Genel

Ali Sami Yen'in yerine gökdelenler değil park yapılsın!

Tarhan Erdem, Radikal Gazetesi'ndeki bugünkü köşesinde 'Ali Sami Yen'e park yapılsın' başlıklı yazıyı kaleme aldı. Yıkılan Ali Sami Yen Stadı'nın alanı ve yanındaki 60 dönümlük arsaya gökdelenler değil, park yapılmasını destekleyelim!

İstanbul 'da, Haliç ile Boğaz 'ın çevrelediği bölgede oturan bir buçuk milyon kişiye bir müjde vermek istiyorum: Yıkılan Ali Sami Yen Stadı 'nın bulunduğu alan için özel olarak yapılan imar planının yürütülmesi durduruldu. Bu yazıyı, halkın nefes alacağı bir parka kavuşmasına imkan veren kararı tanıtmak ve bu yolda çalışanlara yardım istemek için yazıyorum.

Söz konusu yer, şžişli 'nin en kalabalık merkezindedir; ‘Likör Fabrikası ' ve ‘Ali Sami Yen Stadı ' diye anılır. Üzerinde eski Likör Fabrikası, yanında 4 bin 600 metrekare tarihi eser bulunan bu arsa, 60 dönüme yakın genişliktedir. 1940 yılında Hazine 'nin Galatasaray Spor Kulübü 'ne (GS) kiraladığı bu yerde, 1943 yılında Ali Sami Yen Stadı inşa edilmeye başlandı, değişik nedenlerle inşaat uzadı ve ancak 1964 'te tamamlanabildi. 1998 'de arsanın ‘müstakil ve daimi nitelikte olan üst hakkı ' GS 'ye bazı koşullarla ve tapu kaydıyla devredildi.

Son olarak, GS bu arsadaki hakkını, Seyrantepe 'de yeni stat yapılması koşuluyla Hazine 'ye devretti. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) yeni stadın tamamlanmasını üstlendi. TOKİ yeni stadı kısa zamanda bitirdi ve ocak ayı ortalarında olaylı biçimde açıldı.

TOKİ 'nin aldığı Ali Sami Yen Stadı 'nın arsası için İstanbul Büyükşehir Meclisi 'nce onaylanan yeni imar planı esas alınarak ‘hasılat paylaşımı ' ihalesini kazanan bir firma grubuyla anlaşıldı.

şžişli sakinlerinden bir kısmı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi 'nin onayladığı Nazım İmar Planı ve uygulama planları değişikliğinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması isteğiyle İstanbul İdare Mahkemesi 'ne başvurmuştu; 2 'nci İdare Mahkemesi, 17 Mart 'ta ‘yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne ' karar verdi. Üst mahkemeye taşınmış bu karar, herhalde Danıştay 'a kadar gidecektir.

Üst mahkeme ve Danıştay, doğal olarak yasalara göre karar vereceklerdir. Benim söyleyeceklerim onların kararlarıyla ilgili değildir; idare mahkemesinin açtığı yol üzerine yazmak istiyorum.

60 dönümlük bu arsanın, yanındaki tarihi eser konumundaki bina korunarak yeşil alana çevrilmesi ve TOKİ 'nin bir önproje üzerine sözleşmeye bağlı olarak arsa üzerindeki hakkını belediyeye devretmesini önerenler ve bu önerilerini çeşitli biçimde dile getirenler var. Ben bu öneriye katılıyorum.

Arsanın üstyapısına, mevcut 5 bin metrekare yapının korunması dışında bir ekleme yapılmamalıdır. Arsanın geri kalan kısmı, tamamen bitkiyle örtülmeli, içinde sadece değişik bitkilere ve yürünebilecek kadar geniş yollara yer verilmelidir. Büfe gibi yerler olmamalı; sucu, simitçi içeriye sokulmamalıdır.

Arka tarafın caddeden daha alçak olmasından yararlanarak, arsanın altına otopark da yapılabilecektir. Bu otoparkın geliri, yeni kurulacak yeşil alanın bakım masraflarını karşılayacaktır.

şžişli 'nin ortasında böyle bir park, TOKİ 'nin, İstanbul ve şžişli belediyelerinin, bunlarla birlikte Türk yargısının halka seçkin ve farklı bir armağanı olacaktır.

Bu parkla, çevrede çalışan binlerce kişinin temiz hava alması, yürümesi, koşması için her yere yakın bir alan açılacaktır. Park gün boyu kullanılabilecek; toplu taşıma araçları duraklarına yakın bir yerde olduğundan, kentin sıkışık yapısını rahatlatacaktır.
Yurttaşlarımızın, parkın kurulmasına katılarak kentin sağlık kazanmasına yardımcı olmalarını diliyorum. Halkımız kendine ayıracağı vaktin bir kısmını, park projesi çabasına, kente yeşil alan yapımına ayırmalıdır. Bu işe, “Ali Sami Yen 'e park yapılmasını istiyorum ” diyerek başlanabilir. Haydi, kolay gelsin!
Radikal