Genel

Ali Sami Yen Stadyumu ne olacak.. Ali Sami Yen Stadı'nın yerine ne yapılacak

Ali Sami Yen Stadyumu ne olacak.. Ali Sami Yen Stadı'nın arazisine ne yapılacak.. Ali Sami Yen Stadı yıkıldı, stadyumun yerinde ne olacak.. Ali Sami Yen arazisi kimin oldu Mecidiyeköy'deki Likör Fabrikası ne olacak.. Tüm bu sorular, bugün cevaplarını buld

Torunlar, Aşçıoğlu  ve Kapıcıoğlu proje ortaklığı ile Mecidiyeköydeki Ali Sami Yen Stadyumu arazisine yapılacak olan
projenin satışına mayıs ayında başlanacak. Ağa Han Ödüllü Mimar Emre Arolat tarafından tasarlanan, ofis ve rezidans
olmak üzere üç bloktan oluşan, toplam 1 milyar lira yatırım tutarına sahip projenin, 2014te tamamlanması hedefleniyor.

Üç otopark katı ile 200 bin metrekare üzerinde inşaat alanına sahip 3 bloktan oluşan projenin 2 bloku 43 katlı rezidans, 1 bloku ise 39 katlı A sınıfı ofisten oluşuyor. Arazilere farklı konumlarla yerleştirilen bloklar, bitkilerin güneşe doğru yönelmesi anlamına gelen "tropizm" yorumundan esinlenerek tasarlandı. Bu tasarım sayesinde üç blokun tüm cepheleri, başta İstanbul Boğazı olmak üzere Marmara Denizine kadar uzanan kentin farklı panoromik manzaralarını katlarına taşıyacak.0

Rezidans daireleri 1 artı 1den 4 artı 1e kadar çeşitli metrekarelerde dairelerden oluşacak. Projede kat yüksekliği 9 metre olan çekim stüdyolarına yer verilmesi planlanıyor.

Komşu parseldeki mevcut yeşil alanla da bütünleşerek bir kent parkına dönüşmesi hedeflenen projede, meydanlara açılan mekanlar arasında Ali Sami Yeni de ölümsüzleştiren bir simgenin yer alması öngörülüyor.

Torunlar-Aşçıoğlu-Kapıcıoğlu Proje Ortaklığı Şirketi İcra Kurulu Başkanı Aziz Torun, projenin tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Mecidiyeköyde adeta gizlenmiş pırlanta, elmas gibi duran Ali Sami Yen stadının, gelişen ve değişen şartlarla yeniden projelendirilmesi gereken bir alan olarak durduğunu, TOKİ ihalesi sonucu, değişen şartlara göre burada proje geliştirdiklerini belirtti.

Projenin bölgeye nefes aldıracak, Mecidiyeköye bir meydan kazandıracak, aynı zamanda şehrin siluetini de değiştirecek muhteşem bir proje olduğunu ifade eden Torun, projenin inşaatına haziran itibariyle başlamayı ve Mayıs 2014te projeyi tamamlamayı planladıklarını kaydetti.        

Torun, "Projenin büyük hissedarı biziz. Diğer hissedarlarımızla güç birliği yaparak projeyi yürütüyoruz. Bu büyük projenin ancak güç ve tecrübe birliği ile başarıya ulaşacağına inanıyoruz" dedi. Toplam inşaat alanının 200 bin metrekareyi aşkın olduğunu söyleyen Torun, inşaat protokolü gereği 25 bin metrekare civarındaki bir otopark katını belediyeye vereceklerini, burasının bir anlamda kamuya açık otopark alanı olarak bölgeye hizmet vereceğini kaydetti.

"ARSA VE İNŞAAT MALİYETİMİZ MERKETARE BAZINDA 5-6 BİN LİRA"

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Torun, projeyle ilgili isim çalışmaları olduğunu, bazı düşündükleri isimleri tescile gönderdiklerini, ancak tescil edilmeden bunu açıklamanın mümkün olmadığını belirtti. Aziz Torun, fiyatları satışa çıktıkları gün açıklayacaklarını ifade ederek, "Fiyat politikamız o bölge için satılabilir ve kabul edilebilir en uygun fiyat olacak" dedi.

TOKİ ihalesi sonunda 475 milyon lira TOKİ payı öngörüldüğünü, bunun da 1 milyar 75 milyon hasılata göre öngörülen oran olduğunu söyleyen Torun, "Dolayısıyla arsa ve inşaat maliyetimiz 1 milyar lira civarında. Bunu inşaat alanına böldüğümüzde, arsa ve inşaat maliyetimiz metrekare bazında aşağı yukarı 5-6 bin lira gibi rakama ulaşıyor" diye konuştu.

Aziz Torun, Torunlar olarak projedeki paylarının yüzde 65 olduğunu, yüzde 30unu Aşçıoğlu, yüzde 5ini de Kapıcıoğlunun oluşturduğun söyledi.

Bir gazetecinin, "Aşçıoğlu ortağınız neden toplantıda yok" şeklindeki sorusu üzerine "Ortağımız, bugün önemli bir ihalesi olduğu ve bu toplantıyla çakıştığı için katılamadı" dedi. Aziz Torun, projede 70-80 bin metrekare arasında otopark alanının yer aldığını da belirtti.        

"ALİ SAMİ YEN STADIYLA İLGİLİ BİR TÜR KENT MÜZESİ PLANLIYORUZ"

Projenin konseptiyle ilgili bilgi veren Mimar Emre Arolat ise Ali Sami Yenin artık ömrünü tamamladığını, yeni bir yatırıma muhtaç olduğunu belirtti. Bu projede nasıl kazanç sağlayacağından ziyade kentin bundan ne kazanacağının birinci sırada geldiğini vurgulayan Arolat, "Ali Sami Yen Stadyumunda bir Galatasaray taraftarı olarak ve Galatasaray lisesi mezunu olarak benim de çok heyecanlı günlerim geçti. Çevreye adını vermiş bir stadyumdu. Ancak yapısal, ekonomik ömrünü tamamlamış bir yapıydı. Aslında orada maç yapılması da içeriye seyirci alınması da bir miktar sakıncalıydı" dedi.

Bu projeyle Likör Fabrikasının bulunduğu alanı da birlikte değerlendirdiklerini söyleyen Arolat, "İstanbul için bir şans. Projede yeşil
 alan İstanbulluların üzerine basarak kullanabileceği kent park haline dönüştürülüyor. Yola yakın olan kısmında üçüncü bölümde neredeyse hiçbir yapı yok. 3 tane futbol sahasını arka arkaya koyarsanız böyle bir alan elde edersiniz. Belki bir stadyumu ortadan kaldırmış oluyoruz ama kente 3 futbol sahası büyüklüğünde yeşil alan vermiş oluyoruz. Ben bunu kişisel mimarlık kariyerimdeki en önemli hamlelerden bir tanesi olarak görüyorum. Bunu yapabilmek benim için bir rüyaydı, gerçekleştiriyor olmaktan çok mutluyum" diye konuştu. Buranın İstanbulun çok önemli meydanlarından biri olacağını, meydanın yoldan aşağı kotta olmasının gürültüyü önleyeceğini ifade eden Arolat, buraya açılan ünitelerden birini sembolik bir şey de olsa Ali Sami Yen stadıyla ilgili bir tür kent müzesine dönüştürmeyi planladıklarını kaydetti.

Arolat, "Yeşil alanlara açılmış olan bahçeleştirilmiş birtakım sistemlere doğru bakan birtakım yatay kullanımlı ofisler planlıyoruz. Zira ofis deyince aklımıza hep camları açılmayan, içinde akvaryumda oturuyor gibi çalıştığımız mekanlar gelmeye başlamıştı. Dışarıdaki ağacın kokusunu alabilen, geniş terasları olan, camları açılabilen ofisleri çok önemsiyoruz" dedi.

"LİKÖR FABRİKASI ORİJİNAL HALİNE DÖNÜŞTÜRÜLECEK"

İstanbulda "gaz tenekesi"ne benzettiği binalar yapıldığını söyleyen Arolat, bu projenin ise büyük yapılar olmasına karşın gökyüzüne narin bir şekilde yükseldiğini kaydetti. Soruları da yanıtlayan Arolat, Ali Sami Yen arazisi yanında yer alan
 Likör Fabrikasının ne olacağına ilişkin bir soruya karşılık şunları belirtti:

"Likör fabrikası Cumhuriyetin ilk döneminde inşa edilmiş hayli sembolik, Fransız mimarın yaptığı bina. Mimarlık tarihinde de çok önemli yeri var, ancak maalesef yapı son döneminde bu geçmişi ile hiç bağdaşmayan biçimde çok fena halde dönüştürülmüş durumda. Biz uzmanlarla birlikte yeni bir restorasyon projesi hazırladık. Yapının ilk günkü, orijinal haline dönüştürülerek, İstanbulun bir tür kültür merkezine kavuşturulması söz konusu. Bunun içinde bir müze fonksiyonu, aynı zamanda sanat fonksiyonu ve buna destek olacak üniteler olacaktır. Likör fabrikasının önündeki alanın halka açılmasını, Ali Sami Yen Stadyumunun bulunduğu alandaki kent meydanı ile bütünleşik olarak kullanılmasını öngörüyoruz."

AA