Dış Piyasalar

Almanya resesyona girdi!

Almanya’da ekonomik durgunluk baş gösterdi. Yüksek enflasyon ve düşen tüketici harcamaları ülke ekonomisini resesyon olarak bilinen ekonomik durgunluğa itti. Bu nedenle nisan sonunda duyurulan ve durgunluğa işaret eden ilk tahmin revize edildi

Federal İstatistik Ofisi'nden yapılan duyuru kapsamında, Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) Ocak-Mart döneminde bir önceki 3 aylık döneme göre yüzde 0,3 daralarak üst üste 2’nci çeyrekte de küçüldü. Bu nedenle nisan sonunda duyurulan ve durgunluğa işaret eden ilk tahmin revize edildi. Geçen yılın son 3 ayında de ekonomik çıktı yüzde 0,5 oranında düşmüştü. Arka arkaya 3 aylık dönemlerde küçülme resesyon anlamına geliyor.

DekaBank ekonomisti Andreas Scheuerle, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, kış döneminde de bir resesyon yaşandığını ifade ederek, "Enflasyonun inanılmaz ağırlığı altında Almanya'da tüketim dizlerinin üzerine çöktü. Bu nedenle, tüm ekonomiyi de kendisiyle birlikte aşağı çekti" şeklinde konuştu.

Commerzbank baş ekonomisti Jörg Krämer de bu görüşe katıldığını belirtti. "Enerji ücretlerindeki büyük artış kış aylarında da etkisini gösterdi" diyen Kraemer, keskin bir biçimde artan fiyatlar ve tutarların düşük oranda artması yüzünden tüketicilerin satın alma gücünde önemli kayıplar meydana geldiğini belirtti.

İşte detaylar...

Uzmanların büyük çoğunluğu, ekonomiyi negatif şekilde etkileyen etkenlerin çok fazla olması yüzünden gidişatta iyileşme öngörmüyor. Uzmanlar, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz artırımlarının etkileri şu dönemlerde kendini tam olarak gösterdiğini ifade ediyor. Kredi talebi ise yüksek faiz maliyetleri yüzünden çöktü. Ekonomist Scheuerle, "Enflasyonist yükler azar azar yavaşlarken, kısıtlayıcı para politikasının yükleri yükseliyor" şeklinde konuştu. Uzman "Enflasyon zehrine karşı olarak yüksek faiz oranlarının panzehiriyle mücadele veriliyor" dedi.

RESESYON RİSKİ ARTIYOR

Makroekonomik Politikalar Enstitüsü'nün (IMK) reel ve finansal ekonomiden birçok sayıda bilgiyi kapsayan göstergesi, gelecek aylar için resesyon riskini gösteriyor. Bugüne kadar güçlü bir performans gösteren ihracatçılar da duraksayan global ekonominin etkisini hissediyor.

Merkezi Münih'te yer alan Ifo Enstitüsü'nün iş dünyası anketine göre nisanda 6.5 puan olan sektörün ihracat öngörüsü barometresi mayısta 1.8 puana indi.

Ifo anketini yöneten Klaus Wohlrabe, Alman ihracat ekonomisinin ivme kaybı yaşadığını söylererek, "Küresel faiz artışları azar azar talebi düşürüyor" şeklinde konuştu.

2023 kurbanlık fiyatlarında flaş gelişme! Fiyatlar belli oldu mu? İşte kurbanlık fiyatları!

e-Devlet’ten IBAN numarasını girenlerin hesabına para yatacak!

Emekliye kademeli zam gelişmesi! Kademeli zam ilk defa masada!