Genel

Ali Şeker askeri tesisler için kanun teklifi verdi!

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, ''Halkın ortak malı dün cemaat savcılarına dünyayı dolaştıranlara değil, halka açılmalı'' dedi.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından kanun hükmünde kararnameyle kapatılan askeri okulların arazilerine ünlü müteahhit Ali Ağaoğlu talip olmuştu. Levent'teki askeri araziyi isteyen Ali Ağaoğlu, arazi karşılığında '239 şehide 239 ev' yapmayı önermişti. Ağaoğlu'nun bu teklifi karşısında CHP'liler harekete geçti. CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, kapatılan askeri okulların kamu okullarına ve kamu üniversitelerine devri ve kapatılacak veya taşınacak askeri kışlaların yeşil alan ilan edilmesi için kanun teklifi verdi.


Şehirde birer vaha gibiler


Askeri okulların kapatılmasından sonra bu okulların ve şehir içlerindeki askeri arazilerin rant ve beton lobisinin iştahını kabarttığını, kışlaların arazilerinin paylaşıldığına dair iddialar dolaştığını belirten Ali Şeker, kentlerin simge yapıları haline gelen askeri okulların ve kışlaların halkın ortak malı olduğunu, beton denizleri içinde birer vaha durumundaki kışla arazilerinin korunması gerektiğini söyleyerek, “Halkın ortak malı dün cemaat savcılarına dünyayı dolaştıranlara değil, halka açılmalı” dedi.


Olduğu gibi korunmalı


Konumları ve tarihi dokuları ile Kuleli Askeri Lisesi, Heybeliada Deniz Lisesi, Selimiye Kışlası gibi yapıların İstanbul için sembol yapılar haline geldiğini ve bu tarihi dokuların olduğu gibi korunması gerektiğini ifade eden Şeker, askeri okulların kamu okullarına ve kamu üniversitelerine devredilmesi ve kamunun kullanımında kalması gerektiğini belirtti.


Kanun teklifi hakkında açıklamalarda bulunan Ali Şeker “Vatandaşların “iyi ki askeriye var buralar yeşil kaldı” dediği birçok alan askeri yerleşim alanlarıdır. İstanbul’da Hasdal kışlası, Maltepe 2. Zırhlı Tugay Komutanlığının bulunduğu kışla hem konumları hem arazilerinin büyüklüğü ile emlak spekülatörlerinin hedefi halindedir” dedi.


Yeşil alan ilan edilmeli


“Bu alanlar 15 Temmuz darbe girişiminde vücutlarını demokrasi düşmanlarına siper edip hiç düşünmeden bu vatan uğruna şehit olan 240 vatandaşımızın ve 80 milyon yurttaşımızın ortak değerleridir” diyen Şeker, “Geçmiş yıllarda kamuya ait kimi yapıların ve arazilerin çeşitli vakıf ve derneklere devredilmesi deneyimlerinde de görüldüğü gibi özellikle 12 Eylül Askeri darbesi sonrasından başlayarak döneminin iktidarlarına yakın dernek, vakıf veya zümrelere yasalara uydurularak dahi olsa verilen alanlar kamunun kullanımından çıkmış, vatandaşın ortak kullanımına yasaklanmış, ortak değer olma vasfını kaybetmiştir. Kapatılacak, şehir dışına taşınacak askeri kışla ve okul arazilerin ortak ve doğal alan olmaktan çıkarılması şehitlerimizin vicdanını sızlatacak kötü bir adım olacaktır. Kentlerde yaşayan nüfusun her geçen gün artması ve düzensiz göç hareketlerinin beraberinde getirdiği çarpık kentleşmenin yüksek oranda yeşil alan tahribatına yol açtığı dikkate alındığında, söz konusu askeri alanların yeşil alan ilan edilmesi ile birlikte şehirlerde yaşayan insanların nefes alması, sosyal yaşam alanlarının artmasıyla psikolojik ve sosyal olarak rahatlamasına katkı sunulmuş olacaktır, bu da gelecek kuşakların sağlıklı bireyler olarak yetişmesine önemli katkı sunacaktır” açıklamasını yaptı.



Gazetem İstanbul