Ali Kahriman: Yapı denetim mevzuatı kurumsallaşmalı!
Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kahriman, Yapı Denetim Mevzuatı ve uygulamalarının kurumsallaşması gerektiğini belirtti...
Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kahriman, Yapı Denetim Mevzuatı ve uygulamalarının kurumsallaşması gerektiğini belirterek, Üniversitelerin hızlı bir organizasyonla, konuyla ilgili elemanlarını biraraya getirip olabildiğince fazla sayıda ekipler oluşturarak uygulama veya proje kontrol hizmetlerini arttırmaları gerekmektedir diye konuştu.
Vanın merkezinde 1 milyon dolar harcanarak yenilendiği iddia edilen Bayram Otelinin son depremde yerle bir olması, bina denetimlerine yönelik tartışmaları bir kez daha gündeme getirdi. Okan Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Türkiye Patlayıcı Mühendisleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Kahriman, yapı tasarımlarının inşaat aşamasında üniversitelerden oluşturulmuş uzman ekiplerce yapılması gerektiğine dikkat çekerek, Yapı tasarımlarının gerçekçi olarak yapılması için, bir dizi jeoteknik test sonucu belirlenmesi gereken zemin emniyet gerilmesi ve zemin frekansı gibi parametrelerin, konusunda uzmanlaşmış, uygulamalı zemin ve kaya mekaniği öğrenimini almış, yetkin jeoteknik mühendislerince (inşaat, maden, jeoloji ve jeofizik) gerçekleştirilmesi kaçınılmazdır. Ancak son zamanlarda, önemli depremlerin hafızamızı canlı tuttuğu bu günlerde dahi ne yazık ki, zemin mekaniği, Schmidt çekici yada sismograf adını dahi duymamış olan bir takım insanların çok da mütevazi rakamlarla konuyla ilgili raporlar hazırlamakta oldukları ve ilgililerce bu tür raporlara itibar edildiği sıkça duyulmaktadır diye konuştu.
Türkiyedeki mühendislik eğitimi veren akademik kadroların çoğunun bu tür kapsamlı deneysel raporlar hazırlamaktan uzak olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kahriman şöyle devam etti:
O halde ne yapılmalıdır Öncelikle bu olanaklara sahip üniversitelerin hızlı bir organizasyonla, konuyla ilgili elemanlarını biraraya getirmek suretiyle olabildiğince fazla sayıda ekipler oluşturarak uygulama veya proje kontrol hizmetlerini arttırmaları gerekmektedir. Ayrıca bu konuda uzmanlar yetiştirmek için meslek içi eğitim seminerleri düzenlemelidirler. Meslek odaları; serbest meslek icra eden üyeleri arasında, bu konuda yetkin ciddi uzman kadrosuna, laboratuar olanaklarına haiz olanları saptayarak, sorumluluk almalıdırlar. Keza, üniversitelerle işbirliği halinde meslek içi eğitim seminerleri düzenleyerek yeni uzmanların devreye girmelerini sağlamalıdırlar. Ayrıca Yapı Denetim Mevzuatı ve uygulamaları sistem olarak gözden geçirilerek kurumsallaştırılmalı ve ülke geneline yaygınlaştırılmalıdır.