29 / 04 / 2024

Ali Çandır: Antalya turizm yatırımına hazır!

Ali Çandır: Antalya turizm yatırımına hazır!

BAGEV'in önderliğinde gerçekleşen Kore-Türkiye Girişimcileri Konferansı'nda Güney Kore Cumhuriyeti Büyükelçisi Cho Yunsoo ile BAGEV Başkanı Ali Çandır'ın ikili ülke görüşmeleri ve projeleri konuşuldu. Antalya'nın yatırım için hazır olduğu konuşuldu.



KORE'DEN; 600 MİLYAR DOLAR 

Türkiye'nin Avrupa ülkelerinde yaşanan krizden azda olsa etkilendiğini dile getiren Koreli Temsilci; "1962 yılında Kore'nin ticari ve yabancı sermayeye yatırımlarını teşvik etmek için kurulan bir kurum vardır. Şuan Türkiye'de bulunan Kore firmalarının sayısı 127'dir. Nisan Ayında ise 200 firma ile Arçclik Firması Kore'de misafirimiz olup görüşmeler yapacağız. 

Türkiye 2010 ile 2012 arası ekonomi büyümesinde dünyanın ilgisini çekti. 

2012 yılında Avrupa ülkelerinin ekonomik durumu çok kötü olduğundan dolayı Türkiye bu durumdan az da olsa etkilendi. 2010 yılından itibaren Kore'de Türkiye'ye yatım yapmaya başlamıştır. Türkiye'nin 2012 yılında ekonomik durumu kötü iken Kore'nin Türkiye'ye daha çok ekonomik yatırım yaptığı belirleniyor. Son 5 yıldır Kore Türkiye'ye 600 Milyar Dolarlık yatırım yapmıştır "dedi. 


DAHA FAZLA KORELİ TURİST 

Kore Cumhuriyeti Konsolosu Cho Yonsoo yaptığı konuşmada; "Türkiye'yi ziyaret eden Koreli turist sayısı 2013'te 180 bin kişi iken 2014" TC 250 bin kişiye ulaşmış, geçen sürede turist sayısı yüzde 40 arttırdı. 

Fakat Biz burada duramayız daha da ileri gitmemiz gerekiyor. İki ülke arasındaki ticaret hacmini 6 milyar 400 milyondan en kısa zamanda 10 milyara ulaştırmak gerekiyor. Bu toplantı vesilesiyle iki ülke firmaları temsilcilerinin işbirliği yapacakları konuları tespit ederek görüş alışverişinde bulunabileceğini ümit ediyorum. Geçen 60 yıldır Kore ve Türkiye çok çeşitli alanlarda işbirliği gerçekleştirerek ticaret hacmini artırmıştır" şeklinde ifade etti. 


ORGANİZASYONLARA HAZIRIZ 

BAGEV Başkanı Ali Çandır yaptığı açıklamada; "Yaz aylarında günde 800-900 uçağın indiği ve hava yolu ile yılda yaklaşık 12 milyon turistin ziyaret ettiği Antalya'ya, Güney Kore'den gelen konuk sayısının azlığını üzülerek görüyoruz. Güney Koreli turistleri, dünyanın en güzel sahillerine sahip Antalya'mıza bekliyoruz. Bu yıl G20 zirvesine ev sahipliği yapacak olan Antalya, dünya liderlerini ağırlayarak, dünya ekonomisinin belirleneceği şehir olacak. Önümüzdeki yıl yine uluslararası bir organizasyona ev sahipliği yapacak olan Antalya, çiçek ve çocuk temalı EXPO 2016 Antalya'da milyonlarca insanı çiçekle ve endemik bitki türleriyle buluşturacak. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan, tarihi derinliğe sahip olan Antalya'mız, doğal güzellikleri ve tarihi mirasını insanlıkla paylaşmaya hazırdır" şeklinde ifadelere yer verdi. 

Türkiye'de işsizlik oranı diğer Avrupa ülkelerine göre daha düşüktür. Türkiye'nin ihracat rakamı Kore'ye göre 3'tc bir oranındadır. İthalat konusunda da aynı şekildedir. İki ülke arasındaki alışveriş oranını da biz şöyle söyleye biliriz; iki ülke arasında ticari dengesizlik söz BAGEV, Güney Kore'li iş adamlarıyla Antalya Akra Barut Otelde bir araya geldi. Güney Kore Cumhuriyeti Büyükelçisi Cho Yunsoo; "Geçen ay Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a güven mektubu sunduğumda, Sayın Cumhurbaşkanı iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin daha da geliştirilerek ticari hacmin daha da artırılması gerektiğini söyledi. Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Başkanı Ali Çandır konuşmasında; "Sanayinin devlet eli ile ve devlet planları ile kalkınmıştır. Kore Devletinin ve Koreli iş adamlarının Türkiye'ye daha çok yatırım yapması ve turist sayısının arttırılması gerekmektedir, ülkemizin mevcut konum ve kapasitesi daha çok yatırıma uygun bir potansiyeldedir" dedi. 


AVRUPA'DA BÜYÜME YOK

BAGEV ile Güney Koreli iş adamlarının buluştuğu konferansta Türkiye ve Kore için iş birliği konularına değinildi. Koreli bir iş adamının yaptığı açıklamada; "Türkiye Güney Kore'nin 8 kat daha fazla yüz ölçümüne sahip olup nüfusunun yüzde 50'sine sahiptir. Özellikle çoğu Avrupa ülkesinin büyüme hızı sıfır iken Türkiye'nin büyüme hızının 3.2 oranına sahip olması hayli dikkat çekici. 

Türkiye ve Kore, iyi bir iş birliği içindedir. Türkiye'nin ekonomi sıralamasında 18'inci ülkedir. Kore ise 13'üncü sıradadır. Türkiye 3 yıl önce ekonomi anlamında daha ilerideyken bugün daha geride kalmıştır. Bunun sebebinin Türkiye'nin ekonomisinin gelişmemesine bağlamıyorum. Bunun sebebini döviz kuruna bağlıyorum. 


Antalya Gazetesi


Geri Dön