Genel

Alışveriş merkezi iyi dolmazsa kira almayın

Alışveriş merkezlerinde dolululuk oranlarının oluşmadığı açılışlarda kira alınmaması önerildi.

Durgunluğa giren perakende sektörünün temsilcileri bir araya gelip sektörün büyümesini sürdürebilmesi için aralarında alışveriş merkezlerinde (AVM) dolululuk oranlarının oluşmadığı açılışlarda mağazalardan kira alınmaması önerildi.

Dolar üzerinden ödenen kiraların, doların düşmesiyle birlikte Euro'ya dönüştürülmesinden şikayetçi olan perakendecilerin bir önerisi de kiraların YTL üzerinden ödenmesi oldu.

12 milyar YTL ciro

Abdullah Kiğılı, Ümit Zaim, Melih Çelet, Mehmet Büyükekşi, Sait Akarlılar ve Vahap Küçük gibi perakende sektörünün önde gelen simlerinin katıldığı Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) ilk Konsey Toplantısı'nda konuşan BMD Başkanı Ekrem Akyiğit, "BMD üyesi 130 şirket ve 300 marka 2007 yılında 30 bin satış noktasına ve 12 milyar YTL ciroya ulaştı. Böylesine önemli büyüklüklere ulaşan BMD üyelerinin beklentileri en kısa zamanda karşılamak üzere komiteler kuruldu. Üyelerden gelen yoğun talepler doğrultusunda BMD'nin önceliğini AVM'ler aldı" dedi. Sonuca ulaşabilecek bir operasyon öncesinde BMD'nin oluşturduğu Alışveriş Merkezleri Komitesi'nin alışveriş merkezi (AVM) yatırımcıları, AVM pazarlama ofisleri ve AVM işletmecileri ile toplantılar gerçekleştirdiğini anlatan Akyiğit, "Sektörümüzün sıkıntıları, çözüm yolları konusunda bir konsensüs yaratılmaya çalışıldı. Bu süreçte yaşanan sorunları ve çözüm önerilerimizi ciro kirası ve sözleşme, genel giderler ve yönetimi, rating olmak üzere üç ana başlık altında topladık" diye konuştu.

Hepimiz aynı gemideyiz

Türk perakende sektörünün alışveriş merkezleri (AVM) ile birlikte yol aldığını vurgulayan Ekrem Akyiğit şözlerini şöyle devam ettirdi: "Son yıllarda büyük gelişme göstererek ekonomiye katkılar sunan organize perakende sektörünün bu seyrini devam ettirebilmesi için başta AVM'ler olmak üzere sektörün bütününde yeni bir bakış açısına ve yönetim anlayışına ihtiyaç var." BMD Alışveriş Merkezleri ile İlişkiler Komitesi Başkanı Semih Şeftali ise iki üç yıl sonra açılacak bir AVM projesine imza atmaktansa bağlayıcı olmayan niyet mektubu kültürünün hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Kim ne dedi

Mehmet Büyükekşi (Ziylan Grup Yönetim kurulu Başkanı): Daha çivi çakılmamış AVM'lerde yer almak için imza attık. Bu bizlere dayatıldı. Onun sıkıntısını yaşıyoruz.

Abdullah Kiğılı (Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı): Tüketici belirsizliğin ve tedirginliğin içine giriyorsa, biz 30-60 gün sonrasını göremiyorsak, sorun var demektir. Türkiye'de bugün arz fazlası var. Çalışana yüzde 10 zammın verildiği ortamda tüketimin artmaz.

Süleyman Orakçıoğlu (ORKA Grup Yönetim Kurulu Başkanı): Piyasadaki likiditede yüzde 30 daralma var. Bu satışları olumsuz etkiliyor. İş potansiyelimizin düşmesi vergi gelirlerinin azalması anlamına geliyor.

Melih Celet (Desa Deri Yönetim Kurulu Başkanı): Pasta büyümedi, dilimler küçüldü. Kendi geleceğimizi yönetmek durumundayız. Adaletli bir şekilde topluca hareket edemezsek büyük sorunlar yaşarız. Avrupa'da perakendecinin bir yıllık giderini prefinansman yoluyla AVM'ler karşılıyor. Türkiye'de ise bunun tam tersini yaşıyoruz.

Vahap Küçük (LCW TEMA Grup Yönetim Kurulu Başkanı): 2001 krizinde pek çoğumuz direkten döndük. Nakit yönetimine dikkat. Yabancı markalar ithalat yaparken vergi ödemiyorlar. Biz yüzde 7 daha fazla vergi veriyoruz. Bu kanunen kanunsuz bir uygulama.

Hürriyet