Kira

Almanya, ABD, İsveç ve İngiltere'de kira düzenlemeleri nasıl? 

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, dünyadaki kira düzenlemelerini yazdı. İşte o paylaşım...

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, https://x.com/TebernKireci1 resmi X sosyal medya hesabından dünyadaki kira düzenlemelerini ülke ülke paylaştı. 

Tebernüş Kireçci, söz konusu paylaşımında şu ifadelere yer verdi: 

"Almanya, ABD, İsveç ve İngiltere'de kira düzenlemeleri nasıl?

Pamir-Soyuer'in son raporundan 4 ülkede kira sistemleri:

1) Almanya: Mietspiegel kiralık konut pazarında kira artışlarını sınırlayan, taban ve tavan kiraları gösteren önemli bir kira düzenlemesidir. 

Mietspiegel’in kelime karşılığı olan “Kira Aynası”, uygulamanın işleyişini doğru bir şekilde açıklıyor; Mietspiegel sayesinde kiralar, aynı bölgedeki diğer benzer konutların kiralarını yansıtmalıdır. 

Bu yöntemde son dört yıl içerisinde gerçekleşen yeni kira sözleşmeleri ve mevcut kira sözleşmeleri kullanılarak istatistiki bir hesaplama ile piyasada oluşması gereken taban ve tavan fiyatları belirlenir.

2) İsveç: Müzakere Edilmiş Kiralar (Negotiated Rents), ev sahiplerinin kira artışlarını kiracılarla müzakere etmelerine olanak tanır. 

Uygulamada, müzakereler Kiracılar Birliği ve Ev Sahipleri Derneği arasında ulusal düzeyde gerçekleştirilir. 

Herhangi bir anlaşmazlık, benzer konumlardaki benzer dairelerin kira seviyelerini göz önünde bulunduran konut mahkemesi tarafından çözülür.

3) New York City, ABD: En bilinen kira düzenlemelerinden birine sahiptir; Kira Kontrolü (Rent Control) ve Kira Sabitleme (Rent Stabilization) sistemleri. 

Kira Kontrolü sistemi, 1947'den önce inşa edilen binalar için geçerli olup, uzun süreli kiracılar için kira artışlarını sınırlar. 

Kira Sabitleme sistemi ise 1947 ile 1974 yılları arasında inşa edilen altı veya daha fazla birime sahip binalar için geçerlidir. Kira artışları, Kira Kurulu tarafından yıllık olarak belirlenir.

4) Birleşik Krallık: 1977 tarihli Kira Yasası (The Rent Act), kiraların adil olmasını sağlamak amacıyla, kiraların bağımsız bir kira memuru tarafından (Rent Officer) belirlendiği bir sistemdir. 

Bu uygulama öncelikle 15 Ocak 1989'dan önce başlayan kiracılıklar için geçerlidir. Birleşik Krallık'taki kiralama piyasasının çoğunluğu, kiraların piyasa tarafından belirlendiği bir sistemdir.

Kaynak: https://pamirsoyuer.com.tr/wp-content/uploads/2024/07/Gayrimenkul-Haberleri-2024-1.Ceyrek.pdf"

Peki ev sahipleri ve kiracılar, kira düzenlemesi ile ilgili neler söyledi? İşte Kireçci'nin o paylaşımına gelen yorumlar...

Tebernüş Kireçci: Yabancıya vatandaşlık karşılığı konut satışı yasaklanmalı!

Tebernüş Kireçci konut fiyat endeksini değerlendirdi! Maliyetlerdeki artış fiyatlardan çok fazla!

TCMB Başkanı Karahan: Göstergeler kira enflasyonunda yavaşlamaya işaret ediyor! İnandırıcı mı?