Sektörel

Ali Dumankaya: Konut sektöründe artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak!

Konut Konferansı 2013’te konuşan DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, mütekabiliyet, kentsel dönüşüm yasası ve KDV oranlarındaki düzenlemelerle konut sektöründe artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını söyledi...

“Konut Konferansı 2013”, sektörün günümüzde yaşadığı değişimler ile birlikte mercek altına almak ve yeni modeller arayışını tartışmaya açmak üzere, “Yeni Yollar” teması ile 21 Kasım 2013 Perşembe günü Yapı Endüstri Merkezi’nde  (YEM) düzenlendi.

DKY inşaat Yönetim Kurulu Başkanı ve KONUTDER Başkan Yardımcısı Ali Dumankaya, ‘Konut sektörünün geleceği ve yeni yollar’ adlı panele konuşmacı olarak katıldı 

 

Konut sektöründe yeni düzenlemelerle yeni bir döneme girildiğini vurgulayan Ali Dumankaya, mütekabiliyet, kentsel dönüşüm yasası ve KDV oranlarındaki düzenlemelerle konut sektöründe artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını belirtti.

Her firmanın yeni kurallara göre yapılanması gerektiğini söyleyen Dumankaya, “Sektörde artık ne yapsam satarım devri bitti. Tüketici bilinçli ve araştırıyor. Firmalar talebin değişimini doğru takip etmeli. Sektörde gerçek oyun şimdi başlıyor” dedi.

Gereksiz yere maliyetlerin yükselmediği konutların üretilmesi gerektiğini kaydeden Dumankaya, “Daire içi verimliliği gözeten, aidat hassasiyetini ön plana çıkartan çevresiyle bütünlük halinde olan, kullandıkça değerlenen konutlar üretmeliyiz” diye konuştu.

 

DAR GELİRLİ İÇİN KONUT ÜRETMELİYİZ

 

Kontrollü konut üretimi yapılmasına dikkat çeken Dumankaya, “Dar ve orta gelir grubuna hitap eden konutlar üretmeliyiz. Bu gelir grubunun ev sahibi olması için kafa yormamız gerekiyor. Sadece A ve B grubuna yönelik üretim pazarda sıkıntı oluşturur. Sosyal konutlar ana ihtiyaç, bu ihtiyaç ancak ucuz arsa üretimi ve kolay finansman seçenekleriyle sağlanabilir. Bu konuda ucuz arsa üretimi ve dar gelirlinin kolay finansman sağlaması açısından kamuya önemli rol düşüyor. Orta ve dar gelir grubunun ihtiyaçlarına cevap vermek gerekiyor” diye konuştu.

Sektörde yaşanan KDV sıkıntısına değinen Dumankaya, KDV oranlarının çok fazla kritere göre belirlendiğini ifade etti. Birden çok kriterin sektörde kafa karışıklığına yol açtığını söyleyen Dumankaya şunları söyledi: “KDV konusunda birçok belirsizlik var. 150 metrekare üzerinde satışta yüzde 18 KDV alınıyor kriterler net değil. Kentsel dönüşümde KDV’nin yüzde 1 olması doğal olarak sektörü ya kentsel dönüşüm yapmaya yada rayiç bedeli düşük bölgelerde proje yapmaya yöneltecek. Yüzde 1 KDV’li satışlar şu an için devam ediyor bu yüzden şu ana kadar sıkıntı yaşanmadı ancak kriterlerin netleşmesi gerekiyor bu konuda Kamuya başvuruda bulunduk ve çekincelerimizi aktardık. Umarım bu konuda en kısa zamanda netleşecek.”

 

 

Konut Konferansı 2013”ün temasını ise değişen kentlerin farklılaşan barınma ihtiyaçları çerçevesinde “Yeni Yollar” teması oluşturuyor.

Zirve kapsamında Yapı-Endüstri Merkezi; INDER, TOKİ, GYODER, ULI Türkiye, KONUTDER gibi çatı kurumlar yanında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Belediyeler ile de işbirliği hedeflenmektedir. Yapı sektörünün kırk yıldır buluşma platformu olan Yapı-Endüstri Merkezi, Türkiye’de hiçbir zaman önemini kaybetmeyecek “konut” konusunda uzun soluklu ve nitelikli tek projesine imza atarak yalnızca ekonomimizin değil, fiziksel çevremizin ve yaşamlarımızın en önemli bileşenlerinden biri olan “Konut” sektörünün aktörleri arasında nitelikli iletişim ortamı yaratacak bu etkinlik ile uzun vadede sektörün gelişimine katkıda bulunmayı hedeflemektedir.