27 / 04 / 2024

Ali Mahir Başarır'dan emekli zammı tepkisi: 10 bin TL'ye kiralık ev var mı? 

Ali Mahir Başarır'dan emekli zammı tepkisi: 10 bin TL'ye kiralık ev var mı? 

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli maaşlarına yapılan ek zammı açıkladı. CHP Grup Başkan Vekili ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, "10 bin TL'ye kiralık ev var mı?" diyerek, en düşük emekli maaşının 10 bin TL olmasına tepki gösterdi. İşte ayrıntılar...



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, SSK ve Bağkur emeklisine ek yüzde 5 zam verildiğini açıkladı. SSK ve Bağ-kur emeklisinin 6 aylık artış oranı yüzde 37,57'den yüzde 42,6'ya çıktı. Ayrıca en düşük emekli maaşı da 10 bin TL olarak güncellendi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkan Vekili ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, emekli maaş zammı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

Meclis'te gerçekleştirdiği açıklamasına "Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Enflasyona ezdirmeyeceğiz' sözleriyle aslında emekliye umut olmuştu. Biz beklemiyorduk ama emekli umutla verilecek zammı bekliyordu ve 'Koşulları zorladık, yüzde 5 daha zam yapıyoruz' dedi" ifadelerini kullanarak başladı. 

Ali Mahir Başarır dan emekli zammı tepkisi: 10 bin TL ye kiralık ev var mı? 

10 BİN TL'YE KİRALIK EV VAR MI? 

Neyin koşullarının zorlandığını soran Ali Mahir Başarır, "Sarayın bir günde 33 milyon lira harcaması var, bunu harcarken zorlanmıyorsun ama  emekliye yüzde 5 zam verirken tüm koşulları zorluyorsun; bu kabul edilir bir durum değil" diye konuştu. 

CHP'li Ali Mahir Başarır, 2002 yılında emekli maaşının 1.5 asgari ücrete denk geldiğinin altını çizdi ve şimdi neredeyse asgari ücretin yarısı olduğunu, en düşük emekli maaşının 10 bin TL olduğunu belirtti. 

"Ben arkadaşlarıma sormak isterim, Meclise sormak isterim: Bugün 10 bin lirayla geçinebilecek bir aile ya da bir kişi var mı? Bugün 10 bin liraya kiralık bir ev var mı? Bugün 10 bin lirayla bir hafta geçinebiliyorlar mı?" ifadelerine yer veren Başarır, bu maaş oranları ve zamlar belirlenirken uygulanan methodun değiştirilmesinin gerektiğine dikkat çekti. 

Ali Mahir Başarır dan emekli zammı tepkisi: 10 bin TL ye kiralık ev var mı? 

ÖNCEDEN EMEKLİLERİN KİRA SORUNU YOKTU

Başarır, 2002'den önce böyle olmadığının, refah payı verildiğinin altıı çizdi ve "Emekli  yaşayabiliyordu, emekli alışveriş yapabiliyordu, emeklinin kira sorunu yoktu" dedi. 

Bugün kirada oturan emeklilerin, artık çocuklarının ve akrabalarının kapısında kalmak zorunda kaldığına vurgu yapan Başarır, "Bir kez daha söylüyorum: Meclisin bu sorunu çözmesi, iktidarın bu sorunu çözmesi ivedi olarak gereklidir,  önemlidir" açıklamasında bulundu. 

Saadet Partisi Kaysei Milletvekili Mahmut Arıkan da Meclis'te söz aldı ve konuya ilişkin "Emeklimiz geçinemiyor, kış günü sabah olmadan ekmek kuyruğunda bekliyor, pazardan eşinin verdiği siparişleri alamadan eve dönmenin mahcubiyetini yaşıyor, evini ısıtamıyor, kirasını ödeyemiyor, torununa harçlık veremiyor. Bugün Türkiye'de emeklilerin emeklerini hiçe sayan uygulamalar yapılıyor. Hemen hemen her alanda emeklilerimizin hak kaybı söz konusu" açıklamasında bulundu. 

Emekli maaşlarında sıfır artış şoku: Kök aylık 10 bin TL olmazsa, maaşlara hiç zam gelmeyecek! 

Akaryakıta yeni zam geldi! BP, PO, Opet tek tek açıkladı: Benzin, motorin, LPG kaç TL? 

Emekliye yapılan gerçek zam ne kadar? Ekonomi profesörü tek tek açıkladı!


Geri Dön