22 / 12 / 2024

Alinur Aktaş: Bursa'da 70 bin konut riskli!

Alinur Aktaş: Bursa'da 70 bin konut riskli!

Deprem kuşağında olmasına rağmen her yıl 50 bin adet yeni kaçak binanın eklendiği Bursa'nın, depreme hazırlıklı olmaması nedeniyle kentsel dönüşüm çalışmaları yeniden gündeme alındı. Uzmanlar, çalışmalara ilişkin konuştu.



Deprem kuşağında olmasına rağmen her yıl 50 bin adet yeni kaçak binanın eklendiği Bursa'nın, depreme hazırlıklı olmaması nedeniyle kentsel dönüşüm çalışmaları yeniden gündeme alındı.

Dünya'dan Esra Özarfat'ın haberine göre; İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, “Özellikle mühendislik hizmeti almamış yapıların depremselliği; bilimsel veriler ve yöntemler ışığında yerinde yapılacak incelemelerle anlaşılabilecek. Ancak başta Bursa olmak üzere ülkemizde bu tür bir çalışma yapıldığına şahit olmadık” dedi. 'Afet Riski Altındaki Alanların Yeniden Yapılması' yasasının çıktığı 2012 yılından bu yana kentsel dönüşümle ilgili ciddi adımların atılamadığını ifade eden Albayrak, “Karmaşık bir algoritma var. Kaçak yapılaşma çok fazla. Bu nedenle en iyi kentsel dönüşüm yasası da çıkarılsa bugüne kadar kifayet etmedi. Kentsel dönüşümde insanlar doğdukları yerde yaşasınlar, emsal artışı olmasın, yeşil alan olsun, vatandaşın cebinden para çıkmasın isteniyor. Ama böyle bir kaynak yok. Bir takım varlıklarımızdan fedakarlık yapmak durumundayız. Kentsel dönüşümde hedefimiz çok yüksek, gerçekleştirmede sıkıntı yaşıyoruz. Hedefleri optimize etmek lazım” diye konuştu.

Albayrak, İMO olarak Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği'nin (İMSİAD) de içinde olduğu bir komisyon kurduklarını, hazırlanacak rapor ve oluşturulacak modelin yerel yönetimlerle paylaşılarak uygulanması yönünde destek sağlanacağını söyledi.

Alinur Aktaş: Bursa da 70 bin konut riskli!

"Her yıl 50 bin yeni kaçak bina ekleniyor"

Hızlı büyüyen Bursa'da kaçak yapılaşmanın önüne geçilemediğine dikkat çeken Jeofizik Mühendisleri Bursa Şube Başkanı Mehmet Samast, Bursa'ya her yıl yaklaşık 50 bin adet yeni kaçak bina eklendiğini dile getirdi. Samast, “Bu kaçak binaların denetlenmediği, doğru mühendislik hizmetlerinin alınmadığı ortada. Riskli binaların bina performans analizleri yapılmalı” dedi.

Jeoloji Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Engin Er ise “Hükümetin yeniden Yapı, Denetim Kanunu'nu revize etmesi lazım. Bu kanun şu anda demir ve beton denetlemesinden ibaret. Zeminle ilgili hiçbir organizasyon yok. İnşaat mühendisi ve mimar bulundurmak zorundasınız ama jeoloji mühendisini dışarıdan alabilirsiniz diyor. Aktif Fay Hatları Kanunu'nun mutlaka çıkma-1 sı lazım. Belediyeler mutlaka bünyelerinde jeoloji mühendisi çalıştırmalı. Kentsel dönüşümde de Bursa planının mutlaka çıkarılması lazım" değerlendirmesini yaptı.

Alinur Aktaş: Bursa da 70 bin konut riskli!

"Eski sanayi yapıları riskli" 

İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç ise konutlardaki dönüşüm konuşulurken, sanayinin göz ardı edildiğini, ancak eski sanayi yapılarının da büyük risk barındırdığını belirtti. Yıllar içerisinde işlevselliği değişen fabrikalarin gerek çalışanlar gerekse içindeki makine varlığı açısından tehdit oluşturduğuna işaret eden Andıç, üretimi durdurmadan yapılacak dönüşüm modelleri üzerinde çalışılması gerektiğini savundu.

Alinur Aktaş: Bursa da 70 bin konut riskli!

"Vatandaş taşın altına elini koymalı" 

Bursa Büyükşehir Belediyesi de kentsel dönüşüm uygulamalarının acil olarak hayata geçirileceği yerleri tespit etti. 600 bin konutun bulunduğu şehirde 70 bin konutun riskli olduğunu belirten Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “70 bin konut tespit ettik. Kısa vadede 20 bin konutun dönüşümü ile ilgili acil olanlarla ilgili çalışmaya başladık. Ama ben vatandaşımızın da taşın altına elini koymasıyla bu sürenin çok daha hızlı şekilde yol alınacağını ifade etmek istiyorum. Önümüzde 3.5 yıllık bir süremiz var" diye konuştu.

Bursa'da hangi ilçeler dönüşecek?


Geri Dön