22 / 11 / 2024
fuzul

Ali Sami Yen'in arazisine 41 katlı binalar yapılacak

Ali Sami Yen'in arazisine 41 katlı binalar yapılacak

Ali Sami Yen stadının 34 bin 640 metrekare arsasını TOKİ (Devlet) sattı. Bu arsanın üzerine 41 kat binalar yapılacak




TOKİ (Devlet) bu arsayı neden sattı? Para için sattı. Bu arsa kimin malı idi? Kamunun malı idi? Kamu kavramı kimi temsil eder? Halkı... Bu satıştan halkın menfaati nedir? Halkın yararı nedir? İstanbul'un göbeğinde boş kalan son arsalardan birinde 41 katlı bina yükselince halkımız daha da mı mutlu olacak? İstanbul şehrinin böyle bir binaya ihtiyacı mı var? Devlet para için her şeyi satabilir mi? Kamu malı satılırken halkın hiçbir söz hakkı olamaz mı? Eğer  TOKİ  bu arsayı 416 milyon dolara satmasa idi, batar mı idi? Bu arsadan gelecek para ile devlet "abad" mı olacak? Ekonomi düze mi çıkacak? İşsizlere iş, açlara aş mı bulunacak?
Ali Sami Yen Stadı 1964 yılında kamu arazisi üzerine inşa edildi. Galatasaray'a 49 yıllığına kiralandı. 1962 yılında kulübe devredildi. Şimdilerde parası TOKİ tarafından peşin ödenerek kulübe yeni bir stad yaptırılıyor.

Arsalar halkın malı
TOKİ, stadı, arsanın üzerinde 41 katlı bina yapılmak üzere satmak yerine, İstanbul halkının yararlanabileceği, halka açık yeşil bir alan olarak değerlendiremez mi idi?
Ne yazık ki, uzun süredir İstanbul'un ortasında kamuya ait ne kadar büyük bir arsa var ise, para için satıyor. Arsanın üzerinde binalar yükseliyor.
Mecidiyeköy'deki karayolları arsası para için satıldı. Şimdi silme beton bina oluyor. Beşiktaş'ta İstanbul halkına (kamuya) ait tarihi Fulya Çayırı'nda, Beşiktaş kulübü antrenman yapıyordu. Mülkiyeti bir süre sonra kulübe devredildi. Kulüp para için Fulya Çayırı'nı sattı. Şimdi Fulya Çayırı diye bir şey yok. Gökdelenlerden geçilmiyor.
Bu tür satışlarda şu sorular gündeme geliyor: Madem ki TOKİ bir kamu kuruluşu, "Ali Sami Yen stadı arsası satılsa idi 406 milyon dolar ederdi ama, 34.6 dönümlük bu alanı İstanbul halkına hediye ediyoruz. Burasını yeşil alan olarak halka açacağız" diyemez mi?
Özelleştirme İdaresi, "Karayolları`na ait 96 dönüm arsa satılsa idi 800 milyon dolar ederdi ama İstanbul'un yeşil alana ihtiyacı var. Park yapılması için belediyeye hediye ediyoruz" diyemez mi?

Fabrika yerine konut
Girişimcilerimiz fabrika kurmak için para bulamıyor. Ama 2 hatta 3 fabrika kurmaya yetecek parayı ödeyerek arsa satın almak için birbiriyle yarışıyor.
Son yıllarda yapılan büyük bir fabrika yatırımını duyan olmadı ama, TOKİ'nin satışa çıkardığı kamu arsalarına milyon dolarlar ödeniyor. İstanbul'un her köşesinde çok sayıda gökdelen yükseliyor.
Çünkü günümüzde üretimden değil ranttan para kazanılıyor. İnşaat demek rant demek.
Bir örnek... Bir büyük arsa 235 bin metrekare bina yapma hakkı ile Özelleştirme İdaresi tarafından satıldı. Arsayı alan "ben çok para ödedim" diye ağladı. Şimdi o arsanın üzerine 700 bin metrekare bina yapılıyor. Otopark alanları, yeşil alanlar inşaat alanı oldu.
Ali Sami Yen arazisi 34.6 dönüm. Alanların "fazla para verdik" diyerek üzülmüş gibi yapmalarına bakmayınız. Herhalde çok mutludurlar. Çünkü 416 milyon doları arsanın dönümüne bakarak değil imar hakkına bakarak verdiler. Bu arsa üzerinde 138 bin metrekare dükkân ve konut inşa etme hakkı var. Metrekare başına 3.300 dolar arsa payı düşüyor. İleride inşaat alanı imar değişikliğiyle iki katına çıkarılmasa bile, imar hakkına göre arsa çok ucuza satılmıştır.
İstanbul halkına geçmiş olsun, alanlara hayırlı olsun.
Güngör Uras / Milliyet

 


Geri Dön