Kent Haberleri

Ali Dumankaya: Kartal planlı projelerle değerlenir!

KARTAL'ın planlı büyüme ile hak ettiği değeri bulacağını belirten DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, "Kartal'ın konumu sayesinde çok önemli bir potansiyeli var'' dedi.

Hem inşaat şirketleri hem de bireysel yatırımcılar İstanbul Kartal’a yoğun ilgi gösteriyor. Ulaşım projeleri ve kentsel dönüşüm hamlesi ile değerlenen bölgede gayrimenkul projesi hayata geçiren firmalar Hürriyet’in ev sahipliğinde buluştu. İnşaat şirketleri temsilcileri yabancıların da markajına giren bölgenin Anadolu yakasının merkezi olacağını belirtti.

‘Gelişen Bölgeler Zirvesi’nin ikincisi Kartal için yapıldı. Son yıllarda yıldızı parlayan bölgede konut, ofis ve AVM yapan inşaat şirketleri yöneticileri bir araya geldi, bölgenin bugünü ve geleceğini tartıştı. İstanbul’da gelişen bölgelere büyüteç 

tutacak toplantıların devam edeceğini belirten Hürriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, “Gelişen gayrimenkul sektörüne mikro bakış açısının faydalı olacağını düşündük. Kartal’da son dönemde gelişimi ile dikkat çeken bölgelerin başında geliyor. Bölgede örnek kentsel dönüşüm projeleri yapılıyor” dedi. Ergin, son 13 yılda gayrimenkul sektörünün önemli bir gelişim ve büyüme gösterdiğini belirtti.  


HALKIN GÖRÜŞÜ ALINDI


Büyük arsa avantajı, ulaşım projeleri ve kentsel dönüşüm çalışmaları ile öne çıkan Kartal’da 60’da fazla inşaat şirketi yatırım yapıyor. Bölgede yatırım yapan müteahhitlerle işbirliği içinde olduklarını belirten Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz,  “Bölgede iyi işler yapmak için önce teşhis, sonra tedavi dedik. 2009-2014 yılları arasında plan çalışması yaptık. 1/5000’lik altlıklar İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde. Kartal’da plan sorunu kalmadı” dedi. Kartal’da 169 konut sitesinin kentsel dönüşümü için çalışmalar yapıldığını belirten Öz, yapılan tüm dönüşüm projelerinde bölge halkı ile görüş alışverişi yapıldığını dile getirdi. Halk ile yapılmayan planların kabul görmediğini belirten Öz, “1949 yılında yapılan sanayi tesisleri ile 80’li yıllarda yapılan ancak riskli olan yapıların dönüşümünü yapıyoruz. Kentsel dönüşümle sağlanan rantın hak sahiplerine ulaşmasını yardımcı oluyoruz. Büyük arsa sahiplerinin yanında küçük mülk sahiplerine de katkı sağlıyoruz. Sanayi çöküntü alanlarını yatırımcılarla buluşturuyoruz” diye konuştu. 


Kartal’da gayrimenkul projesi gerçekleştiren müteahhitlere tavsiyelerde bulunan Öz, halk ile yabancılaşmayan binalar yapılması gerektiğini dile getirdi. Çevresinden  kopuk konut sitelerine karşı olduklarını söyleyen Öz, “Halkın yararlanacağı kültür sanat alanları, kamuya açık alanlar yapılmalı. Kartal Maslak gibi bina yığını mı olacak, 24 saat yaşayan bir ilçe mi, bunu konuşmak gerek” dedi. İstanbul’un iyi yönetilemediğini belirten şehir plancısı Faruk Göksu ise şehrin omurgasının yeniden şekillendirilmesi gerektiğini dile getirdi. Göksu, Kartal’da yapılan çalışmalarla bölgenin yaşam ve çalışma merkezi haline geleceğini söyledi.


Önemli bir potansiyeli var

DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, ''Planlı gelişmeyle bu fırsat değerlendirilmeli. Plansız projelerin şehre nasıl zarar verdiğini görüyoruz" dedi. Bir dönem sayfiye alanı olan Kartal'da bugün büyük gayrimenkul projeleri yapıldığım belirten AC Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Coşkun, bölgenin en önemli avantajının ulaşım alanında olduğunu söyledi. Coşkun, "Kartal'da havadan, karadan ve denizden ulaşım şansınız var. Bölge 12 kilometrelik sahili, Adalar manzarası ile öne çıkıyor" dedi. 



Hürriyet