Kent Haberleri

Aliağa'da Köy Koop Projesi hayata geçiyor!

Aliağa Belediyesi, ilçenin köylerinde tarımı ve hayvancılığı desteklemek, köyden kente göçün önlenmesi ve üreticinin ürününün aracısız değerlendirilmesi için KÖY KOOP ile birlikte kırsal kalkınma hamlesi başlattı...

Belediye’nin “Tarım ve Hayvancılığı destekliyor, Köylerimize can veriyoruz” sloganı ile adını duyurduğu proje, Aliağa Belediyesi ile İzmir Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği (KÖY-KOOP İzmir) arasında gerçekleştirilen protokol ile start aldı. 


Aliağa Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen protokol imza törenine; Aliağa Belediye Başkanı Ömer Turgut Oğuz, Köy-Koop Genel Başkanı Yakup Yıldız, KÖY KOOP İzmir Birliği Başkanı Muhittin Akbulut, Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Köy Muhtarları, Köy Koop Genel Müdürü Turgay Solmaz, Çiftçi Platformu dönem sözcüsü Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, Köy Koop Kastamonu Birlik Yönetim Kurulu Üyesi Necmi Aladağ, Köy Koop İzmir Birlik Müdürü Yasemin Güngör ve köylerden çok sayıda vatandaş katıldı. 


ÜRETİCİYE EĞİTİMLER VERİLECEK

Aliağa Belediyesi, Köy-Koop İzmir Birliği işbirliğinde yapacağı çalışmalarla Aliağa’nın köy ve beldelerinde tarım ve hayvancılığı teşvik edecek. Köy-Koop İzmir Birliği ve Aliağa Belediyesi işbirliğiyle Aliağa köylülerine iyi tarım uygulamaları, hayvanların ıslahı, aşılama, sulama sistemleri, toprak analizleri, ilaçlama, organik üretim işleme paketleme ve pazarlama gibi konularda da eğitimler verilecek. 


PROJE KAPSAMINDA NELER YAPILACAK?

Proje kapsamında ilk olarak Ağaç aşılama, Hayvanların aşı ile döllenmesi ve iyi tarım uygulamaları gerçekleştirilecek. Projenin ilerleyen aşamalarında Sütün soğuk zincirinin korunması amacıyla tesis ve organizasyon oluşturulacak. Projeye göre Aliağa merkez ve köylerinde günlük 5 bin litre Süt soğuk zinciri korunarak bozulmadan işlenerek değerlendirilecek. 


BAŞKAN OĞUZ: KÖYLERE DESTEĞİMİZ SÜRECEK

Aliağa Belediye Başkanı Ömer Turgut Oğuz, sık sık köylerde vatandaşlarla sohbet ettiğini ve ekonomik sosyal sorunlarını dinlediğini ifade ederek, köylerin ihtiyacı üzerine projeyi başlattığını kaydetti. 

Başkan Oğuz; proje ile köyden kente göçün azalacağını belirterek “Köylülerimizin köylerinden göçmemesi gerektiğine inanıyorum. Bundan sonra da köylülerden ziraatla, hayvancılıkla, tarımla ilgili gelen her türlü talebi değerlendireceğimize söz veriyorum. İnşallah bu protokol hepimiz için hayırlı olur, geldiğiniz için çok teşekkür ediyorum” dedi.


KÖY KOOP İZMİR BİRLİĞİ BAŞKANI MUHİTTİN AKBULUT: “ALİAĞA BELEDİYESİ’NİN PROJESİ ÖRNEK OLACAK” 

Aliağa Belediyesi’nin projesini çok önemli bulduğunu söyleyen Köy Koop İzmir Birliği Başkanı Muhittin Akbulut, “Biz Köy Koop ailesi olarak bu protokole önem veriyoruz. Belediyecilik sadece yol, kanalizasyon, park, bahçe, altyapı işleri değildir. Kırsal kalkınma ve yerinde istihdam ile plansız göçü önlemek için tarım üretim ve ürünlerin değerlendirilmesi de önemli bir belediyecilik işidir.” Dedi

Aliağa Belediyesi’nin projesinin Türkiye’ye model olacağını söyleyen Akbulut, “Aliağa Belediyesi bir ilki yapıyor; Aliağa Belediyesi’nin yaptığı bu proje göreceksiniz tüm Türkiye’ye yayılacaktır. Belediyemiz, Köy Koop işbirliği ile, yani köylünün örgütlü gücü ile köylere hizmet götürmek istiyor. Bu projeyi Aliağa Belediyesi bir başka şekilde de taçlandırmak istiyor. Ürünleri değerlendirmek için İşletme de açmayı düşünüyor. Bu duygularla Aliağa Belediye Başkanı Ömer Turgut Oğuz’a çok teşekkür ediyorum” dedi. 


KÖY-KOOP GENEL BAŞKANI YAKUP YILDIZ: “KÖYDEN KENTE GÖÇÜ ÖNLEMEK İÇİN DE ÇOK HARİKA BİR PROJE”

Projenin çiftçiye can vereceğini savunan Köy-Koop Genel Başkanı Yakup Yıldız da  “Bu proje haberini alır almaz koşarak geldiğimiz bir proje. Bir tarafta üretici, bir tarafta da üreticiyi destekleyen bir belediye var. İzmir’deki başta Aliağa Belediye Başkanımız Ömer Turgut Oğuz olmak üzere ilçe belediye Başkanlarımız, hayvancılığa ve tarıma gereken ilgi ve alakayı gösteriyorlar. Belediye Başkanımıza ve destekleyen tüm kurum ve kuruluşlara sonsuz teşekkür ediyorum. Köy Koop Merkez Birliği olarak buna inandık ve inandığımız için de buradayız. Doğduğumuz topraklarda doymak istiyorsak, köyden kente göçü önlemek istiyorsak bu projenin içinde canla başla çalışmamız gerekiyor” diye konuştu.