Genel

Alışveriş alanları 2 katına çıkıyor

Türkiye'de 184 mağazada 3 milyon 500 bin metrekare kiralanabilir alışveriş alanı bulunduğunu belirten MLM'nin sahibi Lütfi Bayrav, 186 adet proje ve yapım aşamasında alışveriş merkezi olduğunu, bunların toplam alanının da 4 milyon metrekareyi bulduğunu di

Bugüne kadar Türkiye'deki 3.5 milyon m2'lik alışveriş merkezinin yüzde 25'inin yani 750 bin metrekaresinin kendileri tarafından kiraya verildiğini söyleyen Bayrav, Türkiye'nin en büyük alışveriş merkezlerini de kendilerinin kiraya verdiğini, bunlar arasında Ankara Migros, İstanbul Cevahir ve Cepa alışveriş merkezlerinin olduğunu söyledi.

26 MİLYAR DOLAR CİRO

Eskiden alışveriş merkezlerinde kiraların neredeyse yüzde 100 oranında dolar kuru üzerinden alındığını dile getiren Bayrav, "Ancak son dönemde euroya bir dönüş var. Çünkü dolar hızlı değer kaybederken euro değerini koruyor. Örneğin İstinye Park'ta kiralamalar bu nedenle euro üzerinden yapıldı. Biz ise birçok yerde YTL üzerinden kiralama yapıyoruz" dedi. Türkiye'de metrekare başına ortalama kira miktarının aylık 50 dolar olduğunu söyleyen Bayrav, "Alışveriş merkezleri 2.1 milyar dolar gibi bir kira geliri elde ediyor. Toplam ciroları ise yaklaşık 26 milyar dolar" dedi.

BAYİLER SIKINTI YAŞAYACAK

AlİŞverİŞ mağazalarındaki kira ciro öneminin çok önemli olduğunu söyleyen Bayrav, "Ortalama olarak bir mağaza içinde bulunduğu alışveriş merkezine cirosunun yüzde 8-12'si oranında kira ödemeli" dedi.

Bazı yeni alışveriş merkezlerinin uçuk kiralar talep ettiğini ifade eden Bayrav, "Eski alışveriş merkezlerinin kiraları makul kaldı. Bu da aylık metrekare başına 50 - 70 dolar civarında. Yeniler 100 - 150 dolar talep edebiliyor. İşin ilginç yanı mağaza sahipleri de bu rakamlara imza atıyor. Ankara'da bu rakamlar 40 - 60, Anadolu'da ise 20-30 dolar civarında" dedi. Bayrav, bayilik ve franchise kanalıyla mağaza açanların bir süre sonra bu sistem içinde sıkıntı yaşamaya başlayacağını söyledi.

(Akşam)