28 / 04 / 2024

Almanya’da kiracı sayısı konut sahibinden fazla!

Almanya’da kiracı sayısı konut sahibinden fazla!

Avrupa Birliği (AB) ülkesi Almanya'da kiracı sayısı ev sahibinden fazla. AB içinde ev sahibi en fazla olan ülke ise Romanya...



Almanya, AB ülkeleri arasında kiracı sayısı ev sahibi sayısından daha fazla olan tek ülke. 

AB istatistik kurumu Eurostat tarafından yayımlanan verilere göre, Almanya’da ev sahiplerinin oranı geçen yıl yüzde 49’dan yüzde 47’ye geriledi. 

Almanya, konut sahibi oranının yüzde 50’nin altında olduğu tek AB üyesi ülke konumunda bulunuyor. Almanya’dan sonra en düşük yüzdeye sahip AB ülkesiyse Avusturya. 

Avusturya’da ev sahiplerinin oranı geçen sene yüzde 51 olarak belirlendi. DW Türkçe’nin haberine göre Avusturya’da bu oran, 2021 yılında yüzde 54’tü. 

Avusturya ve Almanya'nın dışında Fransa yüzde 63 ve  Danimarka yüzde 60'la bu oranın görece düşük olduğu ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor. 

Almanya’dan da daha düşük bir oran ise AB üyesi olmayan İsviçre’de ise yüzde 42 ile kaydedildi.

AB genelinde konut sahiplerinin oranı da yaklaşık bir puan geriledi. Eurostat verilerine göre 2022 yılında AB nüfusunun yüzde 69’u kendi evinde, yüzde 31’i ise kirada oturdu. 

Doğudaki AB ülkelerinde ev sahibi olma oranı ise bir hayli fazla. Romanya’da yüzde 95, Hırvatistan’da yüzde 91, Slovakya’da yüzde 93, Macaristan’da yüzde 90.

Almanya’da kiracı sayısı konut sahibinden fazla!

AVRUPA'DA KONUT KRİZİ

Öte yandan Avrupa Birliği genelinde yükselen inşaat maliyetlerinin etkisiyle yeni konutların inşa edilme oranı düşüyor, kira fiyatları yükseliyor ve ev almayı planlayan potansiyel alıcı sayısında düşüş yaşanıyor.

Yükselen kira, enerji ve gıda maliyetleri insanları, özellikle de gençleri yaşam koşullarına uyum sağlamaya zorluyor.

Deloitte'un ağustos ayında yayınlanan senelik bir araştırmasına göre; öğrencilerin yaz tatilinden dönmesiyle beraber eylül ayında kiralık konut piyasasının canlandığı Paris'te kiralar metrekare başına 28,50 Euro'ya ulaştı ve kent, Dublin’inden sonra AB’nin en pahalı 2'nci şehri oldu.

Evlere olan talep gerilerken Euro bölgesindeki konut inşaatları da düştü.

Yükselen faiz oranları ve artan enflasyonun inşaat faaliyetlerini etkilemesinin ardından konut inşaatlarında Nisan 2020 yılından bu yana en hızlı düşüş gerçekleşti.

Bakanlıktan çiftçilere 1000 liralık prim desteği! Resmi Gazete'de yayımlandı!

Araba alacaklar dikkat! Opel modellerinde yılın son fırsatları! 


Geri Dön