Sektörel

Aliağa Çakmaktepe Enerji Santrali kapanma noktasına geldi!

8 milyon dolarlık borç için iflas kararı alınan borcu ödeyince iflastan kurtulan Aliağa Çakmaktepe Enerji Santrali şimdi de doğalgaz fiyatlarındaki yükseliş ve elektrik fiyatlarındaki düşüklük nedeniyle kapanma tehlikesi yaşıyor...


TOPLAM 285 milyon Euro’luk yatırımla 4 yıl önce açılan Aliağa Çakmaktepe Enerji Santralı can çekişiyor. 8 milyon dolarlık borç için iflas kararı alınan borcu ödeyince iflastan kurtulan santral şimdi de doğalgaz fiyatlarındaki yükseliş ve elektrik fiyatlarındaki düşüklük nedeniyle kapanma tehlikesi yaşıyor.


İZMİR Aliağa’da bulunan Türkiye’nin en büyük doğalgaz santrallerinden biri kapanma noktasına geldi. 4 yıl önce açılan ve toplam yatırımı 285 milyon Euro olan şirket için mahkeme önce iflas kararı verdi. 8 milyon dolarlık borcun ödenmesi sonrası iflas kararı kaldırıldı. 156 ortaklı şirketin yönetim kurulu başkanı Atıl Akkan, yaptıkları yatırım nedeni ile pişman olduklarını belirterek, tesisin kapanabileceğini söyledi.


8 MİLYON DOLAR İÇİN İFLAS


Aliağa Çakmaktepe Enerji A.Ş., Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren 156 sanayicinin ortaklığı ile kuruldu. 2008’de yatırıma başlandı. Üyeler toplamda 30 milyon Euro’luk bir sermaye ortaya koydu.  Yatırım süreci 2010’a kadar sürdü. Toplam yatırım tutarı 285 milyon Euro’yu buldu. Söz konusu yatırımı önemli bir bölümü bankalardan alındı. Teminat olarak da tesis gösterildi. 


Ancak, doğalgaz fiyatlarındaki artış ve elektrik satış fiyatlarındaki düşüş şirketi kısa süre sonra ödeme güçlüğüne soktu. 2009’dan itibaren kredilerin ödemesinde güçlük yaşanmaya başladı. İki yıl önce ise, Ankaralı bir şirket 8 milyon dolarlık alacağını tahsil edemeyince Çakmaktepe Enerji’nin iflasını istedi. İki yıla yakın süren dava sonrası Çakmaktepe, alacaklı şirkete bir teminat mektubu vererek borcunu ödedi. Ancak İzmir 6. Asliye Ticaret Mahkemesi bu mektubu kabul etmeyerek 5 Aralık 2013’te  şirketin iflasın karar verdi. Şirketin dosyası, tasfiye işlemleri için İzmir İflas Müdürlüğü’ne gönderildi. Şirket avukatları ise iflas kararına itiraz etti. Dosyaya bakan İzmir 4. Asliye Ticaret Mahkemesi iflas kararını 28 Ocak 2014’te kaldırdı. Böylece şirket tasfiye olmaktan kurtuldu.


TESİS BAZI GÜNLER KAPALI


Ancak, şirketin iflastan kurtulması sorunları çözmüş değil. Çakmaktepe Enerji A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan, yaşadıkları son durumu Hürriyet’e anlattı: “Bizim temel sorunumuz doğalgaz fiyatlarının yüksekliği, buna karşın sattığımız elektrik fiyatının düşük olması… Bu tesiste ürettiğimiz bir megawat elektriği 190 liranın altında sattığımız an zarar ederiz. Ancak gelen teklifler genelde 190 liranın altında.134-138 lira dahi teklifler oldu. Gelen teklifler düşük olduğu için günde 3-4 saat ancak çalışabiliyoruz. Kimi günler de hiç çalışmıyoruz. Çünkü 190 liranın altında yaptığımız her satış zarar etmemiz anlamına geliyor.”


500 bin lira sabit ödeme


ATIL Akkan, çalışsa da çalışmasa da her ay Türkiye Elektrik İletim AŞ’ye (TEİAŞ) aylık 500 bin liralık ödeme yaptıklarını belirterek, “Bunun yanında sabit cari giderler var. 50 kişi çalışıyor. Üstelik mühendis bu kişiler. Nereye kadar gider bilmiyorum. Kredileri ödemekte güçlük çekiyoruz. Eğer kredileri ödeyemezsek banka tesise el koyabilir. Tesisin değeri 250 milyon Euro. Tesisi satmak isteriz ancak bu atmosferde alıcı bulmak zor. Piyasaya borcumuz yok. Var olan borcumuz bankalara. Onun miktarı 150 milyon Euro kadar” dedi. Ege Bölgesi Sanayi Odası eski Başkanı da olan Akkan 50 yılı aşkın bir süreden beri sanayicilik yaptığını ifade ederek, Çakmaktepe yatırımı konusunda, gelinen aşamada pişman olduklarını söyledi.  Akkan, uygulanan enerji politikalarını da eleştirerek “Bugünlerde elektrik ithalatından söz ediliyor. Ancak burada hazır tesis var. Yurtdışında elektrik almak çare değil. Üstelik bu durumda olan bir tek biz değiliz. 90 şirket aynı durumda. Kimileri de kapatma kararı aldı” dedi.


270 MWe

Çakmaktepe Santralı’nın kurulu gücü


2.15 milyar KWh

Santralın yıllık üretim kapasitesi


285 milyon Euro

Toplam yatırım maliyeti


150 milyon Euro

Santralın bankalara borcu


50

Tesiste toplam çalışan sayısı




Dinçer Gökçe/Hürriyet