Alkole gelen zam sonrası lokantalarda yeni dönem! Duyanlar inanmıyor!
Geçen hafta alkollü içeceklere yapılan zam sonrası İstanbul'daki bazı lokantalar sadece meze ve alkollü içecek siparişi vermek isteyenlere servis açmamaya başladı. Yemeği zorunlu hale getiren bu yeni uygulama ise müşterilerin tepkisini çekiyor. İstanbul’daki bazı lokantalar marketlerden sonra fiyat sabitleme çağrısına uyduklarını duyururken, bazıları ise büyük tepki çeken yeni uygulamalara geçti
Artan menü fiyatları sonrası tüketici davranışlarında görülen bir takım değişikliklerden sonra şimdi de işletme davranışlarında bir takım değişiklikler yaşanıyor.
İstanbul’daki bazı lokantalar marketlerden sonra fiyat sabitleme çağrısına uyduklarını duyururken, bazıları ise büyük tepki çeken yeni uygulamalara geçti.
Özellikle İstanbul Kadıköy'ün en işlek sokaklarından biri olan Güneşli Bahçe'de bazı lokantalar sadece meze ve alkollü içecek sipariş vermek isteyenlere servis açmamaya başladı.
İşte detaylar...
Alkolü diğer restoranlara göre daha uyguna satıp, yemeği zorunlu hale getiren bu yeni uygulama ise vatandaşların büyük tepkisini çekiyor.
SADECE RAKI-MEZE İSTEYENE SERVİS YOK
Geçen hafta alkollü içeceklere yapılan yüzde 35'lik zam sonrası lokanta, meyhane ve eğlence mekanları da menü fiyatlarına zam yaptı.
Bazı mekânların müşteri çekmek için başvurduğu yeni yöntem ise resmen mobbing'e dönüştü.
Panolara çeşitli markaların rakı fiyatlarını asan ve diğer mekânlara göre daha ucuz sattıklarını ileri süren işletmelerin şef garsonları, masaya oturanlardan sipariş alırken “Servisimiz yemeklidir. Ara sıcak ya da yemek sipariş etmezseniz servis açamıyoruz” dedikleri iddia edildi.
Sadece meze ve alkollü içecek sipariş vermek isteyenlere servis açılmıyor.
TASARRUF ETMEK AMACIYLA MENÜDE DARALMAYA DA GİDİYORLAR
Konuyla ilgili açıklama yapan Tüm Restoran ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl de, bazı işletmelerin sadece meze ve alkollü içecek sipariş vermek isteyenlere servis açmamaya başlamasını şu ana kadar duymadığını ancak pandemiden sonra tüm işletmelerin kendileri için daha tasarruflu uygulamalara geçebildiğini ifade etti.
Bunlardan birinin menü kısıtlaması olduğunu belirten Bingöl, “Birçok işletmeci menüde daralmaya gidiyor. Çünkü menüde ne kadar çok ürün varsa o kadar çok personel çalıştırırsın. Bu yüzden 100 çeşit ürünü varsa 70’e, 50’ye indiriyor” şeklinde konuştu.
Lokantalar için bir diğer tasarruf yöntemlerinin ise daha az ve daha nitelikli personeller çalışmak olduğunu belirten Bingöl, şöyle devam etti:
“Bunun yanında işletmeler müşterilerini artık mekanın belli bir yerinde toplamaya başladı. 300 metrekare bir bölge düşünün, önceden tüm alan açıkken şimdi ise müşteriler 100 metrekarelik bölgede toplanıyor. Bu da tasarruf yöntemlerinden bir tanesi. Bu gibi değişikliklere uyum sağlayan işletmeler ayakta kalacak.”
Alkol ürünlerine tek tek gelen zamlara bir yenisi daha eklendi! Bu kez de şaraba zam geldi!