Kentsel Dönüşüm

Ali Dumankaya: Kentsel dönüşüm fırsatı boş vaatle heba olmasın!

İbrahim Dumankaya Holding ve DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, "Kentsel dönüşüm yaparken insanları yersiz yurtsuz bırakmayın" çağrısında bulundu. Kentsel dönüşüm fırsatı boş vaatle heba olmasın...

İbrahim Dumankaya Holding ve DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, "Kentsel dönüşüm yaparken insanları yersiz yurtsuz bırakmayın" çağrısında bulundu. Dumankaya, "İnşaat sektörüne gelince, nisan, haziran, eylül ve aralıkta aktif olur. Bugün kar kış, proje lansmanı olmaz." ifadelerini kullandı. 


Kentsel dönüşümde sahada ciddi mesafe kat ettiklerini söyleyen İbrahim Dumankaya Holding ve DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, taviz vermeden ilerlemenin önemli olduğuna dikkat çekti. Kentsel dönüşüm fırsatının olmayacak vaatlerle heba olmaması gerektiğini kaydeden Dumankaya, sonrasında işin hesap kitabını tutturmanın zorlaşacağını kaydetti: "İnsanların projeden beklentilerini, projeye kattığınızda ortaya çıkan yapı uzun ömürlü oluyor. Projelere yeni katılacak kişilere de umut veriyor. Bu çerçevede biz düzgün ve planlı bir yerleşim yeri, bahçesi, geniş yolları, ticarî ve sosyal alanları işin içerisine katarak bunu gerçekleştiriyoruz." Ali Dumankaya, Bugün TV ekranlarında Turhan Bozkurt ve Zafer Özcan'ın hazırlayıp sunduğu Üç Nokta'da gündemi değerlendirdi. 


Kentsel dönüşümün finansman ve ciddi anlamda zaman gerektiren projeler olduğunu belirten Dumankaya, planlı bir şekilde çalışmanın sektör temsilcisi açısından önemli olduğunu söyledi. Plansız alanda çalışmanın yanlış bir yöntem olduğunu ifade eden Dumankaya, "Plan doğrultusunda parkın, okulun, meydanın nasıl olacağı belirlendiği zaman, insanların sosyal buluşma mekânlarını eskiyi yaşatır anlamda olmasını istiyoruz. Kahve, kıraathane kültürünü kaydırabileceğimiz şekilde okuma salonları yaparak insanların kendi içlerinde bir araya gelmesini sağlamalıyız. Kapalı alışveriş mekânlarından ziyade sokak alışveriş mekânlarının da geliştirdiği bir kurgu olması gerekiyor." şeklinde konuştu. 


Kentsel dönüşüm yaparken insanları yerlerinden etmeden çalışmanın önemine dikkat çeken Dumankaya, "Örneğin, Maltepe'de anlaştığımız herkes orada oturmak istiyor. Ekonominin yüksek olduğu kısma da baktığınızda insanlar kendi oturumunda refah seviyesinin yükselmesini istiyor. Benim temennim, daha geniş çaplı planlarla kentsel dönüşüm bölgesinin oluşması. Planların doğru analiz edilip yapılmasıyla, orada yaşayan insanların memnun kalacağı bir kentsel dönüşüm yapmalıyız." ifadelerini kullandı. İnşaat sektörüne girecek olan kişilerin danışmanlık alması gerektiğini kaydetti. 

Dumankaya, "Sektör nisan, haziran, eylül, aralık aylarında çok aktif olur. Bugün kar kış, proje lansmanı yapamazsınız. Esas lansmanlarını yapar, büyük katılım, insanların taleplerinin oluştuğu dönemler oluşur. Her şeyde hakkıyla çalışmak lazım. Bu projeyi çok güzel yaptık deyip yarın 500 dairelik projede yeterince emek vermezseniz, projede de başarısız olabilirsiniz." ifadelerini kullandı. 


Merkez Bankası, faizi artırmak zorundaydı Dünyada gelişmekte olan ülkelerde faizin artmasının, dövizin oynamasının doğru olduğunu belirterek, bu anlamda hareketlilik yaşandığını söyleyen Ali Dumankaya, Merkez Bankası'nın, döviz ve faiz olmak üzere 2 adet silahı olduğunu ifade etti. Merkez Bankası'nın dövizi kullanmasının ardından faizi de artırmak zorunda olduğunu kaydeden Dumankaya, bunda marjın da etkisinin olduğunu vurguladı. Konut kredisi faizlerinin 0,90'lardan 1 seviyesine ulaşmasıyla 1 ile 10 arasında yerlerde çok büyük bir etkisinin olamayacağını kaydeden Dumankaya, "10 yıl vadeli kredide 100 bin alan kişi toplamdaki taksitlerinde 8-9 bin gibi bir maliyet farkı getirir. Bunun 100-180 bin lira gibi bir ödemeyle geri dönüşü oluyor. 9-10 bin liralık maliyetin artmasıyla bunun taksitlere bölünmesi çok büyük bir etki göstermez. Eğer oranlar 1,5 seviyesine gelirse etkisini gösterir fakat ben şu ortamda o ihtimali görmüyorum." değerlendirmesinde bulundu. 


Ekonomi Gazetesi