28 / 04 / 2024

Ali Paşa Sarayı ve Zekiye Sultan Yalısı yeniden yapılacak!

Ali Paşa Sarayı ve Zekiye Sultan Yalısı yeniden yapılacak!

İstanbul’un önemli tarihi eserlerinden yanarak kül olan Beyazıt Mercan Yokuşu’ndaki Ali Paşa Sarayı ve Ortaköy’deki Zekiye Sultan Yalısı, yeniden aslına uygun olarak yapılacak



 Tarihi Yarımada içindeki 19. yüzyıla ait en büyük konaklardan biri olan ve Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılan ancak 1911’deki büyük yangında hasar gören Ali Paşa Sarayı, 1898 -1909 yılları arasında Mercan Yangını’nda iyice harap oldu. 1950’lere kadar tarihi yarımadra silüetinde dış duvarları kalmış bir halde görünen konak, daha sonra dönemin valisi Fahrettin Kerim Gökay tarafından yıkıldı. Yıkılan sarayın yerine de 1985 yılında kat otoparkı inşa edildi.

İstanbul’un tarihini yeniden yaşatmak isteyen Belediye, şimdi sarayın yerinde yer alan otoparkı yıkmaya hazırlanıyor. Kayıp eski eser niteliğindeki Ali Paşa Sarayı’nın Restitüsyon projeleri 4 Kasım 2009’ta Koruma Kurulu kararı ile onaylandı. Yetkililer çalışmaların da önümüzdeki aylarda başlayabileceğini kaydetti.

Onay bekleniyor

Lale Devri’nde Neşatabad olarak anılan İstanbul Boğazı’nın en gözde yerlerinden Ortaköy’de bulunan ve 1929’da yanarak yol olan Zekiye Sultan Yalısı da tekrar inşa edilecek. Restitüsyon projeleri tamamlanan Ancak Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurunu’ndan onay bekleniyor. 1870’li yıllarda 2. Abdülhamit tarafından yaptırılan yalıya ismini veren Zekiye Sultan 1924’te hanedanın yurtdışına sürülmesinden sonra yerleştiği Fransa’da 1950 yılında vefat etmişti.
Vatan/ Meltem Günay

 


Geri Dön