Kent Haberleri

Alim Murathan: İzmir depreme hazır değil!

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Alim Murathan, "14 yıl geçmesine karşın İzmir Master Planının öngördüğü birçok önlem alınmamış, önerdiği projeler gerçekleştirilmemiştir. İzmir bir depreme hazır değildir" dedi.


TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Alim Murathan, "14 yıl geçmesine karşın İzmir Master Planının öngördüğü birçok önlem alınmamış, önerdiği projeler gerçekleştirilmemiştir. İzmir bir depreme hazır değildir" dedi.


Murathan, yaptığı yazılı açıklamada, dünyada deprem riski en yüksek kentler arasında yer alan İzmir'in deprem üretme potansiyeline sahip 13 aktif fayla çevrelendiğine işaret etti.


Kentin deprem- afet risklerini belirlemek amacıyla 1998-1999 yıllarını kapsayan İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından “İzmir Deprem Master Planı” hazırlandığını anımsatan Murathan, planın deprem olmadan önce, deprem sonrası yapılacak işlerin ve depremden önce alınacak önlemlerin planlanmasına yönelik yapıldığını belirtti.


Raporun hazırlanmasından bugüne 14 yıl geçtiğini ancak planda öngörülen birçok önermenin yerine getirilmediğini, İzmir ili afet planlamasının önemli eksikler içerdiğini savunan Murathan, afet sonrası bina dışına çıkan vatandaşların "güvenli alan" olarak belirlenen ilk toplanma yerlerinin ve geçici iskan amaçlı kurulması planlanan çadır kentlerin bazılarının İzmir fayı üzerine olduğu tespit edildiğini kaydetti.


Aynı zamanda İzmir çevre yolunun Balçova ve Bornova girişleri ile birçok karayolunun İzmir fayı ve diğer aktif faylar üzerinde kaldığına değinen Murathan, İzmir içme suyu ana isale hattı ile doğal gaz ana-tali dağıtım hatlarının da İzmir fay zonu ile bazı noktalarda kesiştiğini dile getirdi.


Kenti doğudan batıya kat eden, yaklaşık 40 kilometre uzunluğunda ve 500 metre genişliğindeki İzmir fay zonunun üzerinde birçok ilkokul, hastane, üniversite bulunan toplu yaşam alanları ve kamu binaları bulunduğuna dikkati çeken Murathan, İzmir Radius Projesi’nde edinilen bilgi ve uygulama sonuçlarının değerlendirilerek, yeni bilgi, bulgu ve veriler doğrultusunda, bu kez İzmir’de bilinen 13 “diri” fayı da esas alan, tüm İzmir’i kapsar biçimde benzer çalışmaların hedeflenmesi ve yapılan çalışmalara önem ve öncelik verilmesi gerektiğini vurguladı.


- "Afet planının kendisi bir afet"


Bu konularda valilik ve belediyeye yazdıklarını anımsatan Murathan, "Aradan bir yıl geçmesine karşın bize bu çalışmaların yapıldığına dair bilgi ulaşmamıştır. Dolayısıyla İzmir afet planı bir yıl önce dile getirdiğimiz gibi kendisi hala bir afet niteliğini taşımaktadır" dedi.


Mevcut yapı stokunun incelenmesi tamamlanmadığını, risk haritaları oluşturulmadığını, İzmir'de yer alan fay hatlarının haritalara işlenmediğini belirten Murathan, master planda öngörülen depreme dayanıklı yapılaşmanın da denetim dışı olduğunu savundu.


Murathan, şunları kaydetti:


"Kentimizde her yıl binlerce bina inşa edilmekte, bu binaların depreme güvenli yapılar olması için de zemin etütleri yapılmaktadır. Ancak uygulamada olan yapı denetimi sistemi sadece bina inşa sisteminin denetimini yapmaktadır. Mevcut yapı denetim sistemi, binanın oturacağı zeminin özelliklerini sondajlar, arazide yapılan yerinde deneyler ve sondaj esnasında zeminden alınan numunelerde yapılan laboratuvar çalışmaları ile ortaya koyan jeolojik-jeoteknik çalışmaların etüt ve proje  denetimini yapmamaktadır. 14 yıl geçmesine karşın İzmir Master Planının öngördüğü birçok önlem alınmamış, önerdiği projeler gerçekleştirilmemiştir. İzmir bir depreme hazır değildir." 


Murathan, ayrıca Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesince "İzmir ve Deprem" konulu bir rapor hazırlandığını, raporun İzmir Master Planının revize edilmesini de öngördüğünü, sonuçlarının tamamlanınca kamuoyuyla paylaşılacağını bildirdi.



AA