Alışveriş merkezi yöneticileri karaborsada
Alışveriş merkezlerinin (AVM) sayısı hızla artınca sektörde yönetici sorunu yaşanmaya başladı.
Yerli ve yabancı yatırımcıların peşpeşe açtığı AVM'leri idare edebilecek tecrübeli ve nitelikli yönetici sayısının az olması transferleri de beraberinde getiriyor.
Bir yıl içinde 15 yöneticinin yer değiştirmesi, bu sorunun bir süre daha devam edeceğinin göstergesi olarak yorumlanıyor. Konuyla ilgili olarak CNBC-e Business dergisinin hazırladığı habere göre, 2010 yılına kadar 150 yeni alışveriş merkezinin açılacak olması üst düzey yönetici sorununun bir süre daha gündemde kalacağını gösteriyor. Alışveriş merkezlerinin güvenliğinden otoparkına kadar son derece geniş bir hizmet kapsamının bulunması ve artan rekabet ortamı söz konusu tesislerin profesyonel mantıkla yönetilmesini zorunlu kılıyor. Tüketicilerin nabızlarının sürekli tutulmasını ve rekabet analizini iyi yapmayı gerektiren bu sektörde en önemli başarı kıstası müşteri sayısını yüksek tutmaktan geçiyor. Yüksek ziyaretçi sayısı, mağaza kiralayan işletme sahiplerini ve dolayısıyla toplam ciroyu doğrudan etkilediği gibi aynı zamanda AVM'nin piyasa değerini belirliyor. Bundan ötürü iyi yönetilmeyen ve yeterince ilgi görmeyen bir alışveriş merkezinin kısa zamanda ciddi gelir kaybına uğrayacağının farkında olan yatırımcılar, yeni açacakları alışveriş merkezlerine yönetici bulmak için yoğun çaba sarf ediyor. Derginin haberine göre, piyasadaki rekabet ortamı profesyonel yöneticilerin maaşlarının da artmasını sağladı.
Maaşları 30 bin dolara kadar çıkıyor
Ücretler, Anadolu'da faaliyet gösteren küçük bir alışveriş merkezinin yöneticisinin bile 4 bin yeni lira civarında maaş almasını sağlayacak düzeye yükseldi. İstanbul'un merkezinde bulunan ve iyi ciro yapan bir alışveriş merkezinin yöneticisinin aldığı aylık maaş ise 20-30 bin dolara kadar çıkabiliyor. Yöneticilere yüksek maaşa ilaveten otomobil, özel sağlık ve hayat sigortası ve prim gibi sosyal hakların da sunulması maaş düzeyini çok cazip hale getiriyor.
Zaman