Ali Tokdemir: Dar gelirli konutları gibi KOBİ'lere de imalathaneler yapılmalı!
Taç boya yönetim kurulu başkanı Ali Tokdemir merdiven altı imalathanelerinin önüne geçilebilmesi için TOKİ vasıtasıyla dar gelirliye konut yapılıyorsa, KOBİ'ler için imalathane yapılabilecek projenin gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi..
Ankara markası Taç boya yönetim kurulu başkanı Ali Tokdemir merpen altı imalathanelerinin önüne geçilebilmesi için TOKİ vasıtasıyla nasıl dar gelirliye konut yapılıyorsa, küçük ve orta ölçekli işletmelere de imalathane yapılabilecek projenin gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.
Anadolu Gazetesi'nin bu haftaki konuğu Ankara'da sektöründe ilkleri başaran, kimsenin üretmediğini üreten kimya mühendisi Ali Tokdemir. Kendisiyle sektörü, sektörün sorunlarını enine boyuna konuştuk.
VELİ SARITOPRAK: Sizi tanıyabilir miyiz?
ALİ TOKDEMİR: 1957 Kayseri doğumluyum. İlkokulu Kayseri'de, 1970 yılından sonra ortaokul-lise ve üniversite öğrenimimi Ankara'da tamamladım. Eski adıyla Ankara Devlet Mimarlık Mühendislik Akademisi yeni adı Gazi Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Daha sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden mühendisler için verilen işyeri yönetimi 6 (altı) aylık sertifikasyon programına katılarak sertifikamı aldım.
Ayrıca işimin gereği olarak 8 (sekiz) aylık muhasebe kursuna devam ettim. Vatani görevimi Tuzla Jip Fabrikası Laboratuvarında çalışarak tamamladım. Üniversite öğrenimim yıllarında, ağabeyimin boya ve inşaat malzemeleri satışı yaptığı işyeri vardı, ben de boş zamanlarımda işlerine yardımcı oluyordum. Oradan boyaya aşinalıktan 1988 yılında Yeni Taç Boya San. Tic. Ltd. Şti. kuruldu. Kuruluşundan bugüne kadar kuruluş-üretim-pazarlama gibi bütün birimlerinde çalıştım. Evli ve iki çocuk babasıyım.
VELİ SARITOPRAK: Firmanız hakkında bilgi verir misiniz?
ALİ TOKDEMİR: Yeni Taç Boya San. Tic. Ltd. Şti. Ankara/Ostim'de kurulmuş olup, her türlü boya (inşaat ve sanayi boyaları) ve dış cephe özel kaplamalar üretimi yapan, daha sonra 2000 yılında Hasanoğlan Yol Kavşağında yapılan,10.000 m2 arsa üzerine kurulu, 4000 m2 kapalı alanı olan modern fabrikasında faaliyetine devam etti. Türki Cumhuriyetleri, Irak, Cezayir ve Afganistan gibi ülkelere ihracat yapan bir firmadır.
VELİ SARITOPRAK: Ürünleriniz ve kullanım yerleri?
ALİ TOKDEMİR: Yeni bir heyecan, standart üretimler dışında arayış içine girmişken, yaklaşık üç yıl araştırma ve ar-ge den sonra DSİ sulama kanallarında kullanılan, daha ileri aşamasında bütün inşaatlarda dilatasyonlarda kullanılacak, Plas'coll Elastomerik reçine esaslı derz dolgu malzemesi, üretime başladık. Bu ürünümüzün üretimi için PLAS'COLL CHEMICAL (PCC) LTD.ŞTİ. adı altında yeni bir firma kurarak faaliyetimize devam etmekteyiz.
Plas'coll Chemical Ltd.Şti. olarak, Plas'coll Elastomerik Reçine Esaslı Derz Dolgu malzemesini, ülkemizde ilk üreten firma olmaktan gurur duyuyoruz.
Bu ürünümüz DSİ trapez su kanallarında bitüm yerine kullanılmaktadır. DSİ TAKK Dairesinden onay almış, çevreye duyarlı, son derece ekonomik, kullanıma hazır bir üründür.
VELİ SARITOPRAK: Plas'coll Elastomerik Reçine Esaslı Derz Dolgu ürününüzün özellikleri ve kullanım yerleri hakkında bilgi verir misiniz?
ALİ TOKDEMİR: Plas'coll Elastomerik Reçine Esaslı Derz Dolgu ürünümüz bitüm ile karşılaştırıldığında; Isıtma yok (1 ton bitüm ısıtmak için 500 kg odun yani 1 yetişkin ağaç kullanılmaktadır)
Kullanıma hazır sunulmaktadır. Çalışma aralığı geniştir. (DSİ TAKK raporu -40 oC + 80 oC arası)
Toksit madde içermez. Kesinlikle yapıştığı yanaklardan kopmaz. (Bitüm 200 oC ısıtıldığından, beton derzlere dokunduğunda ısı farkından anında büzüşmeye girerek betona yapışması zorlaşıyor, dolayısıyla su yalıtımı sağlanamıyor)
Plas'coll Elastomerik Reçine Esaslı Derz Dolgu, şimdilik DSİ trapez su kanalları, baraj gövdesinde 12 cm genişliğe kadar olan derz aralıklarında kullanılabilir. Yüzey kurumayı 1-2 saat içerisinde (hava durumuna göre), tam kurumayı 72 saatte tamamlar.
Ürünümüze ait ar-ge çalışmalarının % 95 i tamamlanmış olup, yeni gelişmelere de açık bir üründür. 2013-2014 yıllarında pazara sürülmüştür ve kullanıldığı projelerde takdir edilmiştir.
Yeni bir ürün olması nedeniyle, kullanım amacına uygun projesi olan firmalara tanıtımı yapılmaktadır. Firmalardan olumlu tepkiler alınmış olup, iş sırası geldiğinde kullanabileceklerini ifade etmişlerdir.
DSİ Proje ve İnşaat Daire Başkanlığı, ürünümüzün muadili başka bir ürün ve üretici olmadığından, haksız rekabet ortamı olmaması için Mart/2015 itibariyle yapılacak ihalelerde şartnamelere bitüm veya Plas'coll Elastomerik Reçine Esaslı Derz Dolgu ürünümüzü koyacaklarını belirtmişlerdir.
VELİ SARITOPRAK: Ürettiğiniz bu ürünleri kullanan firmalar?
ALİ TOKDEMİR: Projesi olan ve görüştüğümüz firmalardan bazıları aşağıda belirtilmiştir. Kamer İnşaat -Egemak İnş.- İn-sa İnş.-Gülsan İnş.-Katam İnş.- Karaca İnş.-Eren İnş.-Pimtek İnş.-Güleker İnş.-Asil İnş.-İnelsan İnş.-Age-Helin İnş.-Öztaş İnş.-İCC Grup, Mehmet Güneş İnşaat Yatırım San.ve Tic.A.Ş. /Kahramanmaraş Klavuzlu Sulama Projesi 426.000 m/tül, İlci İnşaat San. Tic. A.Ş. / Şanlıurfa Sol Sahil Sulama Projesi (kısmi), İlci İnşaat San. Tic.A.Ş./ Konya Apa-Hotamış Projesi Yeni Taç Boya San.Tic. Ltd. Şti. olarak da, mevcut fabrikamızda yıllardır yaptığımız su bazlı her türlü boya (plastik-dış cephe)- yağlı boyalar- endüstriyel boyalar- epoksi boyalar- poliüretan boyalar, macunlar-saten boyalar-sürme esaslı likit membran v.b. üretimi de yapmaktayız.
VELİ SARITOPRAK: Sektörün sıkıntıları neler?
ALİ TOKDEMİR: Sektörde vasıfsız, eğitimsiz kişiler bu işe gönül vermiş, eğitimini almış, yatırım yapmış kuruluşlara rakip olmakta, deyim yerindeyse piyasayı düşürmektedir. Piyasada birçok kimya mühendisi iş bulamazken veya kendi mesleğini yapamazken, kimya ile uğraşan firmalara kimya mühendisi veya kimyager çalıştırma zorunluluğu neden getirilmez?
Bu iş, o kadar hafife alınıyor ki, ham maddeciden uyduruk bir formül, bir mixer- bir kazan ile ücra bir köşede, hiçbir güvenlik tedbiri alınmadan imalat yapılıyor ve gerçek yatırımcılara rakip oluyorlar. Bu tür firmalara standart getirilerek, kimya teknik eleman zorunluluğu getirilmelidir.
VELİ SARITOPRAK: Kamu kuruluşlarından ve yerel yönetimlerden beklentileriniz neler?
ALİ TOKDEMİR: Devlet TOKİ aracılığı ile dar gelirliler için konut edindiriyorsa, maddi gücü sınırlı küçük ve orta ölçekli kobileri meslek gruplarına ayırarak, ihtiyaçlarına uygun, değişik metrajlarda, imalathaneler de kurabilir. Bunları da uygun ödeme koşullarıyla mal sahiplerine teslim ederek, hem dağınıklıktan, denetimsizlikten ve sağlıksız koşullarda imalat yapılmasından kurtarılır, hem de standartlara uygun, güvenlik tedbirleri alınmış, daha iyi koşullarda çalışma ortamları sağlanabilir. Böylece istihdam da artırılmış ve standardı olan kaliteli ürünler elde edilerek, milli ekonomiye fayda sağlanmış olur.
Anadolu