisimizi bunun dışında bırakıyorum" dedi.

Argat, 2009'da planladıkları yüzde 15 küçülmenin üstüne çıkmadıklarını, yüzde 92 civarında müşteri memnuniyeti aldıklarını kaydetti.

2009 yılında küçülmelerine rağmen fiyatları düşürmediklerini de dile getiren Argat, "İki farklı profil bir arada olmuyor. 'Kötü iyiyi kovar' denir ya dolayısıyla biz küçülmeye, boş kalmaya rağmen kötünün iyiyi kovmasına müsaade etmiyoruz. Orada istikrarlı bir duruşumuz var. Bunun uzun vadeli sonuçlarını hep gördük. 2009'da bu duruşumuzu biz değiştirmedik" diye konuştu.

-"TURİZM YATIRIMLARI YERİNİ KAYDIRDI, İSTANBUL'A GELDİ"-
Turizm yatırımları açısından baktıklarında Antalya bölgesinde en hızlı yatırımın 2000-2005 yılları arasında görüldüğünü anlatan Argat, Türkiye'deki turizm yatırımlarının hız kesmemekle birlikte yerini İstanbul'a kaydırdığını belirtti.

Avrupalıların olağanüstü bir durum olmadıkça seyahatlerinden vazgeçmediklerini, sadece harcamalarını düşürdüğünü, bunun da Türkiye açısından ciddi bir döngü yarattığını vurgulayan Argat, her şey dahil sistemle ilgili olarak şunları kaydetti:

"Her her şey dahil sistemi şu dönemde kurtarıcı simit olarak görüyorum. Çünkü ülkenin imajı, pazarda nerede konumlandığı çok önemli. Bugün tüm turizm kataloglarında Türkiye, Kuzey Afrika ve Balkan ülkeleri ile aynı katalogda yer almakta. Turizm bir bütün, sadece iyi yapılan otel yatırımları yeterli değil. Yerel yönetimlerle yapılan çalışmalar, altyapı yatırımları, bunların hepsi bir araya geldiğinde daha üst gruba hizmet eder hale gelebiliyorsunuz. Rakip olarak gördüğümüz İspanya, İtalya gibi ülkelere baktığımızda bizim turizm geçmişimiz daha yeni ve bu bir süreç. Bu geçiş sürecinde bizim mevcut turist sayısının artırılmasında, her şey dahil sistemin katkısı çok büyük olmuştur. Bugün Türkiye'de bu kadar turist sayısı ve turizm gelirinden bahsedebiliyorsak her şey dahil sisteminin payı burada çok büyüktür. Bütün olarak gelişme devam ettikçe her
şey dahil sistem yerini başka alternatiflere bırakacaktır."

Her şey dahil sistemin dünyada Türkiye'de başladığını belirten Argat, Mısır'ın da bu sistemi Türkiye'den alarak uyguladığını belirtti.

Argat, "Gelişmiş pazarlarda bunun uygulanması son derece zor. Bu tamamen maliyetle ilgili bir konu. Bugün İspanya'ya gittiğinizde sadece oda kahvaltıya verdiğiniz bir parayla burada aşağı yukarı üç gününüzü her şey dahil geçirebiliyorsunuz" diye konuştu.
AA