Dış Piyasalar

Almanya'da inşaat ortamı iklimi 3 ay üst üste arttı!

İnşaat ortamı ikliminin ise üst üste 3 ay arttığı aktarılan açıklamada, müteahhitlerin mevcut iş durumlarını biraz daha az olumlu değerlendirmelerine karşın gelecek aylar konusunda daha fazla iyimser oldukları belirtildi.

 Almanya'da eylül ayında 108,5 puan olan Ifo İş Dünyası Güven Endeksi, ekimde 108,2 puana geriledi.       


Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) ekim ayı İş Anketi sonuçlarına ilişkin bir rapor yayımladı. Rapora ilişkin yapılan açıklamada, Almanya’da sanayi ve ticarete ilişkin ekim ayı İş Dünyası Güven Endeksi'nin aylık bazda 108,5 puandan 108,2 puana indiği bildirildi. 


Beklentilerin üstünde gerçekleşen söz konusu endeksin, piyasalarda 107,8 puan olması bekleniyordu.


Şirketlerin eylül ayına oranla işlerinden biraz daha az memnun olduğu belirtilen açıklamada, "Yine de gelecekteki iş beklentilerine ilişkin iyimserlik artmaya devam etti. Alman ekonomisi sonbahar mevsimindeki çoklu zorluklara karşı son derece dirençli olduğunu kanıtlıyor" denildi.


Volkswagen’in emisyon skandalına ilişkin de değerlendirmelerin yer aldığı açıklamada, "Volkswagen skandalının Alman otomotiv endüstrisine etkisi olmadı. Otomotiv sektörü için iklim endeksi bu ay artmaya devam etti. Mevcut iş durumu ve iş beklentisi değerlendirmeleri düzeldi. Firmalar, üretimi artırmayı hedefliyor ancak ihracatın daha fazla uyarıcı sağlaması beklenmiyor" ifadeleri kullanıldı.


İmalat iş ortamı endeksinin üç ay arka arkaya düştüğü aktarılan açıklamada, üreticilerin çok iyi durumdaki mevcut iş durumu değerlendirmelerini geri ölçekledikleri ancak yine de işlerin yakın gelecekte toparlanmasını bekledikleri bildirildi. 


Açıklamada, toptan ve perakende satış iş iklimine ilişkin ise şunlar kaydedildi:


"Toptancılar çok iyi durumdaki mevcut iş durumu değerlendirmelerini kısmen geri ölçekleseler de gelecek aylar hakkındaki iyimserliklerini dile getirdiler. Perakende iş iklimi endeksi ise düştü. Bu esas olarak mevcut iş durumuyla ilgili belirgin şekilde daha az olumlu değerlendirmelerden kaynaklandı. Ayrıca, iş beklentileri de hafif kötüleşti."


İnşaat ortamı ikliminin ise üst üste 3 ay arttığı aktarılan açıklamada, müteahhitlerin mevcut iş durumlarını biraz daha az olumlu değerlendirmelerine karşın gelecek aylar konusunda daha fazla iyimser oldukları belirtildi.


Öte yandan, Almanya'da eylül ayında 114 olan Ifo Cari Durum Endeksi ekimde 112,6 puana gerilerken, Ifo Beklentiler Endeksi ise 103,3 puandan 103,8 puana yükseldi. 


AA