Genel

Aliağa Çaltıdere'de büyük bir yat üretim merkezi kuruluyor!

Aliağa Çaltıdere'de Avrupa'dan mega yatlarında bakım ve onarım için gelecekleri büyük bir yat üretim merkezi kuruluyor. 150 üreticinin faaliyet göstereceği merkezin kurulacağı arazi için Milli Emlak ile 1 ay içinde sözleşme yapılması planlanıyor...


Aliağa Çaltıdere'de Avrupa'dan mega yatlarında bakım ve onarım için gelecekleri büyük bir yat üretim merkezi kuruluyor. 150 üreticinin faaliyet göstereceği merkezin kurulacağı arazi için Milli Emlak ile 1 ay içinde sözleşme yapılması planlanıyor. 


 İzmir'in liman ve gemi söküm bölgesi olarak gelişen ilçesi Aliağa'da S.S. İzmir Tekne ve Yat İmalatçıları Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi (YATEK) tarafından büyük bir yat üretim merkezi kuruluyor. Çaltıdere'de 150 yat üreticisinin faaliyet göstereceği yat üretim merkezinin kurulacağı bin 200 dönüm büyüklüğündeki araziyle ilgili sözleşmenin 1 ay içinde Milli Emlak ile yapılması planlanıyor. 

YATEK, 1 ay içinde de arazide inşaat çalışmalarına başlamayı hedefliyor. Türkiye'de yat üretimi ve pazarlanması açısından sektörün geleceğe yönelik ihtiyaçlar düşünülerek planlanan üretim merkezinin faaliyete geçmesi ile İzmirli yat üreticüerinin Akdeniz çanağından aldığı payın ikiye katlanması hedefleniyor. Çaltıdere'de İzmir'de dağınık halde üretim yapan tekne üreticilerini, deniz kıyısında büyük bir üretim merkezinde toplayacak olan YATEK, Türkiye'de sektörün geleceğini düşünerek üretim merkezini bin 200 dönüm alan üzerinde planladı. 


Projeyi ilk kazmayı 2013'ün sonuna kadar vurmayı planladıklarını kaydeden YATEK Başkanı Aslan Bilgi, "Kurulacak yat üretim merkezi Ege Bölgesi'nde sektörün önünü açacak. Çaltıdere Yat Üretim Merkezi Projesi, tekne ve yat imalatında İzmir'e basamak adatacak ve bölgeyi Kuzey Ege Limanlar ve Marinalar Projesi'nde olmazsa olmaz bir bölge haline getirecek. Burası Avrupa'dan da mega yatların bakım için gelecekleri, 35-40 metre teknelerin bakımının yapılabileceği, kuru havuzu, boat show fuar alanı ve her 'Tekne ve yatta birinci tedarik adresi Türkiye' İzmir'de yat üretimini 1980'li yıllarda başlattıklarını belirten Bilgi, "Şimdi tekne ve yat ihtiyacı olan ülkeler için birinci tedarik adresi Türkiye oldu. Özellikle mega yat üretiminde dünyada liderliğe oynuyoruz" dedi. 

Şu anda Türkiye'nin yat üretiminde 3. sırada olduğuna dikkat çeken Bilgi, şunları söyledi: "Tasarım ve markalaşmada birinci olan italya, artık üretim safhasını kendi ülkesinde terk ederek Türkiye'ye kaydırdı. 


Marka ve dizayn yat üretiminde çok önemli. Şu anda İtalyan markaları için sorunları aşmak için gösterdiği çaba sonucu bu noktaya geldiğini, İzmir'de katılımcı bir destek görmediklerini, ancak sorunların geride kaldığı bu noktada İzmirlilerin projeyi sahiplenmesine ihtiyaç olduğunu vurgulayarak "Burası dünya çapında bir yer olacak. Gemi inşa mühendisliğinde okuyan öğrenciler için önemli bir staj alanı olacak" dedi. 


Bilgi, sektörün geleceğini düşündükleri için projeyi büyük tuttuklarını belirterek," Biz sektörün 20 yıl, 30 yıl sonrasını planlıyoruz. 

Bu araziyi devletten kiralama imkanı bugün var, yarın olmayabilir. Bu nedenle fırsat çıkmışken sektörün ileride ihtiyaç duyacağı yatırımları da bugünden planlamak gerektiğine inandık. Sektörün tüm fason üretim yapıyoruz. Bundan kaçmamamız lazım. Onlarla birlikte yürümeyi başarırsak, yarın aramızdan çıkacak dehalar, yerli markaları İtalyanların da önüne geçirebilirler. 


Şu anda Türkiye'nin de iyi markaları oluşmaya başladı. Antalya Serbest Bölgesi'nde Arap şeyhlerine, dünyanın en zengin kişilerine yat üreten 20-30 firma var. İstanbul Tuzla etrafında 40-50 firma var. Yani Türkiye'de toplam 100 firma, dünya çapında irili ufaklı tekne satıyor. Her birinin tezgahında 5-6 tekne var." paydaşlarının bu projeye destek olmasını bekliyoruz" diye konuştu. Kooperatif alanı büyük tutuldu Çaltıdere'de ilk etapta yaklaşık 2 yıl içerisinde yat üretimine başlanabileceğini kaydeden Bilgi, "20 yıl sonra burası büyüdüğünde ilerde yer sıkıntısı yaşanmasın diye kooperatif alanı büyük tutuldu. Burada yüzde 40 yapılaşma olacak. 40 metre genişliğinde yollar olacak. Şu anda İzmir'de orada burada dağınık ve denizle bağlantısı olmayan birçok yerde tekne üretimi yapılıyor. Bu proje sektörümüz için kaçırümaz bir fırsat. Herkesin katkısını koyması lazım. Biz bu işin yerleşkesini oluşturmaya çalışıyoruz" dedi. 


Projenin kurulacağı alanın büyüklüğü 150 Yat merkezinde çalışacak üretici sayısı 100 Dünyaya yat satan Türk firması türlü imkanı olan bir yat üretim ve bakım merkezi olacak. Faaliyetin başlaması ile birlikte Yunanistan ve İtalya gibi ülkelerden de hızlı bir talep geleceğine inanıyoruz. Ege ve Akdeniz'de çok sayıda büyük marina var. Bu marinalarda yat bakım ve onarımı gibi gürültülü ve tozlu işler yapılmıyor. Bu bölgede de bizim kuracağımız gibi iyi planlanmış başka yat üretim ve bakım merkezi yok. 

Yunanistan ve İtalya'dan bazı bakım ve tamir hizmeti veren firmalarla görüşmelerimiz var. Bu firmalar YATEK'in biran önce faaliyete geçmesini bekliyorlar. Yat ve tekne bakım ve onarımı için bazı Türk firmalarıyla işbirliği kurmak istiyorlar" açıklamasını yaptı. 

İnşaatı hızlandırmak için projeyi 2 etapta tamamlamayı planladıklarını, denizde dolgu yapılarak oluşturulacak arazi için çalışmaların en geç yıl sonuna kadar başlayacağını kaydeden Aslan, "YATEK'in şu anda 70'in üzerinde üyesi var. Arazi bin 250 metrekareden, 10-20-50 dönümlük 150 parsele ayrıldı. Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürlüğü ile Milli Emlak arasında mutabakatın sağlanması üe bizim yat üretim merkezini kuracağımız arazi ile ilgili sorun çözülmüş oldu. Bir aya kadar arazinin kiralanması üe ilgili sözleşmenin imzalanmasını bekliyoruz. Biz de gerekli hazırlıkları tamamladıktan sonra en geç yıl sonuna kadar arazide temel atmayı planlıyoruz" diye konuştu. 


Sedat ALP İZMİR/ Dünya Gazetesi