26 / 12 / 2024

Alkumru Barajı'nın maliyeti 465 milyon dolar!

Alkumru Barajı'nın maliyeti 465 milyon dolar!

LİMAK Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Siirt"teki Türkiye"nin 5"inci büyük barajı Alkumru'nun 750 milyon dolar olan maliyetini 465 milyon dolara düşürdüklerini söyledi



Limak Grubu Başkanı Nihat Özdemir, Siirt"teki Türkiye"nin 5"inci büyük barajı Alkumru"yu 36 ayda bitirebileceklerini belirterek, œBu dünya rekorudur. Kendi makinelerimizi kullandık, çimento yakındaki fabrikamızdan geldi. Normalde 5-7 yılda yapılacak barajı 3 yılda bitiriyoruz. Maliyeti 750 milyon dolardan 465 milyon dolara düşürmeyi başardık dedi.


LİMAK Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Türkiye"nin 5"inci büyük barajı niteliğindeki, Siirt"te Botan çayı üzerinde 270 megavat kurulu güce sahip Alkumru Barajı"nı 36 ay gibi rekor bir sürede bitirdiklerini, ilk tirbünlerin ocak ayında işlemeye başlayacağını belirterek, œBu sadece Türkiye değil, bir dünya rekorudur. Normalde bu büyüklükte bir baraj özel sektörün elinde olsa en az 5 yıl, devtlet yapsa 7 yılda biterdi dedi. Alkumru Barajı"nı bu kadar erken bitirmelerinin maliyette de kendilerine büyük avantaj sağladığını kaydeden Özdemir, œKendi makinelerimiz ve Siirt"deki çimento fabrikamızın yarattığı sinerji ile barajı bu kadar kısa sürede tamamladık. 750 milyon dolar olan maliyeti de 465 milyon dolara düşürmeyi başardık. Yani, maliyeti 285 milyon dolar aşağı çekmiş olduk diye konuştu.

Alkumru Barajı"nın özel sektörün yaptığı en büyük barajlardan biri olduğunu kaydeden Özdemir maliyetleri nasıl düşürdükleri konusunda şunları anlattı: œBiz burada iki vardiya çalıştık. Bütün büyük makinalar kendimizin de bunda büyük bir avantaj sağladık. Ayrıca kendi çimento fabrikamızdan aldık çimentomuzu. Bekleme yada başka bir sorun olmadı. Buraya 500 bin metreküp beton döktük. 1500 ton çimento kullandık. Grup şirketlerimizin yarattığı sinerji ile zamandan kazandık. Alkumru, Ilısu Barajı"nın yarısı büyüklüğünde bir baraj. Böylesi büyüklükteki bir barajın maliyeti 750 milyon dolar olarak hesaplanıyor. Biz ise tüm bu saydığım avantajlarımızla barajı 465 milyon dolara mal ettik.

4"ü yurtdışında 16 santral
Limak Enerji Grubu"nun portföyünde 4"ü yurtdışında olmak üzere 16 adet santral projesi bulunduğunu kaydeden Özdemir, şöyle konuştu: œBunlardan 4"ü işletmede, 12"sinin de yatırımının devam eduyor. Alkumru Barajı"nın projelendirilmesi, kamulaştırma çalışmaları, yol yapımı dahil tüm operasyonlar 36 ayda tamamlandı. Yakın zamanda yapımı iki yıl sürecek bir etek santral projesi olan Pembelik Barajı"nın inşaatına da başladık. Alkumru"nun yapımı yapımı nedeni ile Siirt-Pervari yolunun su altında kalan 19 kilometrelik kısmını yeniden yaptık, yine su altında kalan okullar ve sağlık ocağı vardı onları da yeniden yaptık. Bu süreye ve maliyete tüm bunlar da dahil. şžu anda baraj su tutmaya başladı, yüzde 20"sinde su birikti. Ocakta devreye girecek ilk türbinin ardından şubatta ikincisi ve martta da üçüncüsünü devreye alarak barajımızın resmi açılışını gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

Baraj borcunu 5 yılda öder

FİNANSMAN konusunda Alkumru Barajı için Yapı Kredi ve İş Bankası"ndan 350 milyon dolar kredi aldıklarını hatırlatan Nihat Özdemir, œBiz barajın inşaatına başladıktan sonra kredi anlaşması yaptık. 465 milyon doların 350 milyon dolarını kredi aldık, geri kalanını da öz kaynaklarımızdan kullandık. 350 milyon dolarlık kredinin 5 yılda ödeneceğini hesaplıyoruz. Biz yenilenebilir enerjide kıymetli santral dediğimiz birikmeli barajlarla işe başladık. Bu santralın arkasında birikmiş suyu var dedi.

2015"e kadar enerjiye 3 milyar dolar yatıracak

ENERJİ sektörüne şu ana kadar 1 milyar dolar yatırım yaptıklarını ve kapasitelerinin de 600 megavata ulaştığını hatırlatan Nihat Özdemir, gelecek planlarını şöyle anlattı: œ2015 yılına kadar enerjideki toplam yatırımımız 3 milyar dolara tamamlanacak. Kapasite olarak da 1500 megavata ulaşacağız. Bu yılda 5 milyar kilowatsaat elektrik üretimi demek. Türkiye pazarının yüzde 2.5"ine denk geliyor. Ancak tabi bu kapasiteleri yakalamak için enerji üretiminde çeşitliliğe gidebiliriz.

Barajlar doğalgaz alımını azaltacak

ALKUMRU Barajı"nın yıllık 1 milyar kilowat saat enerji üreteceğini belirten Nihat Özdemir, œAlkumru"nun tam devreye girmesi ile üretilecek enerji sayesinde enerji ithalatında yüzde 70 azalma olacağı hesaplanıyor. Bu barajın yakınlarında kurulacak diğer barajımız daha var. 2 yıl sonra da onu devreye alacağız. Bu iki barajın Türkiye"nin enerji ihtiyacına katkısı 100 milyon dolar daha az doğal gaz ithalatı anlamına geliyor dedi.  
Hürriyet/Hülya Güler


Enerjiye 1 milyar dolar yatırdı 3 milyar doları gözden çıkardı

Uludağ ve çamlıbel bölgesinin elektrik dağıtım işini alan Limak, Alkumru Barajı"nı önümüzdeki ay devreye alıyor. Grubun enerji yatırımı 1 milyar doları buldu. 2015 hedefi enerjide 3 milyar dolara çıkmak

Türkiye"nin beşinci, özel sektörün yaptığı en büyük baraj olan Alkumru"yu 36 ayda tamamlayan Limak Grubu, yılda 1 milyar kilovat saat enerji üretmeyi hedefliyor.  

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, œEn az 5 yılda bitecek inşaatı 36 ayda tamamlayarak dünya rekoru kırdık. 90 megawatt gücünde 3 türbin var. Ocaktan marta kadar sırasıyla hepsini devreye alacağız. Marttan itibaren tam kapasite çalıştığında burada 1 milyar kilovatsaat enerji elde edilecek dedi.  

Enerjide sadece üretim değil dağıtım ayağında da faaliyet gösterdiklerini hatırlatan Özdemir, önümüzdeki dönemde yatırıma devam sinyali verdi.  

Özdemir yeni dönemle ilgili olarak şöyle konuştu:  

œBiz hem Uludağ hem de çamlıbel elektrik dağıtımını aldık. Bu yılda 15 milyar kilovatsaat elektrik dağıtımı anlamına geliyor. Bunu üretmek için enerji çeşitliliğine gitmemiz şart. Yani kömür, rüzgar, doğalgaz ve güneş enerjisine yönelik araştırmalarımız devam ediyor. Bunu yeni projeler inşa ederek veya satın almalar yoluyla sağlayabiliriz. Bugüne kadar enerjiye 1 milyar dolar yatırdık. Bütün yatırımlarımızı 2015"e kadar tamamladığımızda bu rakam 3 milyar dolara çıkacak. Elazığ ile Tunceli arasında Tatar ve Pembelik Barajları var. Onlar devreye girdiğinde 1500 megavat"ı geçeceğiz.

Borsaya geliyor

Limak Yatırım, Enerji Üretim İşletme Hizmetleri ve İnşaat adlı yeni bir şirket kurduklarını ve Mayıs 2011"de halka arz işlemine imza atacaklarını belirten Nihat Özdemir, œTurizm ve çimento haricinde, Sabiha Gökçen Havalimanı, enerji dağıtım ve ulaşım altyapısı ve yurtdışındaki yatırımlarımızdan oluşan bölüm halka arz edilecek. İleride çimento ve turizm grubunu da ayrı ayrı halka arz etmeyi planlıyoruz dedi.

Elini çabuk tuttu ,barajı ucuza yaptı

Özel sektörün baraj inşa hızının ortalama 5 yıl Nihat Özdemir, œAlkumru Barajı"nı 36 ay sürede bitirdik. Bu sadece Türkiye değil bir dünya rekorudur. 24 saat iki vardiya, bayram tatilleri hariç 1.750 kişi bu baraj için çalıştı. Baraj bittikten sonra 150 kişi daha burada istihdam edeceğiz dedi.  

Bu bitirme hızının kendilerine maliyet düşüşü olarak yansıdığını ifade eden Özdemir, şöyle konuştu: œAlkumru Barajı 465 milyon dolara mal oldu. Normalde böyle bir baraj 750 milyon dolara mal oluyordu. Ama bu hızlı inşa bize karlılık getirdi. 465 milyon doların 350 milyon dolarını Yapı ve Kredi Bankası ile İş Bankası"ndan kredi aldık. Geri kalanını öz kaynakla tamamladık.

İstanbul ve New York"ta  otel açacak

Limak Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir, Limak grubu olarak hedeflerinin Suriye, Irak, Mısır, Balkanlar, Rusya"da yatırım planları olduğunu belirterek, œBölgenin büyük holdingi olma hedefimiz var. Yatırımlarımızın ağırlığı yurtdışı olmayacak Türkiye ve yurtdışı dengesi olacak dedi.  

Ebru Özdemir, mart ayında İstanbul Kavacık"a 250 odalı 5 yıldızlı bir otel açacaklarını belirterek, œİstanbul"daki bu yatırımla, toplam otel sayımız 9"a çıkacak. New York"ta otel bakıyoruz. O pazar çok farklı fiyatlar ve doluluk oranları çok yüksek. Otel almayı planlıyoruz. Kosova"da bir dağ otelinin ihalesine girmeye yeterlilik aldık. Bir de şehir oteli yapacağız dedi.

ALKUMRU BARAJI NOTLARI

Erdoğan, Norveçlileri gördü, yatırımı öne çektirdi

-  Siirt"e açılışlar yapmaya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da önceki gün Alkumru Barajı"nı ziyaret edip bilgi aldı.

-  Başbakan, Nihat Özdemir"e œBaraj bitince bu bölgeyi yeşillendirirsiniz herhalde dedi, œEvet, yeşillendireceğiz, bazı meyveleri yetiştireceğiz. Özellikle nar üzerine duruyoruz dedi. Başbakan da œBurada üzüm de çok iyi oluyor. O konuya önem verin diye cevap verdi.  

-  Erdoğan, Alkumru"yu gezerken, bölgede çetin Barajı"nı yapacak olan Norveçli Statkraft grubunun Türkiye Genel Müdürü Steinar Bjornbet"i (Limak"ın davetlisi) gördü. Başbakan, Bjornbet"e, œNe zaman işe başlıyorsunuz diye sordu. œNisan-mayıs gibi yanıtı üzerine, Erdoğan, œOlmaz martta başlayın dedi. Sonra Nihat Özdemir"in kızı Ebru Özdemir"e dönerek, œBu işi siz takip edin. Alkumru"nun açılışını yapacağız, çetin"in de temel atmasını aynı anda yapacağız dedi.  

-  Başbakan, Alkumru"yla ilgili olarak œBurası çok para basacak yorumunda bulundu.
Milliyet/Nevin Donat

Limak Holding halka arz için düğmeye bastı

İnşaattan ulaştırmaya, turizmden havacılığa kadar birçok alanda yatırımları olan Limak Holding, 2011'in ilk yarısında Limak Yatırım, Enerji Üretim İşletme Hizmetleri ve İnşaat Aşž'yi halka arz etmeyi planlıyor.

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, 'İyi bir halka arz yapacağımızı düşünüyoruz. çimento ayrı bir sektör. Onu yaparsak ayrı yapacağız. Turizm ve inşaat dahil değil. Turizmi de derleyip toparlıyoruz. Limak Yatırım, Limak çimento ve Limak Turizm'i de takiben halka arz edebiliriz.' diye konuştu.

Türkiye'nin beşinci büyük barajı olma özelliğini taşıyan ve yılda 1 milyar kWh enerji üretecek olan Siirt Alkumru Barajı'nı 2011 Ocak'ta devreye alacak. Açılışını Başbakan Erdoğan'ın yaptığı baraj, 90'ar MW gücündeki 3 türbin ocak ayından itibaren birer ay arayla enerji üretmeye başlayacak. Barajın açılışından sonra konuşan Özdemir, 'Barajın maliyeti 465 milyon dolar oldu. Bunun 350 milyonu Yapı Kredi ve İş Bankası'ndan kredi olarak gelmişti. Geri ödemeyi 5 yıl içinde yapacağız.' dedi. Baraj devreye girince Türkiye'nin senede 70 milyon dolar gaza daha az para aktaracağını ifade eden yönetim kurulu başkanı, 'Türkiye cari açığını kendisi ürettiği enerji ile kapatması lazım. Holding olarak 2015'e kadar 2 milyar dolar daha enerjiye yatırım yapacağız.' dedi. İnşası 36 ayda tamamlanan proje, dünyada özel sektörün en kısa sürede yaptığı baraj olarak tarihe geçti.
Zaman/KENAN MEHMETZADE


Geri Dön