29 / 04 / 2024

Ali Dumankaya: Kentsel dönüşüm gündemden düşmemeli!

Ali Dumankaya: Kentsel dönüşüm gündemden düşmemeli!

Kentsel dönüşüm seferberliği, yapı denetimi yine gündemde, ancak en azından yeni yapılan konutlar için hemen şimdi alınabilecek bir önlem daha var. Konut geliştiricilerine sorarsanız herkesin müteahhit olmasını engellemek, yıkılması olası binaları aza ind



Türkiye, Van'daki yıkımla bir arpa boyu yol alınamadığı gerçeğiyle yüzleşti. Depremin yıkıcı sonuçlarının ardından önlem tartışması sürerken sektör oyuncuları, herkesin müteahhitlik yapmasının engellenmesi gerektiğine işaret etti. Yapı Merkezi'nin Genel Müdürü Uğur Koyunoğlu, yapı denetimi ve deprem yönetmeliğinin yeterliliği konusunda soruları yanıtlarken "Eğer bu işten anlıyorsanız yaptığınız binanın yıkılıp yıkılmayacağını zaten bilirsiniz. Bu iş sadece denetim ve yönetmelik işi değil, öncelikle yapanın kalitesinin denetlenmesi zorunlu" dedi. Aynı zamanda mühendis olan Koyunoğlu, kendisinin yaptığı bir binada kaç şiddetinde deprem olursa olsun yatağından kalkmayacağını örnekleyerek şöyle devam etti: "Van'da yıkılan binaları yapanlar, o binaların yıkılacağını mutlaka biliyordur. Mühendis eli değse isteniz de yıkamazsınız. Sonuçta mühendislik hesabıdır bu. Tabii bu yönü kadar zemin önemlidir, biz dağ eteklerini hayvanlara bırakıp kendimiz ovaya, sahile yerleşme kültüründen vazgeçmeliyiz."
Yeni mezunların da belli bir deneyimden sonra yetki alması gerektiğini kaydeden Koyunoğlu, "Şu anda yeni bir  mühendis bir gökdelene imza ata bilir. Bu olmamalı" diye yakındı.

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya da kentsel dönüşümün Türkiye'nin gündeminden hiç düşmemesi gerektiğini anlatırken mevzuatın düzenlenmesi gerekliliğine işaret etti. Dumankaya Yönetim Kurulu üyesi Uğur Dumankaya, yine yeterliliği olmayanların müteahhitlik yapmasının sakıncalarına dikkat çekti.

Cumhuriyet


Geri Dön