Ekonomi

Alım gücü düşen vatandaşın bankalara olan borcu 2 trilyon liraya ulaştı!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun bankacılık sektörünün Şubat 2023 dönemine ait mali göstergelerine göre vatandaşın bankalara olan toplam borcu 1 trilyon 995.8 milyar liraya yükseldi.Aldığı ücretle geçinemeyen vatandaşlar kredi kartı kullanarak ya da ihtiyaç kredisi çekerek ayakta kalmaya çalışıyor

Ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve sonuçta uçuşa geçen fiyatlar vatandaşı vurdu. Aldığı ücretle geçinemeyen vatandaşlar kredi kartı kullanarak ya da ihtiyaç kredisi çekerek ayakta kalmaya çalışıyor. Bu durum Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) raporlarına da yansıdı.


Bankacılık sektörünün Şubat 2023 dönemine ait konsolide olmayan mali göstergelerine göre, bankaların tüm sektörlere açtığı kredilerin toplam hacmi ocak-şubat aylarında net yüzde 4,6 artarak 6 trilyon 214,7 milyar lira olurken, tüketicilerin konut, taşıt ve ihtiyaç kredileri ile kredi kartı borçlarının toplamı 1 trilyon 995,8 milyar liraya yükseldi.


Bireysel kredi kartı ve tüketici kredileri borçlarının toplamı, şubat sonu itibarıyla bankacılık sektörünün takipteki alacaklar da dahil 8 trilyon 210,6 milyar liraya ulaşan toplam kredi hacminin yüzde 24,3 oranı ile yaklaşık dörtte birine ulaştı.


 

BÜYÜK BÖLÜMÜ İHTİYAÇ KREDİSİ VE KREDİ KARTI

Tüketici borçlarının en büyük bölümünü şubat sonu itibariyle 796,4 milyar liralık ihtiyaç kredileri ve 770,4 milyar liralık kredi kartı borçları oluşturuyor. Aynı tarih baz alındığında konut kredileri 371,1 milyar, taşıt kredileri ise 57,9 milyar lira olarak gerçekleşmiş.
Yılın ilk iki ayında nominal olarak taşıt kredileri yüzde 14,9, ihtiyaç kredileri yüzde 13,9, kredi kartı borçları yüzde 12,4 oranında artış sağlarken, konut kredilerindeki artış ise yüzde 2,2 ile enflasyonun çok gerisinde yer aldı.
Son bir yıl dikkate alındığında ise yüzde 338,4’le en büyük yükseliş toplamda en küçük paya sahip taşıt kredilerinde yaşandı. Yıllık artış oranlarına bakıldığında ise kredi kartı borçlarında yüzde 129,4, ihtiyaç kredilerinde yüzde 62,9, konut kredilerinde yüzde 20,9 oldu.
Şubat sonu dikkate alındığında ana sektörler içinde en büyük kredi hacmi imalat sanayine ait bulunuyor. Ekonomide en büyük ağırlığa sahip olan imalat sanayinin kredi bakiyesi ise 1 trilyon 805,5 milyar liraya yükseldi.