Ali Sami Yen Stadı, ikinci Park Otel olma yolunda!
Defalarca çıkarılmasına rağmen bir türlü satışı gerçekleşmeyen Ali Sami Yen Stadyumu, ikinci bir Park Otel olma yolunda
TOKİ tarafından satışı için ihale açılan, ihalede yüksek rakam gelmeyince hasılat paylaşımı modeliyle yeniden ihaleye çıkartılan Ali Sami Yen Stadyumu, 1990'lı yıllarda sivil toplum kuruluşlarının direnişinin sembolü olan Park Otel olma yolunda.
Park Otel'de ne olmuştu?
1980'li yılların hızlı yükselen gruplarından Sürmeli Holding Bedrettin Dalan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde tarihi Park Otel'in bulunduğu arsaya 40 katlı otel yapımı için izin almıştı. 1988 yılında inşaata başlamıştı. 1989 yılında yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde belediye yönetimi SHP'ye geçmişti. Bunun üzerine dava açan dönemin Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası yönetimi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yeni yönetimi tarafından desteklenmişti.
Yıllarca süren hukuk mücadelesinin sonucunda Park Otel'in imar planı değiştirilmiş. Binanın yüksekliği aynı lokasyonda yer alan Almanya'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nun saçak seviyesine kadar olması kararı çıkmıştı. Ardından Sürmeli Grubu'nun patronu Yalçın Sürmeli, sivil toplum kuruluşlarıyla uğraşmaktan ve medyanın hedefi haline gelmekten yorulmuş ve beyin kanaması geçirerek vefat etmişti. Grubun başına geçen eşi Meral Sürmeli ise inşaatı durmuştu. Yıllarca atıl halde kalan Park Otel 2005 yılında İsrailli İşadamı Sami Ofer ve Global Holding tarafından satın alınmıştı. Türkiye'de ortaklaşa bir dizi gayrimenkul alan ikili daha sonra hesaplaşma yoluna gitmiş ve Park Otel geçtiğimiz aylarda sessiz sedasız kayseri kökenli madenci işadamı Mahmut çevik almıştı. Satış rakamı açıklanmamıştı.
Ali Sami Yen'de neler oluyor?
Yaklaşık 5 yıldır devam eden Ali Sami Yen stadyumu ihale süreci sancılı geçiyor. Eren Talu'nun kazandığı ihale, Seyrantepe inşaatının yüzde 27 seviyesine gelmesinin ardından iptal edildi.
TOKİ defalarca ihaleye çıktı. Talipli bulamadı. Bunun sonucunda çareyi Seyrantepe Stadyumu için ikmal yani inşaat tamamlama ihalesine çıktı. Ali Sami Yen'i ise ilerleyen dönemdre satmaya karar verdi. Mart ayında yapılan birinci ihalede Aşçıoğlu Grubu Nurol ile birlikte 416 milyon 500 bin TL teklif etti. İhalede en az 450 milyon TL bekleyen TOKİ yönetimi ihaleyi iptal etti. Hasılat paylaşımı modeliyle yeniden ihaleye çıkarttı. Son ihalede gelen teklif 460 milyon TL'nin üzerinde. TOKİ yönetimi bu rakamı da beğenmiyor. İhaleyi iptal edip etmeyeceği henüz netlik kazanmadı.
Bu arada sivil toplum kuruluşlarının tepkisi ise devam ediyor. TOKİ'nin yaptığı her imar planına Mimarlar ve Şehir Plancıları Odası dava açıyor. Ayrıca CHP'de yeni değişen yönetimle birlikte İstanbul'daki imar uygulamaları ve TOKİ'nin icraatları önümüzdeki aylarda TBMM'nin gündemine taşınacak. Suların durulmasının ardından CHP'nin gündemindeki en önemli maddelerden birisi TOKİ ve uygulamaları olacak.
Ne yapması gerekiyor?
1) Hakkını teslim etmek gerekiyor, TOKİ'nin 7 yıllık yeni yönetiminde yapılan en iyi imar planlarından birisi Ali Sami Yen projesi. Fakat TOKİ tarafından yapılan imar planı halka, medyaya ve meslek odalarına tam anlatılamadı. TOKİ'nin yaptığı planı tüm detaylarıyla anlatması gerekiyor.
2) Meslek odaları, medya ve halkın tepkisine rağmen proje yapılmaz. çağdaş kentçiliğin en önemli unsurlarından birisi sivil katılımdır. TOKİ'nin sivil katılımı önemseyen, konsensusla proje geliştirmesi gerekiyor. Yoksa Finanskent, Seyrantepe ve Ataköy'de olduğu gibi, yapılan projeler rasyonel ve kent açısından önemli de olsa, açılan davalar nedeniyle, projelerin hayata geçirilmesi gecikiyor.
3) Ali Sami Yen'de yangından mal kaçırır gibi ihale yapmaya gerek yok. Bitişiğindeki Likör Fabrikası'nı alan Aşçıoğlu ve Omak ile Belçikalı ortak neredeyse 3 yıldır çivi çakamıyor. Yakın zamanda da çakacak gibi görünmüyor. Galatasaray gelecek sezonun ilk yarısını da Ali Sami Yen'de oynayacak. Dolayısıyla vakit var. TOKİ'nin yapması gerekin oturup imar planlarını halka ve sivil toplum kuruluşlarına anlatmak. Onların onayı ve katılımıyla plana son şeklini verip ihaleye çıkmak olmalı. Bu yapılmazsa Ali Sami Yen ikinci Park Otel olur... Yıllarca metruk kalır.
Tebernüş Kireçci
YASAL UYARI : Haber sitemiz 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak yayın yapmaktadır. Sitemizde yayınlanan haber ve fotoğraflar, ilgili sayfamıza link verilmek koşuluyla yayınlanabilir. Aksi durumlarda art niyetli kişi ve/veya kuruluşlar ile ilgili her türlü yasal haklarımız saklıdır.