Sektörel

Ali Nuhoğlu: Fikirtepe 1.5 yılda yüzde 60 prim yaptı!

Dönüşümün pilot bölgesi Fikirtepe'de yeni bir dönemin başladığını belirten Nuhoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nuhoğlu, "Bölge 1.5 yılda yüzde 60 prim yaptı. 5 ay gibi kısa bir süre sonra, şimdiki fiyatlardan ev almak çok zor olacak" diye konuştu

Dönüşümün pilot bölgesi Fikirtepe'de yeni bir dönemin başladığını belirten Nuhoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nuhoğlu'yla Fikirtepe'de yaşanan sorunları ve bölgenin geleceğini konuştuk. 


 Fikirtepe'de son durum nedir? 

Şu anda yaklaşık 5 adada firmalar inşaata başladı. Yılsonuna kadar 12 ile 15 adaya ulaşması bekleniyor. Belli firmalar işin başında. Yüzde 100 anlaşmaya varamamış olanlarda var. Şu anda anlaşma sağlanamayan adalarla ilgili istimlak süreci başlayacak. Uygulama başladı. Süreç hızlı olursa Fikirtepe'de girilmeyen ada kalmayacak. Bizim açımızdan sorun yok, anlaşmalarımız tamam. İkinci adanın projeleri de onay aşamasında. Yılsonunda ruhsatı alırız. 


 Ruhsat aşaması nasıl ilerliyor? Süreç sıkıntılı mı? 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı artık mimari proje üzerinden değil, tüm uygulama projelerini bitirdikten sonra ruhsatlandırılan bir süreci başlattı. Bu aslında Türkiye'de ilk defa yapılan bir şey. Bu firmaları biraz yordu ama doğru bir uygulama. Kamu ne yaptıracağını firmalar da neyi yapacağını biliyorlar. Buradaki denetim süreçlerinin de ona göre olacağını düşünüyoruz. Bakanlık ruhsat verip bir kenarda oturup beklemeyecek. Bu süreçlerin her aşamasını takip edecek. Bu aslında rekabeti de adil bir noktaya sürükleyen bir yaklaşım oluyor. Herkesin belli kurallar içerisinde iş güvenliğinden çevre düzenlemesine kadar kamu tarafından denetlendiği bir süreç olacak. "Ben yaptım mimari projeyi kafama göre de içini yaparım" süreci bitti. En azından bakanlığın kontrol ettiği şartlar için tam anlamıyla geçerliliği korunuyor. Firmalar buna göre uygulamasını yapıyor. Biz aslında projelerimizi getirdiğimiz zaman ruhsatı alabileceğimizi düşünüyorduk. O işin öyle olmadığını gördük. Bakanlık tam uygulama projelerine ruhsat veriyor. 


 Fikirtepe'de yeni bir dönem başladı diyebilir miyiz? 

Kesinlikle Fikirtepe'de yeni bir dönem başladı. Bakanlık bize yazı yazdı. "Ey firmalar nerdesiniz? Projeleriniz nerde? Niye gelmiyorsunuz? Niye hızlanmıyorsunuz? Gelin de hemen ruhsat verelim" çağrısı yaptı. Bu bence çok sevindirici bir süreç. Firmalar projelerini uygulama projesi olarak getirmeli. Bu durum bazen şikâyetlere neden oluyor. Ana konusu da çünkü eskiden alışkanlık olarak oluşmuş mimari proje üzerinden ruhsat alma anlayışıydı. Bu anlayış kesinlikle artık geçerli değil. Uygulama projeleriyle gittikleri zaman bakanlık çok hızlı bir şekilde ruhsat veriyor. 


 Peki diğer sorunlar? 

Sorunlardan bir tanesi de yüzde 100 anlaşmaya varamamak. O da istimlak yoluyla çözülüyor. Burada artık firmaların iradesi ön plana çıkıyor. Bu saatten sonra gerekçe firmaların basiretsizliği olur. Eski dönemde yaşanan sıkıntıların hiçbiri kalmadı şu anda. Fikirtepe çok büyük bir dönüşüm alanı olduğu için parasal boyutu da çok yukarılarda. Nitelikli yapı yaptığınız zaman piyasada oluşacak rakamlar da yüksek. Toplam 30 milyar dolar bir ekonomiden bahsediyoruz. Böyle aşamalarda piyasada simsarlarında ortaya çıkması kaçınılmaz. Ancak Fikirtepe'de halk kendi konusuna çok hakim ve sağ duyulu. Bir kat karşılığı inşaat sözleşmesi konusunu müteahhitten daha iyi biliyor belki. 


BÖLGENİN ALGI SORUNU TEMİZLENDİ


 Bölge dönüştüğünde nasıl bir yer olacak? 

Projeler bittiğinde Fikirtepe uluslararası arenada da kendisinden söz ettiren bir yer olacak. Bu da ülke açısından çok sevindirici. Bu dönem inşaatçılar için de yeni bir dönem olacak. Fikirtepe bir algı sorunu vardı. Bu algıdan dolayı hak etmediği fiyatlar telafuz edildi. Şimdi o algı değişiyor. Bir kere E-5 aksındaki alanların yüzde 70'i dönüşme sürecinin başlangıç aşamasında. O akstan geçen herkes Fikirtepe'de değişimi görebiliyor. Daha önceki algı kangrenleşmiş bir süreçti. Ve insanlar 4 yıl sonra buranın farklı bir yer olacağını biliyor. Merkezdeki projelere bakıp ham arazi olarak aldığınızda çıkış fiyatları şu anki fiyatların 2 katı gibi olur. Şuanda firmaların çıkış fiyatları maliyet fiyatları gibi. Vatandaş bunu firsat olarak değerlendirmeli. 5 ay sonra bu fiyatlardan ev bulmak zor olacak.


ÜLKE 30 YILDA DÖNÜŞÜR


 İnşaat sektörünün gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Türkiye ekonomisi son 10 yılda çok hızlı bir şekilde büyüdü. İnşaat da ekonominin lokomotif sektörü. Dönüşüme bütün olarak baktığınız zaman ülke ancak 30 yılda dönüşümünü tamamlayabilir. 30 yıl çalışsak ülkeye ancak şekil verebiliriz. Yani inşaat sektörünün önü gayet açık.


ANADOLU'YA AÇILIYORUZ


 Yeni yatırım planlarınız neler? 

Otel inşaatımız devam ediyor. Yılsonunda tamamlayacağız. Fikirtepe'deki Yenitepe Kadıköy projemiz de şu an hafriyat aşamasında. Kaba inşaatına başlayacağız yakında. Ankara'da büyük bir proje üzerinde çalışıyoruz. Şu an o proje aşamasında. Bir de Anadolu'da bir şehirde büyük bir yatırım yapacağız. 2015'te her iki yatırımın inşaatı başlayacak. Kadıköy bölgesinde başka alanlarda da dönüm çalışmalarımız var.


FİYAT DOLAR BAZINDA OLACAK


 Ne kadar prim yapacak? 

Başlayan firmalar 4 binli rakamları konuşuyorlardı şimdi 7 bini konuşmaya başladılar. 1.5 yılda yüzde 60 prim yapmış durumdalar. Burası bittiğinde de rakamların dolar bazında olacağını düşünüyorum.


Seda Tabak-Sabah Gazetesi