27 / 04 / 2024

Almanya’da 'Dar gelirliler için acil sosyal konut yapılsın' çağrısı!

Almanya’da 'Dar gelirliler için acil sosyal konut yapılsın' çağrısı!

Almanya’da kiracı dernekleri, inşaat sendikaları, sosyal ve sanayi kuruluşlarından oluşan bir ittifak, düşük gelirliler için acil konut yapılması çağrısı yaptı.



Almanya’da inşaat sendikaları, kiracı dernekleri, sosyal ve sanayi kuruluşlarından oluşan bir ittifak, düşük gelirliler için acil konut yapılması çağrısı yaptı.

Sabah'ta yer alan habere göre Berlin'de bir araya gelip açıklama yapan ittifak üyeleri, Pestel Enstitüsü'nün bir araştırmasına atıfta bulunarak 910 binden fazla sosyal konut inşa edilmesini talep etti. Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre Sosyal Konut İttifakı, 2030'a kadar ülke çapında 2 milyon sosyal konut stokuna ulaşılması gerektiğine değindi ve 2022 yılı sonunda ülkede yaklaşık olarak 1 milyon 88 bin sosyal konut bulunduğunu belirtti. İttifak, federal ve eyalet hükümetlerine sosyal konutların teşviki için derhal 50 milyar euro sağlamalarını talep etti. Ayrıca ittifakın bir diğer çağrısı da yeni sosyal konutlarda mevcut yüzde 19 olan verginin yüzde 7'ye çekilmesi oldu.

Almanya’da Dar gelirliler için acil sosyal konut yapılsın çağrısı!

KREDİ FAİZLERİ YÜZDE 3'ÜN ALTINA İNDİ

Almanya'da kredi faizlerinin yüzde 3'ün altına indiği belirtildi. Check24 tarafından yapılan analizlere göre, kredi notu yüksek olan mülk alıcıları için faiz oranları neredeyse yüzde 3 seviyelerinin altına düştü. 2024'ün başında, on yıllık ipotek kredileri için mümkün olan en iyi faiz oranı yüzde 2,93 olurken, bu oran 1 Aralık 2023 yılına göre 0,36 puan daha düşük olduğu kaydedildi.

Analizlerini kamuoyuyla paylaşan Check24 Genel Müdürü Ingo Foitzik konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamasında "On yıllık Alman devlet tahvillerindeki düşük getiri ve enflasyondaki gevşeme ipotek oranlarının düşmesine sebep oluyor. Bankalar bu gelişmeyi çoktan fiyatlamış durumda" diye konuştu.

Şirketin yaptığı hesaplara göre, 400 bin Euro değerinde bir inşaat kredisi ve yıllık yüzde 2,93'lük en iyi faiz oranıyla, on senelik sabit borçlanma oranının sonunda, 104 bin 569 Euro faiz maliyeti de ortaya çıkıyor.

Bu durumda aylık taksitler de yalnızca 1.643 Euro oluyor. Aralık ayının başındaki yüzde 3,29'luk faiz oranıyla karşılaştırıldığında, alıcılar aylık 120 Euro daha düşük bir taksitle 12 bin 673 Euro faiz maliyetinden tasarruf ediyor.

10 hisse belirle, gelirinin yüzde 10'uyla her ay düzenli alım yap!

Emeklilerin kök maaş zammı hesabı değişti! İşte kalem kalem yeni kök maaşlar!

Yılbaşından bu yana en çok kaybettiren 14 hisse!


Geri Dön