27 / 04 / 2024

Alibeyköy-Eminönü Tramvay Hattı'nda test sürüşü polemiği!

Alibeyköy-Eminönü Tramvay Hattı'nda test sürüşü polemiği!

1 Ocak 2021’de açılacak olan, önceki dönemde durdurulan Alibeyköy-Eminönü Tramvay hattının AKP döneminde seçime sayılı günler kala gerçekleştirilen test sürüşünün nasıl yapıldığı öğrenildi. 



İBB'nin 2016'da yapımına başladığı, fakat finansal yetersizlik sebebiyle durma noktasına gelen Alibeyköy-Eminönü Tramvay Hattı, yeni İBB yönetimi tarafından bitirilerek açılışa hazır hale getirildi. Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 13 Aralık günü test sürüşü yapılan, Haliç'i boydan boya geçen hattın Alibeyköy-Cibali arasındaki bölümünün, 1 Ocak 2021'de hizmete alınacağını duyurdu. 

İBB yönetimi sosyal medyadan eleştiri yağmuruna tutuldu. İBB Meclisi AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, sosyal medya hesabından 19 Mart 2019'da dönemin İBB Başkanı Mevlüt Uysal'ın gerçekleştirdiği test sürüşüyle ilgili haberleri paylaşarak “Bugünkü İBB yönetiminin yapabildiği tek şey 19 Mart 2019’da test sürüşünü yaptığımız Eminönü, Eyüpsultan, Alibeyköy tramvay hattının 20 ay sonra yeniden test sürüşünü yapabilmek. Takdir İstanbulluların…” şeklinde konuştu.

“NASRETTİN HOCA FIKRASI GİBİ…”

İBB Meclisi CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı da konuyu meclisin 14 Aralık tarihli oturumunda gündeme getirdi. Subaşı, “Nasrettin Hoca fıkrası gibi” diyerek 19 Mart 2019'da yapılan test sürüşünün hikayesini paylaştı. Subaşı, hattın inşaatının yüzde 45 seviyesine kadar getirilip para bulunamadığı için yarım bırakıldığını ve kendilerine bu şekilde teslim edildiğini dile getirdi. 19 Mart 2019'daki test sürüşünün 31 Mart 2019 yerel seçiminden hemen önce göstermelik olarak gerçekleştirildiğini ileri süren Subaşı, “Elektrik yok, trafo yok, istasyon yok, raylar yok. 800 metre ray döşenmiş. 2 vagon getirmişler, test sürüşü diye görüntü vermişler.

Yaklaşık 800 metre test sürüşünde vagonlarla gitmişler. O görüntülerle ‘büyük işler beceriyoruz, büyük raylı sistemler yapıyoruz' havalarında insanlara propaganda yapmışlar. Sonra oradaki vagonları tekrar Bursa'ya götürmüşler. Vagonlarda da eksik vardı. Bunu test sürüşü diye bize anlatıyorlar. Sosyal medya hesaplarından ‘biz onu 19 Mart'ta yapmıştık' diye bize akıl öğretiyorlar. 13 Aralık'ta biz test sürüşü yaptık. Trafodan enerji alınarak yapıldı, vagonlar tamamdı. 6 km mesafede yapıldı” diye konuştu. 

“ÇÖKME OLDU, YENİDEN YAPTIK”

Subaşı, zemini açısından sorunlu bir bölge olan Haliç'ten geçen hattın iki istasyon arasındaki yaklaşık 1.2 km'lik bölümünde çökme yaşandığını da anımsatarak, “O bölümü tekrar yapmak durumunda kaldık. Yani her işleri göstermelik, tamamen göz boyama” diye konuştu. Subaşı “Ama sonra tahmin etmedikleri öngöremedikleri bir şey oldu, halk bunları gördü. Onun için İstanbul'u CHP ve İYİ Parti yönetiyor. Bütün hazımsızlıkları bundan kaynaklanıyor. Öfkeyle, çılgınlıkla konuşurlarken zevk alarak, keyif alarak  izleyin. Bir partinin batışını keyifle izleyin, ben öyle izliyorum” şeklinde konuştu.

Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı'nın test sürüşü başlıyor!


Geri Dön