Ekonomi

Almanya batan enerji devini kamulaştırdı! İlk 9 ayda 40 milyar euro zarar açıklamıştı!

Almanya enerji tedarikçisi Uniper'in yüzde 99 hissesini satın aldı. Federal hükümet enerji arzının kesintiye uğramaması için şirkete sermaye enjeksiyonları yapacak. a karar vermişti

Almanya olası bir tedarik sorunu yaşanmaması ve tüketicinin zor durumda kalmaması için enerji devi Uniper'i kurtarma paketini tamamladı. a karar vermişti.

Yılın ilk dokuz aylık döneminde 40 milyar euro zarar eden şirketin yüzde 99 hissesini satın alan Alman hükümeti bu operasyon için Avrupa Komisyonu'ndan da onay aldı. Şirketin spot piyasadan yüksek fiyatlarla gaz alması ve Rusya'nın gaz tedarikini kesmesinin zararın katlanmasında etkili olduğu açıklanmıştı.

Enerji arzını güvence altına almak için

Almanya'da, hükümet yüzde 99'unu satın aldığı enerji devi Uniper'i kurtarma paketini tamamladı. Almanya Ekonomi Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı yaptıkları ortak açıklamada, kurtarma paketinin tamamlandığını açıkladı. Kurtarma paketi AB üye devleti tarafından yürütüldüğü için gerekli olan Avrupa Komisyonu tarafından hamle için onay verilmişti.

Yapılan açıklamada, Federal hükümetin enerji tedarikçisi Uniper'i satın almaya karar verdiği, Alman hükümetinin yaptığı bu satın almanın Almanya'nın enerji arzının güvence altına alınması amacını taşıdığı vurgulandı.

Kurtarma Planına göre; Alman hükümeti 2024'e kadar çeşitli dilimlerde ödeyeceği 8 milyar Euro'luk (8,4 milyar dolar) acil sermaye enjeksiyonu ve 26,5 milyar Euro'ya kadar ek enjeksiyonlar gerçekleştirilecek.

Devlet ile Uniper yönetimi arasında kamulaştırmadan sonra yürürlükte kalacak olan anlaşma uyarınca, hükümetin hissesini 2028 yılına kadar kademeli olarak yüzde 25 altı bir hisse oranına düşürmesi öngörülüyor.

Yüksek fiyattan gaz alması zararı artırdı

 Uniper, ocak-eylül dönemine ilişkin finansal sonuçlarına göre 9 ayda 40 milyar euro zarar etmişti. Enerji devinin zararında spot piyasada çok yüksek fiyatlarla gaz aldığı için oluşan 10 milyar euroluk ek maliyetin yanı sıra Rusya'nın şirkete gaz satışını kesmesinin de etkili olduğu ifade edilmişti. Şirketin Finans Direktörü Tiina Tuomela, yaptığı açıklamada, müşterilerin arz güvenliğini sağlamak için spot piyasadan daha yüksek fiyatlarla gaz tedarik ettiklerini ancak maliyetleri tüketicilere yansıtmadıkları için önemli kayıplar yaşadıklarını belirtmişti.

Alman hükümeti, enerji devinin batma tehlikesiyle karşı karşıya kalması nedeniyle eylül ayında, küresel enerji krizi sürecinde arzı güvence altına almak için Finlandiya kamu şirketi Fortum'un çoğunluk hissesine sahip olduğu Uniper'in yüzde 99'ını alıp kamulaştırmay