Almanya'da büyük şehirlerde kiralık ev bulmanın püf noktaları!
Almanya’da büyük şehirlerde kiralık daire bulmak önemli bir sorun haline geldi. Pek çok kişinin muzdarip olduğu bu konuyu araştırdık ve ev ararken nelere dikkat edilmesi gerektiğini tespit etti. İşte Almanya’da kiralık ev bulmanın püf noktaları…
Almanya’da büyük şehirlerde kiralık daire bulmak önemli bir sorun haline geldi. Pek çok kişinin muzdarip olduğu bu konuyu araştırdık ve ev ararken nelere dikkat edilmesi gerektiğini tespit etti. İşte Almanya’da kiralık ev bulmanın püf noktaları…
Almanya’nın özellikle büyük şehirlerinde son yıllarda uygun fiyata kiralık ev bulmak ciddi bir sorun. Kiralık ev bulmanın en zor olduğu kentlerin başında ise Münih geliyor.
Bu şehirde yaklaşık iki ay kadar yoğun bir arayış sonrası 3 odalı bir ev bulabildim. Bu süreçte edindiğim bazı deneyimleri ve püf noktalarını okurlarımıza aktarmayı düşündüm. Böylelikle vatandaşlarımızın ev ararken daha az sorun yaşamalarını umuyorum.
1 – Öncelikle kiralık daire tutmak isteyenlerin ev sahibine bu daireyi maddi açıdan kaldırabileceklerini ispat etmeleri gerekiyor. Örneğin bir ev kiralama bürosu, 1000 Euro’ya verdiği kiralık ev için, evi tutmak isteyenlerin en az net 2 bin 400 Euro maaşı olması gerektiğini söylemişti. Çift maaşlı olan aileler, iyi bir işte çalışanlar ve daha farklı gelirleri olanlar bu engeli rahatlıkla aşabilirler.
2 – Diğer önemli husus ise evi tutmak için gerekli olan evrakların tam olması. Ev sahipleri ve emlakçılar, kiracı adaylarından son üç ayın maaş bordrosunu, iş sözleşmesini, kimliklerinin veya pasaportlarının fotokopilerini ve kendi verdikleri bir kiracı bilgileri formunu (Selbstauskunft) doldurmalarını talep ediyor. İmzaladığınız bu form sayesinde emlakçılar ve ev bürosu sizin hakkınızda Schufa sistemine hakkınızda geçmiş dönemde herhangi borç sorunu olup olmadığını kontrol ediyor. Ev sahibine daha iyi bir izlenip bırakmak istiyorsanız, Schufa belgesini kendiniz de 25 Euro karşılığında temin edip verebilirsiniz.
KİRALIK EV İÇİN KOMİSYON ÖDEMEK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ
3 – Bir başka konu ise emlakçılarla muhatap olup, onlara yüksek miktarda aracı parası ödemek istemiyorsanız internet üzerinden ev bürolarını bulmanız gerekiyor. Büyük ev büroları, dairelerini kendileri doğrudan kiraya verebiliyor ve vatandaş bu şekilde emlakçıdan kurtulmuş oluyor. Bu ev bürolarının bir kısmını internet üzerinden yapılan araştırmalarla bulmak mümkün. Bu ev bürolarının internet sayfalarındaki ilanlar için hemen irtibata geçilip randevu alınırsa evi alma imkanınız o derece artıyor.
4 – Bunun yanında “immobilienscout“ gibi internet sitelerine aradığınız evin özelliklerini yazıp, mail adresini verirseniz, siteye verilen aktüel evlerin linkleri doğrudan elektronik postanıza gelir.
5 – Arama kriterleri arasına ‚provizyonsuz’ kelimesini yazarsanız, gelen evler büyük ihtimalle doğrudan ev bürosu tarafından internete verilmiş oluyor.
6 – Gelen ilanlarda çok düşük fiyatlardaki daireler, büyük olasılıkla sahte oluyor; bu dolandırıcılara dikkat etmek gerekiyor. Bu ilanlara aldanıp, asla telefon ya da elektronik posta ile irtibata geçmeyiniz.
Bayram Aydın-Zaman Avrupa